Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΓ ΟΗΕ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [02] ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΒΑΚΤΗΡΙΟ E Coli
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ - FITCH
  • [04] ΕΥΡ. ΑΓΩΝΕΣ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ - ΚΥΠΡΟΣ - ΧΑΛΚΙΝΟ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΓ ΟΗΕ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει πρόθεση να εγείρει θέμα Διεθνούς Διάσκεψης κατά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ στο Σίδνευ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «δυστυχώς, δεν είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πολύ αισιόδοξα γεγονότα που αφορούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό χωρίς να παρουσιάζομε και απαισιόδοξος».

    Η Τουρκία, ανέφερε, «φαίνεται ότι δεν έχει αποφασίσει να κινηθεί πριν από τις εκλογές τουλάχιστον στα σίγουρα, προς την κατεύθυνση αλλαγής στάσης για να έχουμε καθοριστικής σημασίας εξελίξεις στο Κυπριακό. Αν αποφασίσει να το κάνει μετά τις εκλογές και αυτό είναι αίνιγμα που δεν μπορώ απαντήσω αυτή τη στιγμή, να το εξηγήσω».

    Χαρακτήρισε την όλη συμπεριφορά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες ως αλαζονική και είπε ότι προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στην ε/κ πλευρά για τη σχετική στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό.

    Η τουρκική πλευρά, συνέχισε, δια μέσου της τουρκοκυπριακής, παραμένει προσκολλημένη σε θέσεις που στόχο έχουν τη λύση δύο κρατών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από δική μας πλευρά με κανένα τρόπο.

    Επανάλαβε ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και εμμένει στις συμφωνίες με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια και μόνη κυριαρχία και αδιαίρετη, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    «Από κει και πέρα, συζητάμε για λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη διακυβέρνηση, στην κεντρική εξουσία κα ποιες είναι οι εξουσίες των τοπικών πολιτειών που θα συναποτελούν την ομοσπονδία, είναι τα ζητήματα της οικονομίας, που πρέπει να είναι ενιαία, διότι η Κύπρος είναι κράτος ΕΕ και οι υποχρεώσεις είναι πανεθνικές, είναι το θέμα εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στη σημερινή κατεχόμενη περιοχή και ποιες είναι οι διαδικασίες για να υλοποιηθεί αυτή η υποχρέωση και η δική μας και της ΕΕ, είναι τα θέματα ασφάλειας είτε είναι εσωτερική είτε ως κράτους της διεθνούς κοινότητας».

    Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες αυτή τη στιγμή συζητούνται θέματα Αστυνομίας. «Με τον κ. Ταλάτ είχαμε συμφωνήσει ότι η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη με μια απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να παραμείνουν τα αποσπάσματα, ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ, που προβλέπεται στις συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, και απαιτούν συνέχιση των εγγυήσεων, που είναι μια σημαντική μας διαφορά».

    Αφού ανέφερε ότι είναι υπό αμφισβήτηση η καλή θέληση της τουρκικής πλευράς και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, είπε ότι όταν επιστρέψει στην Κύπρο θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερογλου για συνέχιση της συζήτησης στο θέμα της Αστυνομίας, ενώ στις 7 Ιουλίου μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα γίνει για τρίτη συνάντηση του ΓΓ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, για ανασκόπηση της πορείας των συνομιλιών και καθορισμό των πλαισίων των παραπέρα κινήσεων.

    «Εμείς κάνουμε ξεκάθαρο ότι εμμένουμε στην συμφωνία μας με τον ΓΓ ότι οι συνομιλίες δεν θα ενταχθούν σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιδιαιτησία, όπως στο παρελθόν, και ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι διευκολυντικός ρόλος», τόνισε.

    Κληθείς να δώσει τη δική του εκτίμηση γιατί ενώ τόσα χρόνια μιλάμε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τώρα υπάρχουν φωνές που εναντιώνονται κατά έντονο τρόπο σε μια τέτοια λύση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «προσπαθώ να εξηγήσω και εγώ αυτό το φαινόμενο και δεν θέλω να το αποδώσω σε σύνδρομα ιδεολογικής φύσης, όπως του ότι τώρα ήρθε ο κομμουνιστής να λύσει το Κυπριακό στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν θα θελα ποτέ να το αποδώσω σε αυτό».

    «Φοβάμαι όμως κάτι: προηγούμενα ήταν απόκρυφη η διαμαρτυρία, διότι πιθανόν να πίστευαν ότι δεν θα λυθεί στη βάση ομοσπονδίας το πρόβλημα ή ότι δεν θα μπορούσαν ή ότι δεν θα εννοούσαν οι Πρόεδροι τη λύση της ομοσπονδίας. Φαίνεται ότι έχουν πειστεί ότι αυτός ο Πρόεδρος το εννοεί όταν λέει ότι θέλει να λυθεί το Κυπριακό και να είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όχι επειδή είμαι λάτρης της ομοσπονδίας και προπάντων της διζωνικής δικοινοτικής. Εκείνο που γίνεται είναι ότι είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά έναντι της διεθνούς κοινότητας», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε παράλληλα «εάν δεν έγινε κατορθωτό να λυθεί στη βάση του ενιαίου κράτους, στη βάση μιας καθαρής λύσης, θα γίνει κατορθωτό τώρα που τα πράγματα έχουν γίνει πολυσύνθετα στο διεθνή χώρο και δυστυχώς οι αγωνιζόμενοι λαοί δεν έχουν το πάνω χέρι; Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε».

    «Για αυτό εγώ απαντώ ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτό που δεσμεύτηκαν οι ηγέτες κατά συρροή και δεν μπορώ εγώ να το παίξω μεγάλος πατριώτης, όπως θέλουν ορισμένοι να κάνουν και να αναθεωρήσω μια πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς που έχει καθιερωθεί από το 1977. Προσπαθώ και εγώ να δώσω μια απάντηση σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα. Και αυτή είναι η απάντηση μου», είπε.

    Διεθνής Διάσκεψη --------

    Οπως είπε, η άλλη πλευρά με απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης προωθεί τη λεγόμενη τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων και δέχονται και την ΕΕ, για να συζητήσει όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα που είναι μπροστά μας όταν θα συνέλθει αυτή η διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.

    «Εδώ υπάρχει μια τεράστια διαφορά αρχής μεταξύ μας», σημείωσε, λέγοντας ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι είναι υπέρ της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, αλλά να είναι διεθνής στην ουσία και στο περιεχόμενο της, να συγκληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, να πάρουν μέρος τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο κοινότητες, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η ατζέντα αυτής της διάσκεψης, σημείωσε, δεν μπορεί να συμπεριλάβει ζητήματα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και δεν μπορεί να συζητήσει για παράδειγμα το περιουσιακό, τις εδαφικές αναπροσαρμογές που πρέπει να γίνουν για να διευρυνθεί η περιοχή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, της οικονομίας, της ΕΕ.

    Επανέλαβε ότι μια διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή με το θέμα των εγγυήσεων που πρέπει να καταργηθούν, της αποχώρησης των στρατευμάτων, τον εποικισμό.

    «Ο ΓΓ κατά διάρκεια αυτής της συνάντησης δεν έχει πρόθεση να εγείρει, με βάση πληροφορίες και επαφές μας με τη Γραμματεία του ΟΗΕ, θέμα όποιου είδους διεθνούς διάσκεψης», επισήμανε.

    Κυπριακό και Εκκλησία ---------

    Ερωτηθείς πώς μπορεί να λυθεί το Κυπριακό και κατά πόσο η κριτική που ασκείται από την Εκκλησία της Κύπρου βοηθά ή όχι το έργο του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και με τον πιο εύκολο τρόπο, μπορεί όμως και να διαιωνίζεται, είναι και απλό και πολυσύνθετο».

    «Απλό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η ουσία του Κυπριακού είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών της ανθρωπότητας, πράγματα για τα οποία χύθηκαν ποταμοί αίματος. Αν γίνονταν σεβαστά αυτά τα δικαιώματα και αυτές οι αξίες, η Κύπρος δεν θα υπέφερε», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Τουρκία και ο κ. Ερογλου παραπονιούνται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ροκανίζει χρόνο διότι τάχατες της συμφέρει διότι βολεύεται στην ΕΕ.

    «Εδώ υπάρχει δόση ειρωνείας, είτε το θέλουν είτε όχι είτε το λένε είτε όχι, υπό την έννοια ότι δεν γίνονται σεβαστές οι αξίες. Για μας η πιο ακριβή αξία που δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται είναι η πατρίδα και όταν μέρος της είναι κατεχόμενο αντιλαμβάνεστε ότι με τίποτα αυτό δεν μπορείς να το ανταλλάξεις. Για μένα τουλάχιστον δεν έχει καμιά αξία πιο ισχυρή από την πατρίδα και στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι η απελευθέρωση του μέρους της πατρίδας που είναι υπό κατοχή. Αρα, θα έλεγα ότι μας δουλεύουν όταν μας λένε ότι εμείς κρατάμε το Κυπριακό ανοικτό», είπε.

    Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν λαμβάνοντας υπόψη κάποιες αρχές και είπε πως «δεν είμαι πλασιέ για να πουλήσω μέρος της πατρίδας μας. Από την άλλη δεν είμαι από αυτούς όπως αυτοί που χάρη των καθαρών λύσεων θα ήθελαν να μείνει το Κυπριακό ανοικτό για να υπάρξει η καθαρή απελευθέρωση και το ενιαίο κράτος. Δεν έχω αυταπάτες, αλλά υπερασπιζόμενος αρχές την ίδια ώρα τιμώ και το συμβιβασμό στον οποίον κατέληξε ένας ηγέτης που ήταν και εκκλησιαστικός αλλά και πολιτικός ηγέτης αξίας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι με το θάνατο του Μακαρίου εξέλειπε και ο εθναρχικός ρόλος της Εκκλησίας.

    «Η Κύπρος είναι ένα δικοινοτικό ανεξάρτητο κράτος. Αυτό πρέπει να το χωνέψουμε. Δεν έχει σχέση και δεν δικαιούται η Εκκλησία να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Εχει δικαίωμα άποψης στο Κυπριακό, αλλά η ανάμιξη αυτή στο τέλος της μέρας μας εκθέτει διεθνώς», ανέφερε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «λένε μερικοί για τη σκληρή κριτική που ασκείται από τον Προκαθήμενο για να μην ταυτίζουμε και την Εκκλησία με έναν άνθρωπο, και οι Παπάδες έχουν την αδυναμία τους. Τα ράσα δεν κάνουν τον Παπά, χρειάζεται να έχεις ένα περιεχόμενο. Και δεν είναι όλοι στην Εκκλησία ο ίδιοι. Υπάρχουν και άνθρωποι που κατανοούν σωστά το ρόλο της Εκκλησίας και που διαχωρίζουν σωστά το ρόλο της Εκκλησίας από το ρόλο της πολιτικής. Συνεπώς να μην τους ταυτίζουμε όλους».

    Η πραγματικότητα, σημείωσε, είναι ότι επιτυγχάνεται το αντίθετο, μειώνεται η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    «Και λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διακηρύττει αυτό και το άλλο για το Κυπριακό. Ο Αρχιεπίσκοπος με τόση δύναμη, η Εκκλησία στην Κύπρο, διακηρύττει εντελώς τα αντίθετα, Αρα και να βρεθεί λύση δεν θα μπορεί να την περάσει ο Χριστόφιας ανάμεσα στο λαό. Αυτοί που ασκούν την αλόγιστη αυτή κριτική ισχυρίζονται ότι δυναμώνουν τη θέση μας. Αλλά την αποδυναμώνουν. Απλώς είναι περιτυλιγμένοι σε ένα πατριωτικό περιτύλιγμα. Αμα το ανοίξεις βρίσκεις αυτό που βρίσκουμε όλοι», είπε.

    Περιουσιακό -------

    Ερωτηθείς πού επικεντρώνονται οι προσπάθειες του στο περιουσιακό και κληθείς να σχολιάσει ότι αρκετοί Κύπριοι πουλάνε περιουσίες στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η άποψή μου είναι πρέπει να αποφεύγονται μαζικές προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο διότι αναγνωρίζεται αυτή η λεγόμενη επιτροπή που έχει δημιουργήσει η Τουρκία και δίνονται αποζημιώσεις που δεν έχουν σχέση με την αξία των περιουσιών, είναι πολύ χαμηλότερες».

    Θα έπρεπε να περιοριστούμε, είπε, στις διακρατικές προσφυγές, σε υποθέσεις όπως της Τιτίνας Λοϊζίδου, όπου πραγματεύεται το δικαστήριο αρχές και που μας εξοπλίζουν με πολλά επιχειρήματα.

    «Αυτή η μαζικοποίηση έχει αποδυναμώσει τον κεντρικό πυρήνα των αποφάσεων του δικαστηρίου. Οταν έρχεται δικαστήριο και λέει ότι ο χρήστης περιουσίας αποκτά δικαιώματα αυτό είναι οπισθοδρόμηση. Φυσικά δεν έχει εξαλείψει την κεντρική θέση ότι το καθεστώς στα κατεχόμενο είναι υποτελές στην Τουρκία καθεστώς και παράνομο», πρόσθεσε.

    Η πλευρά μας, συνέχισε, εμμένει στη βασική αρχή ότι το θέμα των περιουσιών θα πρέπει να λάβει υπόψη την επιθυμία του ιδιοκτήτη με τρεις τρόπους: να ζητήσει ο ιδιοκτήτης να επανέλθει και να χρησιμοποιεί την περιουσία του ελεύθερα, να αποζημιωθεί ή να ζητήσει ανταλλαγή με περιουσία Τουρκοκύπριου στην ελεύθερη περιοχή.

    «Εχουμε διαφορά με την τουρκοκυπριακή πλευρά που αποδίδει κεφαλαιώδη σημασία στην αποζημίωση. Δεν το βλέπω αφύσικο μελετώντας τις θέσεις της τουρκικής πλευράς γενικότερα, αλλά είναι μια διαφορά που παραμένει», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά συνδέει επίλυση του περιουσιακού με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, να επιστραφούν δηλαδή περιοχές υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση που είναι σήμερα κατεχόμενες και ο κάθε πρόσφυγας που θα επιστρέψει θα έχει πλήρη δικαιώματα στην περιουσία του.

    «Αυτό σημαίνει ότι σμικρύνονται μεγέθη και των περιουσιών αλλά και η περιοχή που θα περάσουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Και κάνει το πρόβλημα λιγότερο σύνθετο, δεν το επιλύει. Σε αυτό το ζήτημα ο κ. Ερογλου επιμένει να μείνουμε την τελευταία στιγμή και να το επιλύσουμε στη διεθνή διάσκεψη. Εγώ δεν δέχομαι διότι είναι μέρος των εσωτερικών πτυχών. Και πριν πάμε στην όποια διάσκεψη πρέπει να συμφωνήσουμε και επ αυτού. Και πρέπει να διευρυνθούν σε σχέση με προηγούμενα σχέδια οι περιοχές υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Είναι πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον κόσμο και προσπαθούμε να πείσουμε και τη διεθνή κοινότητα, διότι πολλοί, θέλουν να ολοκληρώνουμε με τη διαδικασία», πρόσθεσε.

    Πολιτιστική κληρονομιά --------

    Ερωτηθείς ποια διαβήματα έκανε η Κυβέρνηση για το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έχουν καταγγελθεί οι ενέργειες κατοχικού στρατού, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, κατά κόρον και στα Ηνωμένα Εθνη και στην ΟΥΝΕΣΚΟ και σε ηγετικούς κύκλους διαφόρων οργανισμών αλλά και στο Βατικανό.

    Υπενθύμισε ότι είχε δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή με τον κ. Ταλάτ που έχει εντολή να καταγράψει μνημεία που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και να αρχίσει αναστήλωση ορισμένων από αυτά, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, μια μικρή πρόοδος αλλά υπάρχει και εδώ στασιμότητα».

    Παράλληλα, εξήρε και μια δήλωση επί του θέματος του Αρχιεπισκόπου.

    «Να εξάρω μια δήλωση του Αρχιεπισκόπου που είπε ότι είναι έτοιμος, ως Εκκλησία, να αναστηλώσουν τα εκκλησιαστικά, τα θρησκευτικά μνημεία. Ελπίζω να δοθεί το συντομότερο δυνατόν αυτή η δυνατότητα. Βεβαίως έχουν εγερθεί και θέματα που αφορούν τη Μονή Απ. Αντρέα, του Αγίου Παντελεήμωνα, Αρμενομονάστηρο, όμως δεν έχουμε στην πράξη ακόμη έργο. Εύχομαι να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν η αναστήλωση κάποιων μνημείων. Γίνονται αρκετά, αλλά όσα και να γίνονται δεν είναι αρκετά», είπε.

    Προεδρία Δημοκρατίας 2013 --------

    Σε ερώτηση πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο να είναι ο Πρόεδρος της λύσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι το σημαντικότερο. Είναι στόχος ζωής για μένα η λύση στο Κυπριακό διαφορετικά δεν θα διεκδικούσα και την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό είναι ξεκάθαρο».

    Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας ξανά, είπε ότι «αυτά είναι πράγματα που θα επιλυθούν στην ώρα τους. Αφού το συνδέω με εξελίξεις στο Κυπριακό θα κρίνω με βάση τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

    Εσωτερικό μέτωπο ---------------

    Σε ερώτηση σε ποιες κινήσεις θα προβεί για να βελτιώσει την κατάσταση στο εσωτερικό της Κύπρου που είναι, όπως είπε και ο ίδιος, πολυδιασπασμένο, ο Προεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θέλω να δικαιολογήσω την κατάσταση ένεκα εκλογών, ένεκα του πώς θα έλκυαν ψήφους. Θεωρώ ότι η Κύπρος πρέπει να είναι πάνω από κομματικές σκοπιμότητες».

    Πρόσθεσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο πριν την συνάντηση της Γενεύης, σε μια προσπάθεια «να τα βάλουμε και πάλι κάτω και να βρούμε τρόπους καλύτερης επαφής και περισσότερης κατανόησης. Τώρα πόσο θα το πετύχουμε αυτό θα φανεί. Διότι όλοι διακηρύττουμε ενότητα και το θέμα είναι πόσο συμβάλλουμε σε αυτό».

    Εξέγερση Τουρκοκυπρίων -------

    Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η εξέγερση των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστεί και αν ναι τότε ποια θα είναι αυτή η συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν πρέπει να βγάζουμε δογματικά συμπεράσματα. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι εξεγείρονται. Η στάση απόλυτης κριτικής κατά της Τουρκίας πάνω σε καθαρά πολιτική βάση δεν αφορά το σύνολο των Τουρκοκυπρίων».

    «Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των Τουρκοκυπρίων που δεν θέλει Τουρκία, δεν θέλει τους έποικους, και θέλουν την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ζήσουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους σε συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας στο πλαίσιο της ομοσπονδίας. Δεν υπάρχουν Τουρκοκύπριους, εκτός από τη νέα γενιά, που δεν έζησαν τις συγκρούσεις και τη δημιουργία της εκατέρωθεν καχυποψίας. Οι παλιοί Τουρκοκύπριοι που έζησαν και τις καλύτερες μέρες με τους Ελληνοκύπριους έχουν ένα φόβο μέσα τους και πρέπει να διασκεδάσουμε αυτό το φόβο με τις πράξεις μας. Πώς θα το καταφέρουμε; Εχουμε και εμείς αντιδράσεις», συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτισε την εξέγερση των Τουρκοκυπρίων και είπε ότι «έχουν παράπονα ότι τους παρακολουθούμε απαθείς χωρίς να εξεγειρόμαστε και εμείς κατά της στασιμότητας και αυτής της απαράδεκτης κατάστασης όμως οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι είναι μπροστάρηδες θα συνεχίσουν, είναι σαφές ότι θα συνεχίσουν, με έντονο τρόπο».

    «Σε ποιο βαθμό η Τουρκία θα καταφέρει μέσω και πολιτικών κομμάτων, να ευνουχίσει και να μετατρέψει την ουσία σε κάτι άλλο, αυτό είναι επίσης ένα άλλο ερώτημα για να απαντηθεί. Προσπαθεί πάντως η Τουρκία με κυνισμό και σκληρό τρόπο και με επαφές με τα πολιτικά κόμματα να το πετύχει. Υπάρχει η εξής αντίφαση. Πάμε πίσω στην ιστορία. Στην Αγγλία της Αναγέννησης αυτοί που εξεγέρθηκαν ήταν συντεχνιακοί, δεν υπήρχαν πολιτικά κόμματα. Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή οι συντεχνίες είναι οι μπροστάρηδες, ενώ τα πολιτικά κόμματα που έπρεπε να ήταν εκείνοι που θα έσυραν το χορό της αντίστασης της κατοχής έχουν καθίσει πίσω. Διότι υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί άσκησης επίδρασης από πλευράς της Τουρκίας», είπε.

    Αλεξάντερ Ντάουνερ ------

    Ερωτηθείς για την άσκηση των καθηκόντων του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο ρόλος του κ. Ντάουνερ δεν είναι ρόλος διαμεσολαβητή ή επιδιαιτητή. Και αυτό προσωπικά ως εντεταλμένος της ελληνοκυπριακής κοινότητας να συνομιλώ, το κάνω ξεκάθαρο συνεχώς και στον κ. Ντάουνερ».

    «Υπό κανονικές συνθήκες, αυστηρά ομιλούντες ο κ. Ντάουνερ πρέπει να ασκεί υποβοηθητικό ρόλο χωρίς προτάσεις ή παρεμβάσεις. Προσπαθεί να το κάνει, του το υποδεικνύουμε και εμείς, έχω στενή σχέση μαζί του, όταν έχω κάτι να του πω του το λέω έξω από τα δόντια. Αυτή είναι και η μέθοδος που χρησιμοποιώ με τον όποιο διπλωμάτη συνομιλώ είτε είναι αρχηγός κράτους είτε Πρέσβης είτε άνθρωποι του ΟΗΕ και του ΓΓ. Από πολλούς εκτιμάται, σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει. Δεν μπορώ να πω ότι αρέσει ή όχι στον κ. Ντάουνερ, ο οποίος βρέθηκε στο μέσο κυκλώνα από ελληνοκυπριακά ΜΜΕ και ηγέτες πολιτικών κομμάτων, πολιτικούς παράγοντες. Δημοκρατία έχουμε ο καθένας δικαιούται να κρίνει και να κρίνεται», συνέχισε.

    Πρόσθεσε ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ λεπτή, «δεν μπορώ δημόσια αν έχω κάτι για το οποίο δεν συμφωνώ με τον κ. Ντάουνερ να βγω και ασκήσω δημόσια κριτική. Ο,τι έχω να πω στον κ. Ντάουνερ το λέω κατευθείαν, αλλά στο γραφείο μου και γνωρίζει ο κ. Ντάουνερ ότι αν έχω κάτι θα του το πω. Υπό αυτή τη έννοια η σχέση μου μαζί του είναι καλή».

    Επαφές στην Αυστραλία -------

    Οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση και το λαό της Αυστραλίας είναι θερμές και παραδοσιακά φιλικές, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και αυτό θέτει μπροστά μας το καθήκον ενδυνάμωσης των σχέσεων και μεγαλύτερου εμπλουτισμού πέραν από τον πολιτικό τομέα και στον τομέα της οικονομίας και των εμπορικών ανταλλαγών.

    «Συνεχίζει η Αυστραλία να διατηρεί το αστυνομικό απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και αυτό είναι και σημαντικό και θετικό, και μας δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση για την απόφαση της να συνεχίσει το απόσπασμα», είπε.

    Επίσης, ανέφερε ότι ενημέρωσε όσο γίνεται πιο λεπτομερώς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τι αναμένουμε.

    «Ο δεύτερος σημαντικός λόγος που κάνει ιδιαίτερη την επίσκεψή μου είναι η μεγάλη δύναμη της ομογένειας και η παρουσία εδώ εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την Ελλάδα και μερικών δεκάδων χιλιάδων από την Κύπρο περιλαμβανομένων και Τουρκοκυπρίων. Η παρουσία μας εδώ είναι σημαντική και για τους ομογενείς φίλους μας διότι υλοποιείται η επιθυμία τους να είμαστε κοντά τους και μας δίνεται και μας η ευκαιρία να ενημερώσουμε κόσμο και να τον ευχαριστήσουμε», συνέχισε.

    Αφού ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Αυστραλία ολοκληρώνεται με πλήρη επιτυχία και στον πολιτικό και στον ευρύτερο κοινωνικό τομέα, είπε ότι επιστρέφει μεταφέροντας θερμό μήνυμα από την ομογένεια.

    [02] ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΒΑΚΤΗΡΙΟ E Coli

    Οι Ιατρικές Υπηρεσίες στην Κύπρο βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση και οδηγίες σε σχέση με τα περιστατικά λοίμωξης με το βακτήριο E Coli σε Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου, Α Ιατρική Λειτουργός, Υπεύθυνη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, κανένα περιστατικό δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής στην Κύπρο και η κατάσταση στην Ευρώπη παρακολουθείται στενά.

    Μέχρι στιγμής στην Γερμανία -και ειδικότερα στη Βόρειο Γερμανία- έχουν αναφερθεί 276 περιστατικά, από τα οποία τα δύο ήταν θανατηφόρα, στη Σουηδία 10 περιστατικά, στην Ολλανδία 1 και σε Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία 2.

    Σύμφωνα με την κ. Χατζηαναστασίου, «δεν κρίνεται σκόπιμο μέχρι στιγμής να εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία, απλώς συστήνεται στους πολίτες όχι μόνο της Κύπρου αλλά και όλων των χωρών, αν παρατηρήσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα και ειδικά αν συνδέονται με ταξίδι στη συγκεκριμένη περιοχή, να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους για περαιτέρω διερεύνηση».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ - FITCH

    Προσπάθειες να επισπευτεί η ανακοίνωση της απόφασης του οίκου αξιολόγησης Fitch για την κυπριακή οικονομία, προκειμένου να προστατευτεί η αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, καταβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέτασε το θέμα που προέκυψε μετά τη διαρροή της πληροφορίας ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα προχωρήσει την Τρίτη σε υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες στο ΧΑΚ την Παρασκευή, ιδιαίτερα στους τραπεζικούς τίτλους.

    ``Εξετάσαμε το θέμα και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν να επισπευτεί η έκδοση της απόφασης των Fitch για να διατηρηθεί η αξιοπιστία της αγοράς``, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επιτροπής, Γιώργος Χαραλάμπους, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η σημερινή ημέρα στην Αγγλία είναι τραπεζική αργία.

    ``Διερευνούμε όλες τις πιθανές δυνατότητες για να μπορέσει αυτό να υλοποιηθεί``, πρόσθεσε ο κ. Χαραλάμπους, σημειώνοντας ότι ``αφής στιγμής η πληροφόρηση έχει διαρρεύσει πρέπει να δούμε πώς θα επισπευτεί η ανακοίνωση έτσι που να παύσει να υπάρχει η αβεβαιότητα σχετικά με αυτό το θέμα``.

    Σε ερώτηση αν εξετάστηκε το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου για σήμερα, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του ΧΑΚ Γιώργο Κουφάρη, προσθέτοντας ότι ``καταλήξαμε ότι δεν κρίνεται ότι θα ήταν προς όφελος της κυπριακής οικονομίας να ανασταλεί η λειτουργία του ΧΑΚ σήμερα``.

    [04] ΕΥΡ. ΑΓΩΝΕΣ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ - ΚΥΠΡΟΣ - ΧΑΛΚΙΝΟ

    Ο Κύπριος σκοπευτής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατηγορία του Σπόρτινγκ, στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Σπόρτιγκ που ολοκληρώθηκαν στην πόλη Σόρια της Ισπανίας.

    Με 192 επιτυχίες στους 200 δίσκους, ο διεθνής σκοπευτής εξασφάλισε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των ανδρών και έγινε ο πρώτος Κύπριος σκοπευτής του σπόρτινγκ που ανέβηκε σε βάθρο Πανευρωπαϊκών Αγώνων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 30 May 2011 - 9:30:12 UTC