Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΑΜ - ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ - ΕΛΕΓΧΟΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τη δεύτερη ολοήμερη συνάντησή τους στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών θα έχουν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και είχε διάρκεια 4,5 ώρες.

    Σε δηλώσεις μετά την πρώτη ολοήμερη συνάντηση, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ είχε δηλώσει ότι συζητήθηκαν θέματα διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη σταθερή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά το Κυπριακό επαναβεβαίωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ημερίδα των Ελλήνων Πρέσβεων. Σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηριτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, «στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου».

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «στηρίζουμε την κυπριακή Κυβέρνηση στις τρέχουσες συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και φυσικά, καταδικάζουμε κάθε είδους εκβιαστική πρακτική, που συνδέεται με τη λογική τελεσιγράφων, καθώς και κάθε προσπάθεια διασύνδεσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, με την άσκηση των θεσμικών της καθηκόντων, που δικαιούται ως κράτος - μέλος της ΕΕ».

    Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στη βελτίωση τους και στηρίζει, υπό τις δεδομένες προϋποθέσεις, και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, που έχει δημιουργήσει η Τουρκία, εξακολουθούν να υπάρχουν. Ωστόσο, είναι σημαντική και η βελτίωση του κλίματος στις διμερείς μας σχέσεις, μέσω της συνεργασίας μας και σε θέματα γενικότερης πολιτικής».

    [03] ΥΠΑΜ - ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ - ΕΛΕΓΧΟΙ

    Στη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για τον έλεγχο και την επιθεώρηση των χώρων και εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς όπου αποθηκεύονται πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες και καύσιμα, προχώρησε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, λαμβάνοντας υπόψη και το τραγικό ατύχημα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

    Κύριο έργο της Ειδικής Επιτροπής θα είναι, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος της τήρησης των κανόνων αποθήκευσης, διαφύλαξης, παρακολούθησης και συντήρησης των πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων, των μέτρων ασφαλείας, της καταλληλότητας των χώρων και εγκαταστάσεων καθώς και η ασφάλεια του προσωπικού και των προσώπων σε παραπλήσιους χώρους.

    Με στόχο να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, η Ειδική Επιτροπή θα προβεί κατά προτεραιότητα στον έλεγχο των χώρων και εγκαταστάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα των υλικών. Προστίθεται ότι, αμέσως μετά τον έλεγχο κάθε περίπτωσης, θα συντάσσεται ξεχωριστή έκθεση και θα υποβάλλεται στον Υπουργό Αμυνας, μέσω του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και στην οποία θα καταγράφεται η κατάσταση και τα τυχόν προβλήματα μαζί με εισηγήσεις για την αντιμετώπιση τους.

    Αναφέρεται τέλος ότι η Ειδική Επιτροπή απαρτίζεται από ειδικούς και εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Αμυνας, της Εθνικής Φρουράς, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 29 July 2011 - 9:29:15 UTC