Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΕΝΕΥΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΥΠΕΣ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ
  • [03] ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

  • [01] ΓΕΝΕΥΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έχει το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στη Γενεύη, μία μέρα πριν από τη συνάντηση με τον ΓΓ,Μπαν Γκι μουν και τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου.

    Η συνάντηση θα γίνει στο ξενοδοχείο όπου διαμένει η αντιπροσωπεία του Προέδρου Χριστόφια. Η συνάντηση είναι προπαρασκευαστική της αυριανής συνάντησης, όπως λέχθηκε στο ΚΥΠΕ από διπλωματικές πηγές. Το ίδιο - επισημάνθηκε από τις ίδιες πηγές - έγινε και στις προηγούμενες δύο συναντήσεις των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη.

    Μετά τη συνάντηση Ντάουνερ - Προέδρου Χριστόφια, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί και με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου στο ξενοδοχείο όπου διαμένει η αντιπροσωπεία της τ/κ πλευράς.

    [02] ΥΠΕΣ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

    Το πρόβλημα της παράνομης θανάτωσης άγριων πτηνών είναι ακόμα υπαρκτό στην Κύπρο, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ενώ συμπλήρωσε ότι η Κύπρος στοχεύει να ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα κατά την άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ.

    Μιλώντας σε συνέδριο που συνδιοργανώνουν για το θέμα το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κυπριακή Δημοκρατία, στη Λάρνακα, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η παράνομη θανάτωση ενεργεί αθροιστικά στα πολλά άλλα προβλήματα που απειλούν τα άγρια πτηνά σήμερα.

    «Ως Κυβέρνηση έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε προς την ορθή κατεύθυνση και ήδη εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι που να πατάξουμε κάθε μορφή παρανομίας και να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από διάφορες νομοθεσίες και συμβάσεις, όπως είναι και η Σύμβαση της Βέρνης» πρόσθεσε ο Υπουργός

    Συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη σημαντικής προόδου και την ελαχιστοποίηση του προβλήματος, το οποίο, όπως είπε, σε ορισμένες περιπτώσεις εκθέτει την χώρα διεθνώς.

    Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος αποτελεί έναν από τους κύριους σταθμούς και προορισμούς των μεταναστευτικών πτηνών. Σε παγκόσμια κλίμακα, συνέχισε ο κ. Συλικιώτης, είναι αποδεδειγμένο ότι η κυριότερη απειλή των άγριων πτηνών εστιάζεται στις αλλαγές των χρήσεων γης και της υποβάθμισης σημαντικών περιοχών των πτηνών.

    [03] ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Τα ερευνητικά κέντρα διαθέτουν κατά κανόνα μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή, η οποία χαρακτηρίζεται από αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, τον διεπιστημονικό συγκερασμό της γνώσης και την προσήλωσή τους στην προαγωγή της γνώσης και της καινοτομίας.

    Αρκετά συχνά, η λειτουργία τους προδιαγράφεται από την προσπάθεια για επιστημονική διάκριση στον τομέα του ενδιαφέροντός τους, κάτι που εκ των πραγμάτων προϋποθέτει αφοσίωση στο επιστημονικό έργο, με συνέπεια πολλές φορές την αποστασιοποίησή τους από την κοινωνία.

    Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου το παραγόμενο έργο καταφέρνει να ξεφύγει από τα στενά όρια του επιστημονικού ενδιαφέροντος, βρίσκοντας πρακτικές εφαρμογές, οι οποίες λειτουργούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ή και της χώρας ευρύτερα.

    Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, του οποίου η αποστολή και ο ρόλος δεν είναι ευρέως γνωστά στην Κύπρο. Με όνομα που ξενίζει, αλλά συνεπές προς την επιστήμη την οποία υπηρετεί, το ερευνητικό αυτό κέντρο επικεντρώνεται στη μελέτη και ωκεανογραφική έρευνα, δίνοντας έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Στόχος του είναι η συνεχής παρακολούθηση της θάλασσας γύρω από την Κύπρο, και ιδιαίτερα της περιοχής που οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας, ενώ το κέντρο προσφέρει ωκεανογραφικές προβλέψεις και στοιχεία μέσω διαδικτύου για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

    Εξηγώντας το raison detre της ερευνητικής αυτής μονάδας, ο Διευθυντής του Ωκεανογραφικού Κέντρου και καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής Γιώργος Γεωργίου, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, αναφέρει ότι η Κύπρος, όντας μια νησιωτική χώρα, βασίζεται εν πολλοίς στη θάλασσα για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης βρίσκεται κάτω από την ενότητα (Ειδικά Θέματα - Αναλύσεις)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 6 July 2011 - 11:29:13 UTC