Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΓΓ ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
  • [04] ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Για επιτακτική ανάγκη αλλαγής στρατηγικής στο Κυπριακό και απαίτηση για συζήτηση των ουσιωδών κεφαλαίων του Κυπριακού όπως είναι το κεφάλαιο των εποίκων, το εδαφικό, το περιουσιακό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, αναφέροντας παράλληλα ότι είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για απόσυρση των μονομερών υποχωρήσεων της ε/κ πλευράς.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο του κατά το ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή, ο κ. Ομήρου είπε ότι δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, βρισκόμαστε ενώπιον μιας οδυνηρής πραγματικότητας. «Η αυταπάτη της πολιτικής της λεγόμενης ευελιξίας που δήθεν θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα έχει αποδειχθεί ουτοπία. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. O κίνδυνος επανόδου ενός σχεδίου λύσης στις παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν είναι υπαρκτός. Δεν χωρούν αυταπάτες και ευσεβοποθισμοί. Οι απροκάλυπτα συνομοσπονδιακές και διχοτομικές απόψεις Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας δυναμιτίζουν τις διαπραγματεύσεις και τις οδηγούν σε αδιέξοδο», είπε.

    Ο Γιαννάκης Ομήρου πρόσθεσε ότι «είναι γι αυτό που η ελληνική κυπριακή πλευρά θα πρέπει αποφασιστικά να απορρίψει και να καταγγείλει τέτοιες διχοτομικές και συνομοσπονδιακές θέσεις, και βέβαια», συνέχισε, «για το αδιέξοδο που θα προκύψει σε αυτή την περίπτωση, να επιρριφθεί η ευθύνη κατ αποκλειστικότητα στην τουρκική πλευρά».

    «Η ανάγκη μιας εκ βάθρων αλλαγής στρατηγικής καθίσταται τώρα ακόμη πιο αναγκαία και επιτακτική, με προβολή του αντικατοχικού χαρακτήρα της κυπριακής κρίσης, με απαίτηση για συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού, και ειδικότερα της αποχώρησης στρατευμάτων και εποίκων, του εδαφικού, του περιουσιακού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Με απόσυρση των προτάσεων που υποβαθμίζουν τους Έλληνες Κυπρίους σε δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Με αποκάλυψη και στηλίτευση διεθνώς και εντός ΕΕ της συνεχιζόμενης τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας», είπε.

    Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε την περίοδο από τώρα μέχρι τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου, εξαιρετικά κρίσιμη για τη διαφύλαξη των θέσεών της ε/κ πλευράς στη βάση αρχών. «Των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Είναι πιθανότατα η τελευταία ώρα για να αποσυρθούν οι μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς και να υπάρξει ουσιαστική επανατοποθέτηση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Ομήρου είπε ο πρώην Ελληνας Πρωθυπουργός ταυτίστηκε κατά τρόπο απόλυτο με τους αγώνες και τις αγωνίες του κυπριακού Ελληνισμού. «Ηδη, από τη δεκαετία του 1960, ο Ανδρέας δηλώνει ότι η ουσία του κυπριακού προβλήματος έχει ελάχιστη σχέση - αν υποτεθεί ότι έχει καθόλου σχέση - με τη συμβίωση των δύο εθνοτήτων της Κύπρου. Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο εκείνη την ταραγμένη περίοδο, προσκεκλημένος του Προέδρου Μακαρίου, τοποθετείται με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα εναντίον του διχοτομικού Σχεδίου Άτσεσον, ενώ με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου διακηρύττει από το επίσημο βήμα της Βουλής των Ελλήνων το ιστορικό «casus belli» δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Κύπρου θα ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Ελλάδας και θα σημαίνει ελληνοτουρκικό πόλεμο».

    Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1982 πραγματοποιεί την πρώτη ιστορική επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο και τυγχάνει αποθεωτικής υποδοχής από τον κυπριακό Ελληνισμό. «Κονιορτοποιεί τη θεωρία των αποστάσεων και διακηρύττει την πολιτική της συμπαράταξης και της συναπόφασης, εγκαταλείποντας την πολιτική ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται. Το 1993 εξαγγέλλει», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, «σε συνεννόηση με την Κυπριακή Κυβέρνηση, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που υπήρξε απαύγασμα της συλλογικής σοφίας του έθνους προς αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού».

    «Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε αλλά οι πολιτικές, τα μηνύματα και οι υποθήκες του παραμένουν ζωντανές και εξαιρετικά επίκαιρες. Παρέλαβε το Κυπριακό ως επαχθές βάρος και το μετέτρεψε σε κορυφαίο εθνικό θέμα», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

    Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως αυτή την κρίσιμη ώρα για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και των προβλημάτων του μητροπολιτικού Ελληνισμού, ανατρέχουμε στις αγωνιστικές παρακαταθήκες του Αντρέα. «Τιμώντας έμπρακτα τη μνήμη του, με τη διαβεβαίωση ότι θα αγωνιστούμε χωρίς μισαλλοδοξία αλλά με αδιαπραγμάτευτη προσήλωση σε αρχές για την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων του λαού μας στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε.

    «Αντρέα», κατέληξε ο κ. Ομήρου, «θα τιμήσουμε τη μνήμη σου χωρίς εκπτώσεις, προσαρμογές και ανιστόρητες υποχωρήσεις. Πιστοί στα οράματα και τις αγωνιστικές σου υποθήκες θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».

    [02] ΓΓ ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσελεπή, αναμένονται την Τρίτη στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με την ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχουν προσλάβει τα Ηνωμένα Εθνη και έχουν αποστολή να βοηθούν τις δύο πλευρές στα ζητήματα του περιουσιακού.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα άτομα με τα οποία θα συναντηθούν δεν θα είναι τα ίδια που είδαν στην προηγούμενη επίσκεψή τους στη Νέα Υόρκη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη φορά οι συζητήσεις θα εστιαστούν όχι σε οικονομικές παραμέτρους, αλλά σε νομικές πτυχές του περιουσιακού, όπως η σύσταση της επιτροπής που θα δημιουργηθεί για τις αποζημιώσεις κ.α.

    Εκτός από τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Αιμιλίου θα συναντηθεί με τον βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Λυν Πάσκοε και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου αναμένεται να συζητήσει μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις, υπό το πρίσμα της συνάντησης της Γενεύης. Στόχος του Γενικού Γραμματέα και των συνεργατών του, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει δημόσια, είναι από τη συνάντηση αυτή να προκύψει ένα σχέδιο δράσης για το ξεπέρασμα των διαφορών που απομένουν.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχυνθεί ο ρυθμός της όλης διαδικασίας, έτσι που να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των συγγενών των αγνοουμένων στην Κύπρο, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους.

    Σε χαιρετισμό της, στα αποκαλυπτήρια Μνημείου Αγνοουμένων 1974, η Υπουργός Εργασίας είπε: ``Κάθε εκδήλωση σεβασμού, μνήμης και τιμής που πραγματοποιούμε για τα θύματα της τουρκικής εισβολής, τους αγνοούμενους και τους νεκρούς μας, αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά και δεν αποδέχεται να βυθιστεί στο σκοτάδι της ιστορικής αμνησίας``.

    Οπως πρόσθεσε ``οι αγώνες και οι θυσίες τους για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας έχουν αφήσει χρέος μεγάλο και φορτίο βαρύ``, σημειώνοντας ότι ``έχουν αφήσει παρακαταθήκη στον λαό μας και ιερό καθήκον να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση και δικαίωση σημαίνει λύση, τερματισμός της διχοτόμησης και του εποικισμού και επανένωση της πατρίδας μας``.

    Ανέφερε ακόμα πως ``όσα χρόνια και αν περάσουν δεν πρόκειται να κάμψουν τη θέληση μας για ελευθερία και επανένωση``, για να προσθέσει πως ``η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί και θα επανενωθεί γιατί δεν αποδεχόμαστε να χαρίσουμε σπιθαμή γης από την πατρίδα μας στον κατακτητή``.

    [04] ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

    Ο αργυρός παγκοσμιονίκης πρωταθλητής του ύψους Κυριάκος Ιωάννου ήταν το πρόσωπο της βραδιάς της πρώτης ημέρας των Παγκυπρίων Αγώνων στίβου. Ο παγκοσμιονίκης πρωταθλητής του ΓΣΟ σημείωσε Νέα Επίδοση Αγώνων με άλμα στα 2.31μ.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ, μετά τα 2.31μ. ο Ιωάννου τοποθέτησε την πήχη στα 2.36μ. προκειμένου να πετύχει νέο Παγκύπριο ρεκόρ και την καλύτερη επίδοση στον κόσμο για το 2011. Ο πρωταθλητής κατέχει το Παγκύπριο ρεκόρ του αγωνίσματος από το 2007 με 2.35μ., επίδοση που πέτυχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκας όπου κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο.

    Το πρώτο άλμα του Κυριάκου ήταν εξαιρετικό αλλά κτύπησε τον πήχη στο κατέβασμα και έτσι δεν έφτασε στο στόχο του. Η δεύτερη και η τρίτη προσπάθεια ήταν πολύ καλές αλλά και αυτές αποτυχημένες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 26 June 2011 - 13:29:17 UTC