Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ

    Ελλάδα και Κύπρος αγωνίζονται για την εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, με σεβασμό στην πραγματικότητα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως πλήρες και ισότιμο μέλος, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Λαμπρινίδης, διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτική της Αθήνας δεν αλλάζει και Κύπρος και Κυπριακό αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής Κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, καλωσορίζοντας θερμά τον Ελληνα ομόλογό του, είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ενώ για την επικείμενη συνάντηση της Γενεύης, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Τ/κ ηγέτη και του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την παραπέρα πορεία των συνομιλιών.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου, μετά τις συνομιλίες που είχαν το Σάββατο στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρθηκε σε «απόλυτο και σταθερό συντονισμό Αθηνών και Λευκωσίας», τονίζοντας ότι «είναι αυτονόητο ότι αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού και το κάνουμε στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά και με σεβασμό στην πραγματικότητα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως πλήρες, ισότιμο μέλος».

    Αυτό, υπέδειξε, «είναι αυτονόητο αλλά το δηλώνουμε γιατί μπορεί να αλλάζουν οι υπουργοί αλλά δεν αλλάζει η πολιτική στη δική μας συνεργασία τουλάχιστον».

    «Είναι κορυφαία η προτεραιότητά μας για την Κύπρο και το Κυπριακό» δήλωσε ο κ. Λαμπρινίδης, σημειώνοντας ότι δεν βρίσκεται στην Κύπρο μόνο για συμβολικούς λόγους αλλά και για πολιτικούς. «Ελλάδα και Κύπρος δίνουν από κοινού τον αγώνα για λύση του Κυπριακού και με απόλυτο συντονισμό και διαρκή και ουσιαστική συνεργασία», είπε.

    Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε στις δηλώσεις του, «στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούμε για την φάση των διαπραγματεύσεων που άρχισαν το 2008 και συνεχίζονται χάριν στον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυβέρνηση του», ενώ χαρακτήρισε τις συνομιλίες εξαιρετικά ευαίσθητες, προσθέτοντας ότι Αθήνα και Λευκωσία συζητούν τις προοπτικές και έχουν κατορθώσει να υπάρχει μια «ενιαία στάση και μια επιτυχία στο κλίμα που δημιουργείται σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια για την επίλυση και την ειλικρίνεια αυτής της προσπάθειας από την πλευρά της Κυβέρνησης της Κύπρου».

    Στη συνέχεια ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στη συνεργασία τόσο με τον Κύπριο ομόλογό του όσο και με τους πολιτικούς από όλα τα κόμματα προκειμένου να προωθηθούν με επιτυχία τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ευρώπης, τα συμφέροντα της περιοχής και των Τ/κ.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Παπαπανδρέου θα καταλήξουν στην επίλυση όλων των οικονομικών προβλημάτων που φαίνονται σε όλους ως καταστροφικά.

    «Δεν είναι εύκολη πορεία. Εδώ και ενάμιση χρόνο στοιχηματίζουν όλοι ότι θα καταρρεύσει η χώρα και έχουν χάσει πάρα πολλά, και θα συνεχίσουν να χάνουν διότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη ότι θα πάρει όλα τα μέτρα για να βγει από την κρίση. Και θα βγει», τόνισε.

    Σε αυτές τις συνθήκες το κύρος και η αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής όχι απλώς δεν μειώνεται αλλά επιτείνεται και αυξάνεται, πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας αναφορά του κ. Κυπριανού, σημείωσε πως εδώ και κάποια χρόνια η Ελλάδα έχει δώσει έμφαση σε μια ανάπτυξη πολιτικής και σχέσεων με όλο τον αραβικό κόσμο και με όλες τις χώρες της περιοχής.

    Αυτό, υπογράμμισε, είναι καθοριστικής σημασίας στρατηγική κίνηση για τις χώρες μας. «Είμαστε χώρες με αυτοπεποίθηση που μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην περιοχή άρα και για μας τους ίδιους.»

    Ανέφερε τέλος ότι η σημερινή συνάντησή του ήταν η πρώτη συναισθηματικά και πολιτικά ίσως και η σημαντικότερη.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Υπουργός Κύπριος Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί τόσο γρήγορα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μπορεί να ανέλαβε χθες τα νέα του καθήκοντα, αλλά υπάρχει συνεργασία από παλαιά, με διαφορετικές ιδιότητες και οι δυο μας στο παρελθόν.

    «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ταχύτητα με την οποία ήρθε στην Κύπρο και η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για πολλά ζητήματα, τόσο για το Κυπριακό όσο και για θέματα που απασχολούν την Ε.Ε., το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που όπως ξέρετε συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο σε δύο ημέρες, τη Δευτέρα και ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας», είπε ο κ. Κυπριανού.

    Κύπρος και Ελλάδα, σημείωσε, «έχουμε δραστηριοποιηθεί στον κόσμο, στη Μέση Ανατολή, με ένα πολύ συντονισμένο τρόπο μεταξύ μας, και βεβαίως στο τι συμβαίνει στην περιοχή μας, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες.»

    «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Κύπρου, του κυπριακού λαού και της κυπριακής Κυβέρνησης για τη συνεχή συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας, της ελληνικής Κυβέρνησης, στις προσπάθειές μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και βεβαίως να ευχαριστήσω για το συντονισμό και τη στήριξη που έχουμε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος διεθνώς και οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία και στον εθνικό μας αγώνα και στη στήριξη της κρατικής μας οντότητας, αλλά βεβαίως και στην εγκαθίδρυση της Κύπρου στο διεθνή χώρο», τόνισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση της Γενεύης, είπε ότι «αυτό θα έχει μία κρίσιμη σημασία στην περαιτέρω πορεία των συνομιλιών», προσθέτοντας ότι Αθήνα και Λευκωσία θα βρίσκονται σε μία συνεχή επαφή για την πορεία των συνομιλιών μέχρι εκείνη την ημέρα, αλλά και αμέσως μετά, όταν θα χρειαστεί να χειριστούν τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 19 June 2011 - 9:29:11 UTC