Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
  • [02] ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ
  • [03] ΝΕΟΣ ΥΠΟΙΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

    Μήνυμα ενότητας σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, απηύθυνε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών της Κυβέρνησης.

    Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι η Κύπρος διέρχεται κρίσιμες στιγμές και διαβεβαίωσε ότι ``θα συνεχίσουμε την τιτάνια προσπάθεια μας για την επίλυση του Κυπριακού`` και ότι η Κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

    Πρόσθεσε ότι ``χρειάζεται να επιδείξουμε όλοι την επιβαλλόμενη υπομονή για να λάμψει η αλήθεια για το πώς φτάσαμε στα τραγικά γεγονότα στο Μαρί και να αποδοθούν οι ευθύνες``.

    ``Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό, τις προκλήσεις και τα ζητήματα που εγείρονται ενώπιον του τόπου, προχώρησα σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Συγχαίρω όλους τους νέους Υπουργούς για το διορισμό τους. Επιθυμώ να υποδείξω με έμφαση ότι στις κρίσιμες στιγμές που περνά η πατρίδα μας απαιτείται από όλους μας να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να επιτύχουμε τους στόχους μας``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``η επιτυχής εκπλήρωση της αποστολής μας αυτές τις δύσκολες ώρες απαιτεί υπευθυνότητα, εργατικότητα, ανθρωπιά και συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, απαιτεί ταπεινότητα, γνώση, κατάρτιση και αποτελεσματικότητα``, και ``αυτά άλλωστε είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία οι Υπουργοί έχουν επιλεγεί και είμαι σίγουρος ότι μπορούν να επιτύχουν στο δύσκολο έργο τους``.

    ``Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους Υπουργούς που αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα για τα όσα σημαντικά έχουν προσφέρει στην παραγωγή του μέχρι σήμερα πλούσιου κυβερνητικού έργου. Τους εύχομαι καλή επιτυχία στην καινούρια τους διαδρομή``, ανάφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στη συνέχεια, είπε ότι ``η πατρίδα μας διέρχεται κρίσιμες στιγμές`` και ότι ``έχουμε μπροστά μας κορυφαίους εθνικούς στόχους προς υλοποίηση, να αποτρέψουμε την καταστροφική, οριστική διχοτόμηση και να διασφαλίσουμε το μέλλον μας στην αγαπημένη μας πατρίδα με την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας``.

    Είπε, επίσης, ότι στόχος είναι ``να προβούμε, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε άμεση λήψη νέων μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του τραγικού συμβάντος στο Μαρί`` και ``να εκπληρώσουμε με επιτυχία τα καθήκοντα της προεδρίας της ΕΕ``.

    Πρόσθεσε ότι πρέπει ``να πετύχουμε άμεσα αποκατάσταση του ενεργειακού ισοζυγίου και την εκπόνηση συνολικού ενεργειακού σχεδίου`` και ``να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά δομικά προβλήματα του συστήματος λειτουργίας του κράτους τα οποία ταλανίζουν την κοινωνία για δεκαετίες``, σημειώνοντας ότι, ``παράλληλα με την υλοποίηση κορυφαίων εθνικών στόχων, προτεραιότητά μας συνεχίζει να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του απλού πολίτη``.

    ``Η πολιτεία, αγαπητοί Υπουργοί, έχει καθήκον να βρίσκεται αδιάλειπτα σε επαφή με τον απλό άνθρωπο, να διαλογίζεται μαζί του, να αφουγκράζεται τα προβλήματα του και να εργάζεται να τα αντιμετωπίσει. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των στόχων μας ως Κυπριακός λαός είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα. Τόσο μέσα από την ίδια τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου όσο και με την ανάληψη συνεχών πρωτοβουλιών από τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``τώρα δεν είναι η ώρα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων και φιλοδοξιών``, αλλά ``τώρα είναι η ώρα της σταθερότητας και της ενότητας``.

    ``Ας γίνει για όλους ιδεολογία μας η Κύπρος, η πατρίδα μας και η σωτηρία της. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Με ακόμη καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό. Με ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Με ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις. Με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ``η αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών που διερχόμαστε επιτάσσει να σταθούμε όρθιοι στις επάλξεις``, προσθέτοντας ότι ``ως εκλελεγμένος από το λαό Πρόεδρος θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου με υπευθυνότητα τείνοντας χέρι φιλίας και συνεργασίας σε όλους, οργανωμένα σύνολα και ξεχωριστούς πολίτες``.

    Σημείωσε ότι ``την ίδια ώρα δηλώνουμε με σαφήνεια ότι θα υπερασπιστούμε με σθένος τους θεσμούς και την πολιτική ηθική``.

    ``Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε την τιτάνια προσπάθεια μας για την επίλυση του Κυπριακού χωρίς να παρεκκλίνουμε από αρχές και χωρίς κανένα συμβιβασμό με την καταστροφική διχοτόμηση. Αμετάθετός στόχος μας παραμένει η αποτίναξη της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``η Κυβέρνηση θα αναλάβει συνάμα όλες τις απαιτούμενες δράσεις και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης``, προσθέτοντας ότι ``χρειάζεται να επιδείξουμε όλοι την επιβαλλόμενη υπομονή για να λάμψει η αλήθεια για το πώς φτάσαμε στα τραγικά γεγονότα στο Μαρί και να αποδοθούν οι ευθύνες`` και ότι ``αυτή είναι και η δική μας αταλάντευτη επιμονή``.

    ``Απευθύνουμε σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό μήνυμα ενότητας, πέραν από κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις. Ιδεολογία και κόμμα μας η Κύπρος και η σωτηρία της``, είπε.

    Προηγήθηκε η τελετή διαβεβαίωση των νέων Υπουργών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

    Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργών, Ευθύμιος Φλουρέντζος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς

    [02] ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ

    Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών της Κυβέρνησης, τα ονόματα των οποίων είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα το πρωί.

    Οι νέοι Υπουργοί διαβεβαίωσαν επισήμως «πίστη και σεβασμό στο σύνταγμα και στους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της καθώς και ακεραία την εκτέλεση των καθηκόντων που τους ανατίθενται».

    Εκ μέρους των νέων Υπουργών η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη του Προέδρου και διαβεβαίωσε ότι θα εργαστούν με αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    «Το βάρος της ευθύνης όμως είναι ακόμη μεγαλύτερο διότι αναλαμβάνουμε τα νέα μας καθήκοντα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, όπου προέχει η ενότητα, η συλλογική προσπάθεια και η συναινετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και προκλήσεων που αναμένουν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις και αποφάσεις», είπε η κ. Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι «καλούμαστε κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας, ιδιαίτερα μετά την τραγική έκρηξη στο Μαρί, να συνεχίσουμε κάτω από τη δική σας καθοδήγηση κ. Πρόεδρε, την προώθηση και την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος στους τομείς των αρμοδιοτήτων μας, έχοντας πάντοτε γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος και χρηστής διοίκησης, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την ευημερία του πολίτη».

    Σημείωσε ότι «δεσμευόμαστε ότι θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας εμπιστευτήκατε. Στόχος μας είναι η επιτυχία της υψηλής αποστολής μας μέσα από πολύ σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα στον τομέα ευθύνης που ανατέθηκε στον καθένα από μας για την εκπλήρωση όλων των σχετικών δεσμεύσεων που αναλάβατε ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον του λαού».

    Αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσαμε ότι είμαστε ταγμένοι στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της και τον τερματισμό της κατοχής. Προς επίτευξη αυτού του στόχου θα έχετε την πλήρη και αδιάλειπτη στήριξή μας στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλετε στο πλαίσιο των δικοινοτικών συνομιλιών».

    Της τελετής ακολούθησε σύντομη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [03] ΝΕΟΣ ΥΠΟΙΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα ένταξης της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης δήλωσε ο νέος Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

    Σε δήλωση αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την τελετή διαβεβαίωσης και την καθιερωμένη συνεδρίαση του Υπουργικού που ακολούθησε, ο κ. Καζαμίας εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας του τόπου.

    «Θα επιδείξουμε τον ίδιο βαθμό ευθύνης απέναντι στον τόπο. Βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Αν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι, μάς αφορά όλους. Είμαι όμως φύσει αισιόδοξος ότι όλοι θα συμβάλουμε θετικά για να πάει το καράβι σε μια σωστή και σταθερή πορεία».

    Κληθείς να πει ποιό είναι το μήνυμα του προς τις χρηματαγορές, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «η κατάληξη στο λόγο μου για αισιοδοξία είναι και για το θέμα των χρηματαγορών. Εχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι από τη στιγμή που ο καθένας από μας αναλαμβάνει το μερτικό του».

    Ερωτηθείς εξάλλου για πιθανή εισδοχή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης, είπε ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή», ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να εισέλθει στο Μηχανισμό Στήριξης αργότερα, ο κ. Καζαμίας είπε «να το αποφύγουμε».

    [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής «Ελσίνκι» στην Αμερικανική Γερουσία, Γερουσιαστής Ben Cardin, κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει την παράνομη κατοχή της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιτρέψει την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου στην κατεχόμενη πόλη τους, ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Σε παρέμβασή του με αφορμή την 37η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο κ. Cardin εξήρε τις ηγετικές ικανότητες που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο Κυπριακό και σημείωσε ότι οι προσπάθειες αυτές υπονομεύονται από την εντεινόμενη τουρκική αδιαλλαξία και την εισαγωγή 160.000 εποίκων από την Τουρκία, που αλλοιώνουν τη δημογραφική σύνθεση σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους αυτόχθονες σε, περίπου, δύο προς ένα.

    Ο Αμερικανός Γερουσιαστής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, η οποία υπήρξε σημαντικό λιμάνι, ανθηρό επιχειρηματικό και πολιτιστικό κέντρο και ένας κοσμοπολίτικος τουριστικός προορισμός, και χαρακτήρισε την Αμμόχωστο ως πόλη φάντασμα, στην οποία περιπολούν μόνο τουρκικά στρατεύματα που εμποδίζουν την επάνοδο των νομίμων κατοίκων της.

    Ανέφερε ότι παρά τα πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, που περιλαμβάνουν και πρόνοιες ειδικά για την Αμμόχωστο, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το ένα τρίτο της κυπριακής επικράτειας, παρεμποδίζοντας τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους στην κατεχόμενη περιοχή, περιλαμβανομένης και της Αμμοχώστου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 August 2011 - 13:29:11 UTC