Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ
  • [02] ΘΥΜΑΤΑ - ΚΗΔΕΙΕΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΡΕΥΝΑ
  • [04] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΡΙΣΙΜΑ

  • [01] ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ

    Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Πλατεία Ελευθερίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

    Οι πολίτες όλων των ηλικιών, άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων και κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: «Ντροπή σας ανάξιοι», «Χριστόφια παραιτήσου», «Κράτος-Φονιάς των Παιδιών μας», «Ανεύθυνοι -Υπεύθυνοι», «Εγκληματίες», «Φυλακή στους φονιάδες», «Ανίκανοι παραδώστε την εξουσία», «Τιμωρία στους ενόχους», οι απλοί πολίτες απαίτησαν την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα και την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

    Επίσης, απαίτησαν την παραδειγματική καταδίκη όλων των ενόχων, τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας με απόλυτη και πλήρη διαφάνεια, την άμεση ανάληψη της ευθύνης από όλους «ανεύθυνους - υπεύθυνους» πολιτικούς και υπηρεσιακούς λειτουργούς, όπως διακήρυξαν και την άμεση και δημόσια αποπομπή όλων όσων γνώριζαν και αδράνησαν, ολιγώρησαν ή σιώπησαν.

    Δίπλα από τα κεριά, που έκαιγαν στη μνήμη των δώδεκα συμπολιτών μας, απλοί πολίτες ανέβαιναν στο βήμα και εξέφραζαν τη συμπαράσταση τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά ταυτόχρονα εξέφραζαν και την οργή τους για την «ολιγωρία των υπευθύνων».

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν τα δώδεκα ονόματα των θυμάτων από τη φονική έκρηξη και τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή. Με το τέλος της εκδήλωσης ψάλθηκε ο εθνικός ύμνος και οι συγκεντρωθέντες πορεύθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ μερικοί διαδηλωτές πέταξαν κροτίδες και άναψαν λαμπάδες.

    Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά 20 άτομα στη διάρκεια επεισοδίων γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ άλλα πέντε πρόσωπα συνελήφθησαν στη Λεμεσό, επειδή μετέφεραν με αυτοκίνητο 24 βόμβες μολότοφ.

    Οι συλληφθέντες στη Λευκωσία, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, κρατούνται και θα αποφασισθεί σήμερα το πρωί κατά πόσον θα κατηγορηθούν γραπτώς και θα αφεθούν ελεύθεροι, ενώ οι πέντε της Λεμεσού θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου.

    ``Χθες, γύρω στις 8 το βράδυ``, δήλωσε ο κ. Κατσουνωτός, ``πέραν των τριών χιλιάδων ατόμων, διαφόρων ηλικιών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, για εκδήλωση διαμαρτυρίας σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στη Ναυτική Βάση `Ευάγγελος Φλωράκης` στο Μαρί``.

    ``Ολα αυτά τα πρόσωπα``, συνέχισε ο κ. Κατσουνωτός, ``πορεύθηκαν πεζοί προς το Προεδρικό Μέγαρο και, όταν προσέγγισαν την κεντρική πύλη εισόδου, αριθμός 300 περίπου νεαρών κατά το πλείστον προσώπων, προμελετημένα και προγραμματισμένα, οπλισμένοι με βόμβες Μολότοφ, κροτίδες και πέτρες, άρχισαν να ρίχνουν όλα αυτά εναντίον των μελών της Αστυνομίας, που ευρίσκονταν εντός του ευρύτερου χώρου του Προεδρικού Μεγάρου``.

    Σε άλλες επαρχίες δεν υπήρξαν επεισόδια και οι αντίστοιχες εκδηλώσεις έληξαν ειρηνικά, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κατσουνωτός, ενώ στη Λεμεσό ``κατόπιν πληροφορίας που δόθηκε στην Αστυνομία, ότι νεαρά πρόσωπα θα επιχειρούσαν επίθεση με βόμβες Μολότοφ στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, ανακόπηκε, μετά απο συντονισμένη επιχείρηση, όχημα, στο οποίο επέβαιναν νεαρά άτομα και σε έρευνα που ακολούθησε στο όχημα εντοπίσθηκαν 24 βόμβες Μολότοφ``.

    [02] ΘΥΜΑΤΑ - ΚΗΔΕΙΕΣ

    Κηδεύονται την Τετάρτη τα οκτώ από τα 12 θύματα της τραγωδίας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί.

    Στις 5.30 μ.μ. θα τελεστεί η κηδεία του Πλοίαρχου, Διοικητή Διοικήσεως Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη από τον Ιερό Ναό Αγίου Αρσενίου στην Αγία Φύλα Λεμεσού. Της κηδεία θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β.

    Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί η κηδεία του Αντιπλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα.

    Στις 2.00 μ.μ. θα τελεστεί η κηδεία του Αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους από τον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Λινόπετρας.

    Στις 2.00 μ.μ θα τελεστεί η κηδεία του Πυροσβέστη Βασίλη Κρόκου από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα.

    Στις 10 θα τελεστεί η κηδεία του Πυροσβέστη Παναγιώτη Θεοφίλου από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Αλαμάνου, στην Ορμήδεια.

    Στις 12.30 μ.μ. θα τελεστεί η κηδεία του Πυροσβέστη Αδάμου Αδάμου από τον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανίου στο Αλεθρικό.

    Στις 6.00 μ.μ. θα τελεστεί η κηδεία του Πυροσβέστη Σπύρου Τταντη από

    τον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην περιοχή Καμάρες, στη Λάρνακα. Στις 4.00 μ.μ. θα τελεστεί η κηδεία του Αρχιπυροσβέστη Γιώργου Γιακουμή από τον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος στις Αγγλισίδες.

    Οι κηδείες θα τελεστούν δημοσία δαπάνη.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΡΕΥΝΑ

    Η διερεύνηση του θέματος της τραγωδίας στην Ναυτική Βάση στο Μαρί από την Αστυνομία υπό την άμεση εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα είναι η μόνη διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα σε σχέση με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, και που προβλέπεται από το Σύνταγμα, σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

    Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά και την ολοκλήρωση της απογευματινής συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, για να τους συμβουλευτεί σε σχέση με το χειρισμό της διερεύνησης της τραγωδίας στην Ναυτική Βάση στο Μαρί.

    Πέραν της ποινικής διερεύνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου, το διορισμό ερευνητικής επιτροπής με βάση τον περί ερευνητικών επιτροπών Νόμο, με οδηγίες την ταχύτατη διερεύνηση όλων ανεξαιρέτως των πτυχών του θέματος και την απόδοση των όποιων πιθανών ευθυνών, αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Στεφάνου.

    [04] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΡΙΣΙΜΑ

    Η κατάσταση της υγείας των δύο κρίσιμα τραυματισμένων από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, την ώρα που ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Εγκαυμάτων Θεόδωρος Κυπριανού δηλώνει ότι τα περιθώρια των ιατρικών παρεμβάσεων έχουν εξαντληθεί.

    Σε δήλωση του ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Εγκαυμάτων ένας στρατιώτης που επίσημα εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής ως ``αγνώστων στοιχείων``.

    Πρόσθεσε ότι έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού για ταυτοποίηση του τραυματία διότι ``ο νεαρός αυτός δεν έχει ούτε πρόσωπο, ούτε μάτια `` και πρώτη αναγνώριση έγινε από τη μητέρα του με βάση ένα σημάδι που έχει στο χέρι.

    Η κατάσταση της υγείας του από τη στιγμή που εισήχθη στην εντατική είναι εξαιρετικά σοβαρή και συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μπορέσουμε, τουλάχιστον να φθάσουμε σε ένα σημείο, που να μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, γιατί εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε πως οι ειδικοί που έρχονται από το Ισραήλ είναι ειδικοί στις εκρήξεις. Πρόσθεσε πως επειδή δεν συμβαίνουν συχνά στην Κύπρο τραύματα από εκρήξεις, ο Υπουργός Υγείας και η θεραπευτική ομάδα αποδέχτηκαν την επίσκεψη αυτή, όμως τόνισε ότι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν εξαντληθεί και δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 13 July 2011 - 9:29:19 UTC