Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ
  • [02] ΥΠΟΙΚ - ΚΟΧΑ - ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
  • [03] ΚΕΒΕ Τ/Κ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ

    Πρώτη σε έξοδα για την Παιδεία είναι η Κύπρος στην ΕΕ και μεταξύ των χωρών μελών του ΟΑΣΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το βράδυ της Τρίτης στη 16η Τελετή Αποφοίτησης φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά την οποία απονεμήθηκαν 453 πτυχία σε φοιτητές και φοιτήτριες των Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.

    Σε εκτός κειμένου αναφορά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ειρήσθω εν παρόδω να πω ότι η επένδυση στην Παιδεία μετρά στο 7,5% του ΑΕΠ στη δημόσια Παιδεία και αν λογαριάσουμε και την ιδιωτική εκπαίδευση τότε ξεπερνούμε και το 8%».

    «Είμαστε πρώτοι στην ΕΕ σε έξοδα για την Παιδεία καθώς επίσης και μεταξύ των χωρών του ΟΑΣΕ», είπε, προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι και η διαχείριση βέβαια, και αυτή η διαχείριση γίνεται προσπάθεια να γίνει καλύτερη, να είναι πιο ποιοτική η εκπαίδευση με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    «Πρέπει να πείσουμε την Πολιτεία και όλους τους κρατικούς φορείς να αντιληφθούν ότι σε ώρες κρίσης και μεταβατικές περιόδους, οι σύγχρονες κοινωνίες επενδύουν στην Παιδεία, στην έρευνα, στην τεχνολογία, στον πολιτισμό», δήλωσε στην ομιλία του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

    Σε ώρες κρίσης, συνέχισε, «οι σύγχρονες κοινωνίες επενδύουν στα πανεπιστήμιά τους, επενδύουν στους νέους ανθρώπους», συμπληρώνοντας ότι «ο πλούτος και η δύναμη της σύγχρονής εποχής είναι η σκέψη, η γνώση και η καινοτομία».

    «Με λύπη διαπιστώνει κανείς σήμερα ότι η Κύπρος παραμένει ακόμη τελευταία στις δαπάνες για έρευνα ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ ενώ είναι πρώτη στην κατά κεφαλή κατασκευή αυτοκινητόδρομων», πρόσθεσε.

    «Είναι γεγονός ότι η μόρφωση στοιχίζει ακριβά, όμως η μη μόρφωση στοιχίζει περισσότερο», τόνισε.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε εκτενώς στα ναυάγια Κερύνειας και Μαζωτού που ανακαλύφθηκαν με σαράντα χρόνια διαφορά το ένα από το άλλο. Αναφερόμενος σε αυτό της Κερύνειας είπε ότι για την ανέλκυσή του εργάστηκε 50μελής ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας αποτελούμενη από δύτες, επιστήμονες και αρχαιολόγους από 12 χώρες, ότι η έρευνα ήταν εντατική και διήρκησε περίπου τρία χρόνια.

    Σε αντίθεση με το ναυάγιο της Κερύνειας, όπως είπε, η έρευνα του ναυαγίου του Μαζωτού «σηματοδοτεί την έναρξη της ενάλιας αρχαιολογίας στο νησί αφού η έρευνα αυτή τη φορά δημιουργείται κυρίως από κυπριακούς φορείς», προσθέτοντας ότι «οι αρχαιολόγοι της ερευνητικής μονάδας αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το ίδρυμα Θέτις και το Τμήμα Αρχαιοτήτων εργάζονται συστηματικά γι αυτή την έρευνα από το 2007». «Εφαρμόζονται οι τελευταίες επιστημονικές μέθοδοι και καλούνται ειδικοί από διάφορες χώρες του εξωτερικού ώστε να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο της επιστημονικής έρευνας», είπε. Πρόσθεσε ότι «οι προτεραιότητες αυτή τη φορά είναι σαφείς και διαφέρουν από εκείνες της Κερύνειας».

    Στόχος, είπε, «δεν είναι η γρήγορη ανέλκυση ενός εντυπωσιακού φορτίου από το βυθό αλλά κυρίως η εκπαίδευση του κυπριακού δυναμικού στον τομέα αυτό και η δημιουργία υποδομής ώστε να εξασφαλιστεί ότι η μελέτη του πολιτιστικού πλούτου της κυπριακής θάλασσας θα είναι δυνατή και στο μέλλον». Ηδη, συμπλήρωσε, «τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, η Κύπρος πλέον έχει καθιερωθεί με αξιώσεις στον παγκόσμιο χάρτη της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας».

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Χάρης Χαραλάμπους, κατά τη διάρκεια του δικού του χαιρετισμού, ανέφερε ότι «στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης τα πανεπιστήμια καλούνται να παραγάγουν γνώση και στοχασμό όσο ποτέ πριν στην ιστορία τους», προσθέτοντας ότι «καλούνται να καινοτομήσουν και να καλλιεργήσουν ταλαντούχους νέους που να έχουν όχι μόνο γνώσεις αλλά και κριτική σκέψη για να αποτελέσουν ένα καταλύτη αλλαγής, προόδου και εκσυγχρονισμού της κοινωνίας».

    Αυτή την αποστολή επιβεβαιώνουμε ακόμα μια φορά απόψε, είπε καταληκτικά.

    Να σταθεί δίπλα στους νέους κάλεσε την Πολιτεία ο Προεδρεύων της ΦΕΠΑΝ Κυριάκος Αντωνίου σε δικό του χαιρετισμό.

    «Να μην αφεθούν οι νέοι πτυχιούχοι στο έλεος της οικονομικής κρίσης, στην ανεργία που χτυπά την πόρτα του κάθε ενός ξεχωριστά», είπε, προσθέτοντας ότι το κάλεσμα του προέρχεται είναι από όλη τη φοιτητική κοινότητα και ζητά όπως «δοθεί τόπος στα νιάτα, νέο αίμα να κυλήσει στις φλέβες της κοινωνίας ώστε αυτή η κοινωνία να εκσυγχρονιστεί και να προοδεύσει».

    Μετά τους χαιρετισμούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα βραβεία στους πρωτεύσαντες φοιτητές και φοιτήτριες. Τα πρώτα δύο βραβεία του Προέδρου της Δημοκρατίας - το πρώτο ύψους 17.000 ευρώ και το δεύτερο ύψους 8.500 ευρώ -απονεμήθηκαν στον φοιτητή του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής Κυριάκο Σεργίου και τον φοιτητή του Τμήματος Διοίκησης με πτυχίο στο Μάρκετινγκ Ελευθέριο Σάββα αντίστοιχα.

    Χίλιοι διακόσιοι έξι νέοι θα αποφοιτήσουν συνολικά φέτος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    [02] ΥΠΟΙΚ - ΚΟΧΑ - ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

    Προσφορές συνολικού ύψους 714,57 εκατομμυρίων ευρώ για την πώληση, μέσω δημοπρασίας, 2ετών Κρατικών Ονομαστικών Χρεογράφων Αναπτύξεως (ΚΟΧΑ) με επιτόκιο 4,5% έκανε αποδεκτές την Τετάρτη το Υπουργείο Οικονομικών.

    Το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του ΥΠΟΙΚ διεξήγαγε σήμερα δημοπρασία για την πώληση διετών Κρατικών ΚΟΧΑ ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λήφθηκαν ανταγωνιστικές προσφορές συνολικού ύψους 667.558.000 ευρώ και μη ανταγωνιστικές προσφορές συνολικού ύψους 47.010.000 ευρώ, ενώ έγιναν αποδεκτές όλες οι προσφορές ύψους 714.568.000 ευρώ.

    Η κατώτατη και ανώτατη τιμή των ανταγωνιστικών προσφορών που έγιναν αποδεκτές ήταν 990,07 ευρώ για κάθε 1.000 ονομαστικής αξίας ΚΟΧΑ, που αντιπροσωπεύει ετήσια απόδοση μέχρι τη λήξη ύψους 5,000% και σε αυτή την τιμή έγιναν αποδεκτές οι μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 47.010.0000 ευρώ.

    [03] ΚΕΒΕ Τ/Κ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗ

    Το σημερινό επίπεδο οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μπορεί να γίνει αντιληπτό, καθώς πέραν των 300 εκ. ευρώ διακινήθηκαν το 2009 μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είναι ένα από τα ευρήματα έκθεσης του ΚΕΒΕ και του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης.

    Τα εισόδημα που εισέρρευσε στην τ/κ κοινότητα τη χρονιά αυτή, αναφέρθηκε, ήταν 192 εκ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο εισόδημα που εισέρρευσε στην ε/κ κοινότητα ανερχόταν στα 109 εκ. ευρώ. Με αυτά τα στοιχεία, η τ/κ κοινότητα είχε ένα καθαρό κέρδος από τις συναλλαγές ύψους 83 εκ. ευρώ και είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα έσοδα που εισπράττει από το «διεθνές» εμπόριο που διεξάγει (56 εκ. ευρώ το 2008). Τα καθαρά αυτά έσοδα της τ/κ κοινότητας από το ισοζύγιο των συναλλαγών μεταξύ των δύο κοινοτήτων προέρχεται από τις δαπάνες των επισκεπτών που περνούν την πράσινη γραμμή, από το εμπόριο της πράσινης γραμμής, από την εργοδότηση Τ/κ στην ε/κ κοινότητα, και από συνταξιοδοτικές παροχές προς τους Τ/κ.

    Από την άλλη, οι δαπάνες της τ/κ κοινότητας στην ε/κ αυξάνονται ραγδαία και από 50 εκ. ευρώ που ήταν το 2005 ανήλθαν σε 126 εκ. ευρώ το 2008. Ωστόσο, το 2009 μειώθηκαν στα 109 εκ. ευρώ, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες προερχόμενες από τη διακίνηση Τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μεγαλύτερες από τις δαπάνες που προέρχονται από τη διακίνηση Ε/κ στα κατεχόμενα.

    Ενδεικτικά, το 2009 3,2 εκ. άνθρωποι διακινήθηκαν μέσω της πράσινης γραμμής στις δύο κοινότητες. Το 46% από αυτά τα 3,2 εκ. ανθρώπων ήταν Τ/κ που εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές, 25% Ε/κ, 9% τουρίστες, και 20% αλλοδαποί που ζουν στην Κύπρο. Σύμφωνα με την έρευνα, το 2009, οι Τ/κ που επισκέπτονταν τις ελεύθερες περιοχές ξόδευαν 70 ευρώ το άτομο την επίσκεψη, ενώ οι Ε/κ που μετέβαιναν στα κατεχόμενα ξόδευαν 50 ευρώ το άτομο την επίσκεψη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 29 June 2011 - 9:29:13 UTC