Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ
  • [02] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΦ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΑΕΚ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [04] ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον Πρωθυπουργό του Βασιλείου της Νορβηγίας Jens Stoltenberg.

    ``Με μεγάλο συγκλονισμό και βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση για τις ειδεχθείς επιθέσεις στη Νορβηγία, οι οποίες οδήγησαν στην απώλεια δεκάδων αθώων ζωών και στον τραυματισμό πολλών άλλων``, αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού και εμού προσωπικά, προσθέτει, ``διαβιβάζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας προς την Κυβέρνηση και το λαό του Βασιλείου της Νορβηγίας και ιδιαίτερα προς τις οικογένειες των θυμάτων``.

    ``Αυτές τις δύσκολες στιγμές, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω για την αλληλεγγύη, τη στήριξη και τη φιλία μας. Παρακαλώ δεχθείτε, Εξοχότατε, τη βαθύτατή μου εκτίμηση``, καταλήγει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΦ - ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

    Αυτές τις στιγμές οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, μεταφέροντας το καθαρό μήνυμα ότι η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της προς την πατρίδα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) Στυλιανού Νάση στο Προεδρικό. ``Θέλω να πιστεύω ότι η Εθνική Φρουρά υπό την ηγεσία σας θα επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης και θα αποδειχθεί αντάξια των περιστάσεων``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθυνόμενος προς τον νέο Αρχηγό της ΕΦ.

    Η τουρκική στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της χώρας, σημείωσε, «συνεχίζεται εδώ και 37 χρόνια και δυστυχώς η απαράδεκτη, αλαζονική και καθόλα προκλητική στάση του ηγέτη της κατοχικής δύναμης κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στην Κύπρο την ημέρα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, δεν επιτρέπει ούτε αισιοδοξία, ούτε εφησυχασμό``. ``Αυτές τις δύσκολες στιγμές ο ρόλος σας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Επιβάλλεται να αναδείξετε τις αρχές και τις αξίες της σύνεσης, της σοβαρότητας και της πειθαρχίας, για να παραμείνει η Εθνική Φρουρά ένα αξιόμαχο Σώμα για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ακεραιότητας της ημικατεχόμενης πατρίδας μας``, τόνισε.

    ``Εγώ ο Στυλιανός Νάσης διαβεβαιώνω πίστη και σεβασμό στο σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι θα εκτελώ πιστά τα καθήκοντά μου ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, χωρίς φόβο ή εύνοια, προκατάληψη ή πάθος``, ήταν το κείμενο της διαβεβαίωσης που διάβασε ο νέος Αρχηγός της ΕΦ. Παίρνοντας το λόγο μετά τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Αντιστράτηγος Νάσης ανέφερε ότι ``Η ανεξαρτησία, η ακεραιότητα και η αξιοπρέπεια της Κύπρου θα είναι φάρος της προσπάθειας μου``, είπε, προσθέτοντας ότι ``οι κατευθύνσεις σας και οι κατευθύνσεις της Κυβερνήσεως θα διαμορφώνουν πάντα το στρατηγικό πλαίσιο των κινήσεων μου. Επιθυμώ, θα προσπαθήσω και παρακαλώ το Θεό να διατηρώ ακέραια την τιμή, την αφοσίωση, το θάρρος και την αξιοπρέπεια του στρατιώτη``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΑΕΚ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Η ενεργειακή κρίση θα είναι μαζί μας για αρκετό χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς μετά από τη συνεδρία υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για θέματα ενέργειας. Ανέφερε ωστόσο ότι στόχος είναι οι δύο νεότερες μονάδες του Βασιλικού που είναι σε καλύτερη κατάσταση να τεθούν και πάλι σε λειτουργία, το αργότερο, ως το επόμενο καλοκαίρι.

    Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι το πρόβλημα με τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος θα αμβλυνθεί με την έλευση των 70mw από την Ελλάδα, οι οποίες προγραμματίζεται να τεθούν σε λειτουργία πριν τις 15 Αυγούστου και με τις θερινές διακοπές του Αυγούστου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για πιθανό black out δήλωσε ότι πρόκειται «για πολύ απομακρυσμένο ενδεχόμενο».

    Παράλληλα, ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Χρίστος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι ο λόγος που δεν έχει αναρτηθεί ακόμα ακριβές πρόγραμμα των διακοπών ρεύματος έγκειται στον αστάθμητο παράγοντα της ξαφνικής αύξησης ζήτησης ηλεκτρισμού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση όσον αφορά την παραγωγή.

    [04] ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ

    Δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, Κύπριοι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών από τις φονικές επιθέσεις στο Οσλο και το νησί Οτόγια στη Νορβηγία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Σέγκεν, Προξενικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών Ανδρέας Ζήνωνος. «Μέχρι στιγμής από τα στοιχεία που έχουμε και από τις ενδείξεις δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Κύπριοι. Λέγοντας τούτο όμως, αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία που θα δώσουν οι αρμόδιες Αρχές της Νορβηγίας, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει στοιχεία, ούτε κατάλογο» με τα ονόματα των νεκρών και των τραυματιών, ανέφερε κ. Ζήνωνος.

    Είπε πως ``σε επαφή που έχουμε μαζί με τις Αρχές`` της Νορβηγίας, μέσω του Πρέσβη της Κύπρου στη Σουηδία, Πρέσβη Γιώρου Σιακαλλή, που είναι διαπιστευμένος στη Νορβηγία, και του Επίτιμου Προξένου της Κύπρου στη Νορβηγία «μας έχουν διαβεβαιώσει ότι μόλις ετοιμαστεί ο κατάλογος με τα θύματα και τους τραυματίες θα δοθεί στη δημοσιότητα. Επομένως αναμένουμε τα στοιχεία που θα δώσουν επίσημα οι αρμόδιες Αρχές», είπε ο κ. Ζήνωνος, αναφέροντας πως βρίσκονται επίσης σε επαφή με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Νορβηγία.

    «Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε και τα στοιχεία, κρατώντας όμως μιαν επιφύλαξη μέχρι να δοθούν επίσημα τα στοιχεία από τις Αρχές», ανέφερε. «Προς το παρόν δεν έχουν βγάλει οποιαδήποτε ανακοίνωση για τα θύματα ή για τους τραυματίες που να δίδουν τα ονόματα. Σε επαφή που είχαμε μαζί τους μας είπαν ότι πρέπει να διαπιστωθούν τα στοιχεία όλων των θυμάτων και των τραυματιών για να μπορέσουν να τα δώσουν, διότι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε παραπληροφόρηση. Ετσι μόλις έχουν έτοιμο τον κατάλογο και θα τον δώσουν στη δημοσιότητα θα μας ενημερώσουν και εμάς», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 23 July 2011 - 11:29:13 UTC