Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ
  • [02] ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ
  • [04] ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΗΡΕΚΛΕΟΥΣ - ΚΗΔΕΙΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

    Υπό τη σκιά της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση στο Μαρί συνήλθε σε ειδική συνεδρία για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Στο επίκεντρο των λόγων των ομιλητών ήταν επίσης η κρίσιμη φάση, την οποία διέρχεται σήμερα το Κυπριακό.

    Η ειδική συνεδρία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της

    Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και άρχισε με μονόλεπτη σιγή που τηρήθηκε στη μνήμη των ηρώων και των αγωνιστών της ελευθερίας και τη

    δημοκρατίας. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου που σχολιάζοντας τη φάση που διέρχονται οι συνομιλίες σήμερα επανέλαβε ότι πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επιδιαιτησία με τη μορφή διεθνούς διάσκεψης, χρονοδιαγράμματα και εκβιασμούς.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης παρατήρησε ότι οι ώρες που έρχονται είναι ώρες ευθύνης για όλους μας και προσθέτοντας ότι η εθνική μας υπόθεση βρίσκεται πλέον σε οριακό επίπεδο και η οικονομία μας έχει οδηγηθεί στην μεγαλύτερη κρίση μετά την καταστροφή του 74 ,είπε ότι οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού παρατηρώντας ότι η συνεδρία καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής γίνεται υπό το βάρος τα ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε τον τόπο από την περασμένη Δευτέρα, είπε ότι απαίτηση και στόχος μας είναι να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος και να αποδοθούν ευθύνες. Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η έκρηξη και ο άδικος χαμός των ηρώων μας δεν πρέπει να αφεθούν να τορπιλίσουν την προσπάθεια για συναίνεση προς αντιμετώπιση της επιδείνωσης της οικονομίας.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν παρατηρώντας ότι την τελευταία περίοδο πληθαίνουν οι ενδείξεις για κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και κάποιες κινήσεις παραγόντων των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας προκαλούν αυξημένες δικαιολογημένες ανησυχίες, είπε ότι «πιστεύουμε ότι είναι η ώρα να θέσουμε επί τάπητος τα πάντα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης η συλλογική ηγεσία του κυπριακού Ελληνισμού να αντιμετωπίσει και να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες».

    Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα στην ομιλία του παρατήρησε ότι δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να θρηνούμε σε αυτή την τραγική επέτειο και το θάνατο των 13 παλικαριών της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας, προσθέτοντας ότι τιμούμε τη μνήμη τους και απαιτούμε την κάθαρσης αυτής της τραγωδίας.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι η 11η Ιουλίου 2011 με την ανείπωτη τραγωδία στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης θα προστεθεί ως ακόμα μια αποφράδα μέρα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κοντά στις μαύρες επετείους του Ιουλίου του 1974 κάνοντας λόγο για εγκληματική αμέλεια και πρωτόγνωρη ανικανότητα αυτών που διέπραξαν το τεράστιο έγκλημα στο Μαρί.

    Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως ο κυπριακός λαός το 1974 δεν ηττήθηκε αλλά έπεσε θύμα προδοσίας προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός που βιώνει και σήμερα μια νέα τραγωδία εκ νέου προδομένος δίκαια αναζητά τη δικαιοσύνη.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κηρύσσοντας τη λήξη της συνεδρίας προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και τους παρευρισκόμενους να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας για τις μαύρες επετείους που έχει στηθεί στο αίθριο της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την έκθεση, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Παρόντες στη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής ήταν οι Υπουργοί Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης,, Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Εμπορίου και Βιομηχανίας Αντώνης Πασχαλίδης.

    [02] ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

    Το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 τελέστηκε το πρωί της Παρασκευής στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

    Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων. Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των κληρωτών καταδρομέων που σκοτώθηκαν, ενώ βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή, κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

    Μετά το πέρας του μνημοσύνου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η ημέρα αυτή δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Πρέπει να είναι μέρα φρονηματισμού, μέρα τιμής στους πεσόντες που αντιστάθηκαν στο φασιστικό πραξικόπημα της Χούντα και της ΕΟΚΑ Β΄, που έκαψε το Προεδρικό - οι νέες γενιές πρέπει να το εμπεδώσουν αυτό - και που κουβάλησε στην Κύπρο την Τουρκία, η οποία ταλανίζει το λαό μας εδώ και 37 χρόνια με την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους``. ``Ο,τι και να συμβαίνει και συνέβησαν προχθές ακόμα τραγικά γεγονότα δεν μπορεί αυτή η μέρα να μπαίνει στο περιθώριο``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ

    ``Θα αναληφθούν μέχρι το ανώτατο επίπεδο που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλήρως και απόλυτα οι ευθύνες, εκεί που υπάρχουν, για το τραγικό συμβάν στην Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης``, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας παράλληλα ``όλους να χαμηλώσουν τους τόνους και οι όποιες δηλώσεις εμπάθειας να τερματιστούν``.

    ``Επειδή έγινε λόγος για απολογία στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι απολογίες της Κυβέρνησης και του Προέδρου για τα συμβάντα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και είναι δεδομένες``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του, μετά το πέρας του μνημόσυνου των πεσόντων υπέρ της Δημοκρατίας κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

    Από εκεί και πέρα, συνέχισε, ``θέλω να καλέσω όλους να χαμηλώσουν τους τόνους και οι όποιες δηλώσεις εμπάθειας να τερματιστούν. Τώρα είναι ώρα προβληματισμού είναι ώρα ενότητας και κοινής δράσης για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των τραγικών συμβάντων``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``από πλευράς Κυβέρνησης αναλαμβάνονται πλήρως οι ευθύνες που της αναλογούν αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στήνει λαϊκά δικαστήρια, να δικάζει και να καταδικάζει``.

    ``Υπάρχουν οι αρχές του κράτους, υπάρχουν οι θεσμοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για να ερευνήσουν και για να αποδώσουν ευθύνες και εκεί που υπάρχουν μέχρι, όπως είπα, το ανώτατο επίπεδο και το ανώτατο επίπεδο είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - αφού θέλουν κάποιοι να το ακούσουν, να το ακούσουν - θα αναλάβουν πλήρως και απόλυτα τις ευθύνες τους``, πρόσθεσε.

    [04] ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΗΡΕΚΛΕΟΥΣ - ΚΗΔΕΙΑ

    Το δωδέκατο θύμα της φονικής έκρηξης στο Μαρί, ο Μιχάλης Ηρακλέους, Επικελευστής, Υπαξιωματικός του Ναυτικού, κηδεύτηκε την Παρασκευή από τον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Λατσιά. Τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές. Το φέρετρο του Υπαξιωματικού του Ναυτικού ήταν καλυμμένο με τις σημαίες της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Της κηδείας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σε επικήδειο λόγο του ο Θωμάς Παπά, Πλωτάρχης της Εθνικής Φρουράς, αναφέρθηκε στην μεγάλη απώλεια που επιφέρει ο θάνατος του Ηρακλέους τόσο στις τάξεις του Ναυτικού όσο και στην οικογένειά του. Ο Θράσος Λουκά σύγαμπρος, του Μιχάλη Ηρακλέους είπε ότι ο εκλιπών ανησυχούσε τελευταία για τα επικίνδυνα εμπορευματοκιβώτια, τα γεμάτα με εκρηκτικά που βρίσκονταν στην ναυτική βάση στο Μαρί.

    Η Μαρία, αδελφή του Μιχάλη Ηρακλέους, διερωτήθηκε γιατί έκαναν ένα τέτοιο μεγάλο κακό στον αδελφό της, ο οποίος ποτέ στην ζωή του δεν πείραξε κανένα αλλά κάποιοι με τις πράξεις τους έστειλαν αυτόν και άλλους στον θάνατο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 July 2011 - 13:29:44 UTC