Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΥΣΗ
  • [03] AMKE - KYΠΡΟΣ - ΠΡΩΤΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου Ρωσίας διανύουν, χωρίς καμιά αμφιβολία, την καλύτερη περίοδο, σε όλους τους τομείς, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στην επίσημη τελετή έναρξης του έκτου Φεστιβάλ

    Κύπρου Ρωσίας, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση «αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας που προσδίδει η

    Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά, στην περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

    Σήμερα, σημείωσε, «οι πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών μας ανθούν, πάνω στο γόνιμο έδαφος των 50 χρόνων αμοιβαίας συνεργασίας και αλληλεγγύης».

    «Η ιστορική επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο, τον περασμένο Οκτώβρη, σφράγισε τα πενήντα χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων», πρόσθεσε.

    Συνάμα, συνέχισε, «αποτέλεσε ιστορικό ορόσημο και ανέδειξε την πολιτική μας βούληση, στο ανώτατο επίπεδο, για την περαιτέρω εμβάθυνση και ανάπτυξη των δεσμών αδελφικής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας».

    Σήμερα, είπε ο Πρόεδρος, «οι χώρες μας και οι λαοί μας, μέσα από την υλοποίηση των διμερών Συμφωνιών που υπογράψαμε, και τους σχεδιασμούς που χαράξαμε μαζί με τον φίλο Ρώσο Πρόεδρο, απολαμβάνουν τα οφέλη και τα αποτελέσματα αυτής της αδελφικής σχέσης και συνεργασίας.

    «Οι διμερείς μας σχέσεις διανύουν, χωρίς καμιά αμφιβολία την καλύτερη περίοδο, σε όλους τους τομείς», τόνισε.

    Στο επιχειρηματικό και εμπορικό επίπεδο, πρόσθεσε, «η σχέση αυτή έχει αποκτήσει και εξαιρετική προοπτική για το μέλλον».

    Διαπιστώνω επίσης, είπε, «ότι στο πλαίσιο αυτής της Κυπρο-Ρωσικής συνεργασίας, τα πεδία είναι ευρύτατα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό. Ειδικότερα, φέτος, σημειώνεται μια αξιοθαύμαστη αύξηση στο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Κύπρο που μας χαροποιεί ιδιαίτερα», συμπλήρωσε.

    «Το Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ διοργανώνεται με επιτυχία τα τελευταία έξι χρόνια. Έχει γίνει παράδοση και πολιτιστικό ορόσημο που εμπλουτίζει την πολιτιστική ζωή της Κύπρου. Είναι μια πρωτοβουλία που έχει αγκαλιαστεί θερμά και έχει δώσει τη δυνατότητα οι δύο λαοί να έρθουν πιο κοντά και να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τα έθιμα και τις παραδόσεις, ο ένας του άλλου», είπε.

    Πάνω από όλα, πρόσθεσε, «το Φεστιβάλ τονίζει την φιλία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και δείχνει την κοινή μας θέληση για να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας»

    «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής», είπε, «γιατί βλέπω απόψε ανάμεσά μας πολλά από τα μέλη της δραστήριας Ρωσικής κοινότητας που ζει και εργάζεται στην Κύπρο και η οποία αποτελεί ένα πολύτιμο σύμμαχο στις προσπάθειές μας για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας».

    Είμαι πεπεισμένος, πρόσθεσε, «ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του Ρωσικού και του Κυπριακού λαού εξυπηρετεί τα πιο ψηλά και ευγενή ιδανικά και είναι προς όφελος των ουσιαστικών συμφερόντων των δύο λαών. Η σχέση αυτή είναι ισχυρή, γιατί στηρίζεται πάνω σε αμοιβαία αποδεχτές, πανανθρώπινες αρχές και αξίες».

    «Θέλω να επαναλάβω από αυτό εδώ το βήμα, ότι είμαστε πολύ ευγνώμονες στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία, για τη σταθερή διαχρονική υποστήριξη του αγώνα του Κυπριακού λαού», σημείωσε.

    Από δικής μου πλευράς, κατέληξε, «θα συνεχίσω να πράττω ότι είναι δυνατό για να εμβαθυνθεί περαιτέρω αυτή η εξαίρετη αδελφική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας και στους λαούς μας».

    [02] ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΥΣΗ

    Τη θέση ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο και κεντρικό όραμα της διακυβέρνησής του την επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων, εκτελεσθέντων και αγνοουμένων Νέου Χωρίου Κυθρέας, στην Αγλαντζιά, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το εν λόγω όραμα αφορά μια λύση που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

    [03] AMKE - KYΠΡΟΣ - ΠΡΩΤΙΑ

    Την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), για πέμπτη συνεχόμενη διοργάνωση, κατέκτησε η Κύπρος.

    Ο Στίβος ``έσωσε`` την Κύπρο στους 14ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που διεξήχθησαν στο Λιχτενστάιν. Τα οκτώ χρυσά μετάλλια στο άθλημα μαζί με αυτό στο Μπιτς Βόλεϊ γυναικών που κατακτήθηκαν το Σάββατο, ανέβασαν την Κύπρο στα 32 χρυσά μετάλλια και στην κορυφή του πίνακα με το τέλος των Αγώνων.

    Το Λουξεμβούργο ακολούθησε με δύο χρυσά λιγότερα, με το δουκάτο να φλερτάρει με την πρώτη του πρωτιά σε ΑΜΚΕ, αλλά τελικά να συμβιβάζεται με εθνικό ρεκόρ συγκομιδής χρυσών μεταλλίων.

    Η Κύπρος κατέκτησε στους 14ους ΑΜΚΕ συνολικά 84 μετάλλια, 32 χρυσά, 32 αργυρά και 20 χάλκινα, μια συγκομιδή την οποία ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Ουράνιος Ιωαννίδης, χαρακτήρισε ``απόλυτη επιτυχία``.

    Η παραλίγο ήττα στον πίνακα μεταλλίων από το Λουξεμβούργο και η αναμενόμενη πλήρης συμμετοχή του Μαυροβουνίου στους επόμενους αγώνες σε δύο χρόνια, αποδεικνύουν πως οι ΑΜΚΕ δεν είναι πια εύκολη υπόθεση για την Κύπρο, αλλά χρειάζεται μεθοδευμένη δουλειά ενόψει του 2013 στο Λουξεμβούργο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 5 June 2011 - 9:29:12 UTC