Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΛΑΡΝΑΚΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ

    Στο χέρι της τουρκικής πλευράς είναι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στις οποίες προέβη κατά την παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου σημειώνει στη δήλωσή του ότι «αποτελούν συνέχεια της απαράδεκτης και προκλητικής επικοινωνιακής πολιτικής της Τουρκίας να φορτώνει τις ευθύνες της για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σε άλλους».

    Η Τουρκία, προσθέτει, «αντί να κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για δήθεν κωλυσιεργία, θα ήταν καλύτερα να προβληματιστεί για την πολιτική της που εμποδίζει την επίτευξη λύσης».

    Αντί, συνεχίζει, «να προβαίνει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και να προσπαθεί να μονιμοποιήσει τα κατοχικά τετελεσμένα, θα ήταν καλύτερα να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί και εργάζεται για λύση σεβόμενη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία δεν εφαρμόζει».

    Θα ήταν καλύτερα, όπως αναφέρει, «να σεβαστεί την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει, επίσης, ότι «η Τουρκία, αντί να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα διάφορα ορόσημα με εκβιαστικό τρόπο, θα ήταν προσφορότερο να υποδείξει στον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου να τιμήσει τη συμφωνηθείσα βάση λύσης και να προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με θέσεις που να είναι βοηθητικές στις προσπάθεια επίτευξης λύσης».

    «Στο χέρι της τουρκικής πλευράς είναι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε.», υπογραμμίζει στη δήλωση του και προσθέτει ότι «αν η τουρκική πλευρά συνεργαστεί για λύση τότε, στα πλαίσια του επανενωμένου κυπριακού κράτους, οι δύο κοινότητες μαζί θα μπορούν να αναλάβουν την Προεδρία. Αν όχι, η ευθύνη είναι δική της».

    Εμείς, καταλήγει ο κ. Στεφάνου, «καλούμε τον κ. Νταβούτογλου, τον κ. Ερντογάν και τους άλλους Τούρκους αξιωματούχους αντί παράνομα να επισκέπτονται την κατεχόμενη Κύπρο, να εργαστούν για επίτευξη λύσης σύντομα και τότε θα μπορούμε να τους καλωσορίσουμε στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα διαχειρίζονται το κοινό τους κράτος με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές τους ελευθερίες κατοχυρωμένες.»

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του είχε εκφράσει την ευχή η λύση στο Κυπριακό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους, ούτως ώστε να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα τους πρώτους μήνες του 2012 για να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το νέο κράτος που θα προκύψει.

    Εστειλε και μια σειρά από μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Η Τουρκία, είπε, θα στηρίζει τους Τ/κ στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο πιο πάνω στόχος. Εστειλε επίσης μήνυμα στην ε/κ πλευρά, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για ειρήνη στην Κύπρο και για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    ``Πρέπει να αποφασίσετε τώρα για μια συνολική λύση``, είπε απευθυνόμενος στους Ε/κ και τους κάλεσε να μην καθυστερούν.

    Εξέφρασε την ευχή η λύση να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους, ούτως ώστε να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα τους πρώτους μήνες του 2012 για να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το νέο κράτος που θα προκύψει.

    Είπε ότι μόνο έτσι η προεδρία της ΕΕ θα είναι νόμιμη γιατί θα αντιπροσωπεύεται όλη η Κύπρος.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία οδηγεί σε στασιμότητα και αδιέξοδο την παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου καλώντας όσους ενδιαφέρονται για δίκαιη και βιώσιμη λύση να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη.

    Στον επιμνημόσυνο του λόγο στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της Δημοκρατίας Νίκου Χρίστου Σολωμού, που τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ, στον Παχύαμμο, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «τριάντα επτά χρόνια μετά την προδοσία σε βάρος της Κύπρου μαζευτήκαμε εδώ, στην πολύπαθη ηρωική Κοινότητα του Παχυάμμου, προς επιτέλεση οφειλόμενου χρέους. Να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ήρωα της αντίστασης Νίκο Σολωμού».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής διερωτήθηκε «πώς να μιλήσει κάποιος 37 χρόνια μετά, για το Νίκο Σολωμού, το μάρτυρα της αντίστασης και της δημοκρατίας, όταν η εθνική ταπείνωση της κατοχής είναι παρούσα και όταν το κάλεσμα της ευθύνης οριοθετεί την πορεία μας;».

    «Τριάντα επτά χρόνια από τότε. Και η μνήμη αδυσώπητη για τους ενόχους και τις ενοχές. Η προδοσία επιτυγχάνει το σκοπό της. Η δεύτερη φάση του διπλού εγκλήματος. Η εισβολή και η κατοχή. Και ακόμα η λαθροβίωση της ανωμαλίας. Η συνέχιση της καταδίωξης των δημοκρατικών πολιτών. Οι συλλήψεις και οι δολοφονίες από τους υπερπατριώτες εθνοσωτήρες, ολετήρες της πατρίδας και του λαού», πρόσθεσε.

    Ο κ. Ομήρου συνέχισε : «Τριάντα επτά χρόνια μετά. Σας θυμόμαστε και σας τιμούμε. Με φορτισμένες μνήμες. Με οράματα, τραυματισμένα. Μέσα στους επάλληλους και φαύλους κύκλους της ανατροπής αξιών, του καταναλωτισμού, της διχοτόμησης και του άγους της κατοχής, της σύλησης των ιερών και των οσίων μας, των προσφύγων που πεθαίνουν με το νόστο του γυρισμού, των αγνοουμένων που η τύχη τους προς δόξαν της διεθνούς υποκρισίας παραμένει ανεξακρίβωτη, των εγκλωβισμένων που ως ελεύθεροι πολιορκημένοι πολιορκούν τις ενοχές και τις ευθύνες μας».

    [03] ΥΠΕΣ - ΛΑΡΝΑΚΑ

    Η Λάρνακα, για διάφορους λόγους τόσο αντικειμενικούς όσο και υποκειμενικούς υστέρησε τα τελευταία χρόνια στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης προσθέτοντας πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο και τους φορείς της Λάρνακας δουλεύουν τον τελευταίο χρόνο εντατικά προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση των έργων αυτών.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο του διήμερου διεθνούς συνεδρίου υπό τον τίτλο «Λάρνακα 21 - Αγκαλιάζοντας το μέλλον» που πραγματοποιεί από χθες ο Δήμος Λάρνακας και η Τράπεζα Κύπρου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το πιο σημαντικό είναι πως μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύονται τα ζητήματα που πρέπει να σχεδιάσουμε για το παρών και το μέλλον. Εχει τεράστια σημασία να βλέπουμε την ανάπτυξη, τα έργα υποδομής και επενδύσεις που γίνονται από ιδιώτες μέσα από ένα ενιαίο φακό και μέσα από μία ενιαία προσέγγιση» είπε και πρόσθεσε πως «γι`αυτό καθιστά την πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας πάρα πολύ σημαντική».

    Πέρα από τα έργα υποδομής που βρίσκονται στα σκαριά, «είτε πρόκειται για οδικές αρτηρίες, είτε για πλατείες, είτε άλλα έργα όπως είναι η μαρίνα και το λιμάνι» είπε ο κ. Συλικιώτης «ετοιμάζουμε τώρα ένα σχεδιασμό μέσα από νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις που αφορά το σχέδιο «Νήσος Κύπρος» και ίσως να αργήσαμε».

    Πρόσθεσε ότι «τα προηγούμενα χρόνια ασχοληθήκαμε με την επεξεργασία τοπικών σχεδίων, με τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις που ονομάζονται πολεοδομική αμνηστία, με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, με τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις, αλλά είναι καιρός να βάλουμε το σχεδιασμό σ` όλη την Κύπρο. Κάθε περιφέρεια, κάθε επαρχία» συνέχισε «θα πρέπει να μπει σε ένα συνολικό φακό. Γενικά η συνολική επικράτεια της Κύπρου, δηλαδή το που χωροθετούμε μαρίνες και γήπεδα γκολφ, που χωροθετούμε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, μεγάλες αναπτύξεις, είναι καιρός να τα θέσουμε με μια ενιαία προσέγγιση και χωροταξική και οικονομική και αναπτυξιακή» εξήγησε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 10 July 2011 - 9:29:13 UTC