Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [02] ΥΠΕΞ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
  • [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
  • [04] ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟ- ΓΝΩΜΟΝΕΣ ΕΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Διαδικαστικής φύσης ζητήματα όσον αφορά την εντατικοποίηση των συνομιλιών- που θα αρχίσουν με τα θέματα της διακυβέρνησης, συζήτησαν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι συναντήσεις θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και θα είναι ολοήμερες, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια διακοπή στις συνομιλίες από τις 7 μέχρι τις 21 Αυγούστου, καθώς και τις ημέρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε εμπρηστικές και καταδικαστέες τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το πρόγραμμα των συνομιλιών είπε ότι «οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται δυο φορές τη βδομάδα αναλόγως των δυνατοτήτων, μπορεί να είναι Δευτέρα και Παρασκευή, ή Τρίτη και Παρασκευή, αναλόγως και των υποχρεώσεων, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου».

    Διευκρίνισε ότι θα γίνει διακοπή από τις 7 μέχρι τις 21 Αυγούστου και τις μέρες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που αρχίζει πάντοτε την τρίτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου.

    Είπε ακόμη ότι καθορίστηκε και ο αριθμός των ημερών περίπου που θα διατίθενται για κάθε βασικό ζήτημα.

    «Ελπίδα είναι να υπάρξει αλλαγή σε συμπεριφορές ούτως ώστε να έχουμε πρόοδο, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν οι οποίες είναι απόλυτα μα απόλυτα καταδικαστέες που όζουν κυνισμού πρέπει να πω, αν θα ακολουθηθεί αυτή η γραμμή αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα για παραμικρή πρόοδο», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ανέφερε ακόμη ότι και ο ίδιος νοιώθει πως τα ΗΕ δυσανασχετούν από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, «διότι αλλιώς τα Ηνωμένα Εθνη σχεδιάζουν τέλος πάντων και αλλιώς είναι η επιθυμία του ΓΓ και η δική μας επιθυμία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε εξάλλου ότι στις συνομιλίες σήμερα εκφράστηκαν τα συλλυπητήρια των ΗΕ αλλά και του κ. Ερογλου για τα θύματα της τραγωδίας στο Μαρί και έγινε και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

    «Δεν είναι από επίσημες πλευρές η διαδικασία αυτή, αλλά εγώ εξέφρασα την εκτίμηση μου για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν την προθυμία να παραχωρήσουν ηλεκτρισμό την ώρα της μεγάλης δυσκολίας, χωρίς να απαιτούν τις οποιεσδήποτε άμεσες ή έμμεσες αναγνωρίσεις των όποιων αρχών », τόνισε ο Πρόεδρος.

    Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου και αν υπάρχει κάτι που να αφορά μονομερή κίνηση για άνοιγμα της πόλης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη και πολλοί άλλοι στο διεθνή χώρο ανέμεναν όταν παράνομα θα επισκεπτόταν ο κ. Ερντογάν τα κατεχόμενα να κάνει εξαγγελίες θετικού χαρακτήρα και όχι εκρηκτικές τοποθετήσεις».

    «Αυτή είναι μια εκρηκτική τοποθέτηση που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει που το πάει τελικά ο κ. Ερντογάν, αντίθετα αν αυτή είναι η επίσημη γραμμή της Τουρκίας σημαίνει ουσιαστικά να οδηγήσουν τα πράγματα σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους», συμπλήρωσε.

    Εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα «να ήταν μια έκρηξη λόγων ενός αυθόρμητου ανθρώπου και να μην είναι αυτή η γραμμή της Τουρκίας, γιατί αν είναι αυτή , τα πράγματα είναι φοβερά δύσκολα με την έννοια ότι ουσιαστικά βάζουν δυναμίτιδα κάτω από τα θεμέλια των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού».

    Σε άλλη ερώτηση κατά πόσον από δω και πέρα θα συζητηθούν τα λεγόμενα δύσκολα θέματα, απάντησε καταφατικά, αναφέροντας «όλα ανεξαιρέτως, τώρα πόσο θα συζητηθούν και πώς θα συζητηθούν ίδωμεν, είναι ένα θέμα το οποίο θα δούμε».

    [02] ΥΠΕΞ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    Επίσημα υπέβαλε την Τρίτη το απόγευμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια την παραίτησή του ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η απόφασή του είναι αμετάκλητη και είναι μια απόφαση που του υπαγορεύουν η συνείδηση και η ηθική του.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ζήτησε να παραμείνει για λίγες μέρες ακόμα στη θέση του μέχρι την αντικατάστασή του.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και την ανανέωση αυτής της εμπιστοσύνης με την παράκλησή του να ανακαλέσει την παραίτησή του.

    ``Η απόφαση μου όμως αυτή είναι αμετάκλητη, διότι όπως εξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι απόφαση που μου υπαγορεύει η συνείδησή μου, η ηθική μου και η πολιτική αντίληψη των αρχών και των αξιών που διδαχθήκαμε στο ΔΗΚΟ, να θέτουμε πάνω από κάθε άλλη σκοπιμότητα και ανάγκη``, επισήμανε.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι η απόφασή του είναι μια απόφαση που βοηθά την αναζήτηση των πραγματικών ευθυνών.

    [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει συνεχής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει σκέψη για επιβάρυνση των λογαριασμών της ΑΗΚ.

    Προσθέτοντας ότι επιδίωξη του Υπουργείου Εμπορίου είναι να υπάρχει μια προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος ημερησίως, για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο ωρών και δεκαπέντε λεπτών, ανέφερε ότι το Γραφείο του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς θα εκδώσει πρόγραμμα για τις διακοπές και θα δημοσιοποιηθεί ώστε όλοι να γνωρίζουν τις ώρες της διακοπής.

    «Στόχος μας είναι με την πάροδο του χρόνου και την είσοδο νέων μονάδων στην παραγωγή να μειώνεται ακόμα περισσότερο ο χρόνος των διακοπών», τόνισε σε δηλώσεις του στη Βουλή.

    Ο κ. Πασχαλίδης είπε ακόμα ότι υπάρχει συνεχής ροή νερού σε όλη την Κύπρο και συνεχής παροχή ενέργειας στις τουριστικές περιοχές, στα ξενοδοχεία και σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και σε μεγάλο βαθμό και στις βιομηχανίες.

    «Η μεγαλύτερη επιτυχία μετά την τραγική καταστροφή ήταν ότι κρατήσαμε το σύστημα παροχής ενέργειας ζωντανό», είπε και αναφέροντας ότι «τις πρώτες ώρες και τις πρώτες μέρες περάσαμε πολύ δύσκολες και αγωνιώδεις στιγμές στο κέντρο ελέγχου».

    [04] ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟ- ΓΝΩΜΟΝΕΣ ΕΕ

    Η 5η Μονάδα του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού του Βασιλικού φαίνεται να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος να επισκευαστεί, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για να βοηθήσει στο έργο των κυπριακών Αρχών στην εκτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί ο Σταθμός μετά το τραγικό ατύχημα της 11ης Ιουλίου, Αυστριακός εμπειρογνώμονας Alois Hirschmugl.

    Αντιπροσωπεία της Ομάδας, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και προσφέρθηκε να βοηθήσει την Κύπρο μετά το τραγικό ατύχημα της 11ης Ιουλίου στους διάφορους τομείς της εμπειρογνωμοσύνης τους, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη στην παρουσία της Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ανδρούλλας Καμιναρά και εκπροσώπου της Πολιτικής Αμυνας της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ένας εκπρόσωπος της Ομάδας βρισκόταν ήδη από την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο και από το Σαββατοκύριακο βρίσκονται στην Κύπρο 10 εμπειρογνώμονες με επικεφαλής τον κ. Hirschmugl.

    Οι εμπειρογνώμονες, συνέχισε, είναι από διαφορετικές χώρες, από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 19 July 2011 - 17:29:12 UTC