Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΠΑΣΚΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΜΚΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συγκρατημένος ως προς τις προοπτικές άμεσης επίλυσης του Κυπριακού δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι δυνατόν να υπάρξουν εξελίξεις υπό κάποιες προϋποθέσεις και πως έχει κατά νου πώς η ε/κ πλευρά μπορεί να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες και ποιές θα είναι αυτές.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ομογενειακά ΜΜΕ στη Μελβούρνη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «με τον κ. Ερογλου τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα`` και ότι ``η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε ένα-δύο κεφάλαια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ριζική πρόοδος``.

    ``Εχει επιτευχθεί πρόοδος στο κεφάλαιο οικονομία και λιγότερο στα ευρωπαϊκά θέματα που αφορούν την εφαρμογή του κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα συζητούμε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, όπως είναι η Αστυνομία. Νομίζουμε ότι βρεθήκαμε κοντά, αλλά αυτό θα φανεί στις επόμενες μια-δυο συναντήσεις μας``, ανέφερε.

    Επεσήμανε ότι «παίζεται ένα παιγνίδι σκληρής προπαγάνδας από μέρους της Τουρκίας, θέλει να μας παρουσιάζει ως την πλευρά που ροκανίζει το χρόνο, ότι τάχατες μας συμφέρει η μη λύση στο Κυπριακό, διότι η Κύπρος είναι ενταγμένη στην ΕΕ``.

    ``Αυτά είναι αποκυήματα φαντασίας της τουρκικής διπλωματίας, διότι εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την πατρίδα μας``, ανέφερε και πρόσθεσε πως ``η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία σημαίνει ευημερία για όλους τους Κύπριους``, ότι ``οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν μπορούν να γίνουν δεύτερης κατηγορίας πολίτες οι Ελληνοκύπριοι μέσα από μια λύση στο Κυπριακό`` και ότι ``χρειάζεται ένα λογικό ισοζύγιο».

    Εξάλλου, ερωτηθείς ποιό θα είναι το επόμενο βήμα στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα «είναι το βήμα περίσκεψης και συλλογικής ανάλυσης της κατάστασης πριν πάμε να συναντηθούμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 7 Ιουλίου``.

    ``Πρέπει να αναλυθεί και από την Κυβέρνηση, την ομάδα Κυπριακού και τους πολιτικούς αρχηγούς, και φρονώ και το Εθνικό Συμβούλιο, για το πού πάμε, πού βρισκόμαστε και πού μπορεί να οδηγηθούμε και ποιό είναι το επόμενο βήμα. Εχω κατά νου συνέχεια πώς να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες και ποιές θα είναι αυτές. Δεν μπορώ να εξαγγείλω τώρα, αλλά αυτό με βασανίζει συνέχεια διότι πρέπει πάντα να βρισκόμαστε μπροστά, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες και επαναβεβαιώνοντας τη βούληση μας να λυθεί το Κυπριακό δημόσια προς τον κυπριακό λαό και στο εξωτερικό», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στην εναρκτήρια του τοποθέτηση είπε ότι, «δυστυχώς, δεν μπορώ να δώσω αισιόδοξο μήνυμα ότι είμαστε κοντά σε μια λύση του Κυπριακού, αλλά ούτε και απαισιόδοξο μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει λύση``, προσθέτοντας ότι ``αυτές οι ακραίες διαπιστώσεις πρέπει να αποφεύγονται``.

    Πρόσθεσε πως ``έχουμε σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό και η πιο βασική είναι ο κύριος παίκτης, που κρατά το κλειδί, να έχει την καλή θέληση να προχωρήσει και να δώσει μηνύματα και εντολές στον κ. Ερογλου, ούτως ώστε να υπάρξει η αναγκαία στροφή για τη λύση``.

    ``Το υπόβαθρο υπάρχει και είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Ταλάτ. Το θεωρώ σημαντικό αυτό το υπόβαθρο, έχουμε προχωρήσει έμπρακτα παραπέρα από ό,τι προηγουμένως σε ό,τι αφορά τη βάση του Κυπριακού. Γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979, και στη θέση ότι το κράτος είναι ένα με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι, «όταν ήρθε ο κ. Ερογλου, αμφισβήτησε αυτή τη βάση και αυτό σημαίνει πισωγύρισμα`` και ότι ``αυτή την ώρα δεν συζητείται αν ισχύει ή όχι η βάση, εμείς πιανόμαστε από το γεγονός ότι είχε δηλώσει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη και αλλού ότι θα συνεχίσει από εκεί που είχαν μείνει οι συνομιλίες, πριν να αρχίσει ο ίδιος, και εμείς το ερμηνεύουμε ότι δεσμεύεται και για τη συμφωνία ή την ανακοίνωση της 1ης Ιουλίου του 2008``.

    ``Είναι δύο ανακοινωθέντα που αποτελούν τη βάση, της 23ης Μαϊου και της 1ης Ιουλίου, τα οποία αποτελούν τη βάση και έχουν επικυρωθεί ή υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη», είπε.

    Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν και το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η προσοχή της ανθρωπότητας είναι στραμμένη σε κάποια «θερμά σημεία» στον πλανήτη, όπως η Μέση Ανατολή και οι αραβικές χώρες, με τις οποίες η Κύπρος διατηρούσε παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις. Οπως είπε, αυτή η κατάσταση «μας ανησυχεί`` και ``την ίδια ανησυχία έχουν και οι Παλαιστίνιοι, διότι θεωρούσαν ότι πολλές από αυτές τις χώρες ήταν αποκούμπι στον δικό τους αγώνα``.

    ``Το πού θα καταλήξει η διαδικασία σε αυτές τις χώρες δεν είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς. Είναι ρευστή η κατάσταση. Υπάρχει και η ανησυχία μήπως επικρατήσουν οι φανατικοί ισλαμιστές», εξέλιξη που θα ήταν πολύ αρνητική, είπε και πρόσθεσε ότι «σε αυτή την κατάσταση αναμιγνύεται η Τουρκία που θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό της ως τη μεγάλη περιφερειακή δύναμη και ως παράδειγμα για τις άλλες χώρες ως δημοκρατικό ισλαμικό καθεστώς``.

    ``Είναι γεγονός ότι ο δυτικός παράγοντας ενθαρρύνει την Τουρκία και την στηρίζει προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτό δημιουργεί για μας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Πέραν του ότι στην ατζέντα της Τουρκίας αυτή τη στιγμή δεν έχει προτεραιότητα το Κυπριακό, αλλά οι εξελίξεις στην περιοχή και οι δικές της έγνοιες εσωτερικά``, ανέφερε.

    Είπε πως υπάρχει σκεπτικισμός στην ΕΕ σε σχέση με την πορεία ένταξης της Τουρκίας. ``Υπάρχουν και απόλυτα αρνητικές χώρες, όμως. Αν ρωτηθούν οι λαοί σε δημοψήφισμα, αμφιβάλλω αν θα υπάρξει χώρα που θα εγκρίνει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ``, επεσήμανε.

    ``Αυτό εμάς όμως δεν μας βολεύει, υπό την έννοια ότι, αν υπάρχει ένα στοιχείο που να αποτελεί μοχλό πίεσης πάνω στην Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού, θα ήταν μια συνεπής ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, να θέλει δηλαδή η ηγεσία της πραγματικά να ενταχθεί και έτσι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και έναντι της Κύπρου, δηλαδή να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, να τερματίσει τον εποικισμό, να αποσύρει τα στρατεύματα της, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να έχουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Απέχουμε από αυτό. Δεν έχουμε πάρει τέτοια μηνύματα από την Τουρκία``, είπε.

    ``Αντίθετα``, ανέφερε, ``όταν κάνουμε δημιουργικές προτάσεις, όπως πέρυσι για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της μέσω ΟΗΕ, για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την επίβλεψη της ΕΕ και για επιδιόρθωση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου, και με την υπόσχεση ότι, αν γίνουν αυτά, θα δώσουμε τη δυνατότητα στην Τουρκία να ανοίξει και άλλα κεφάλαια της ευρωπαϊκής της πορείας, είχαμε μιαν πλήρη και άμεση άρνηση από την Τουρκία``.

    ``Αυτό δείχνει έλλειψη καλής θέλησης να κάνει πράγματα που την συμφέρουν κιόλας. Απέρριψε αυτό το πάρε-δώσε και εξουσιοδότησε τον κ. Ερογλου επίσης την ίδια ημέρα να απορρίψει τις προτάσεις μας», επεσήμανε.

    Οπως είπε, ``υποτίθεται ότι η Τουρκία επείγεται να λυθεί το Κυπριακό και μιλά για τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων και τη σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης, η οποία να ασχοληθεί και με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού``.

    ``Αυτά είναι διπλωματικά παιγνίδια από πλευράς Τουρκίας διότι, αν θέλει να λυθεί σύντομα το Κυπριακό, υπάρχει ο τρόπος μέσω των συνομιλιών η Τουρκία να δώσει τα σωστά μηνύματα και να αποδεχθεί τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, που ήδη θα συμμετέχει ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για συζήτηση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, δηλαδή εγγυήσεις, αποχώρηση στρατευμάτων και έποικοι``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ``αυτό η Τουρκία δεν το θέλει διότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει να φτάσουμε πρώτα σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, που εδώ είναι που θέλει μια λύση που να της δίνει τη δυνατότητα σημαντικού ελέγχου της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας``, και ότι ``αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε, και από αυτά προκύπτει και η δική μου συγκράτηση για τις προοπτικές άμεσης επίλυσης του Κυπριακού».

    Αναφερόμενος στο εσωτερικό της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το χαρακτήρισα πολλές φορές ως αλαλούμ``.

    ``Είμαστε πολύ μακριά από το να πετύχουμε την αναγκαία ενότητα και σύμπνοια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Τουρκίας. Τώρα έχουν τελειώσει οι εκλογές, θέλω να πιστεύω ότι γυρίζουμε σελίδα», είπε.

    Για τις σχέσεις Κύπρου και Αυστραλίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «με την Αυστραλία μας συνδέει φιλία εδώ και χρόνια, παίρνουν μέρος στην αστυνομική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ``, προσθέτοντας ότι ``οι διμερείς σχέσεις στον πολιτικό τομέα είναι στενές και θερμές, αλλά στις οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές υστερούμε και πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες προσπάθειες για να έχουμε πρακτικά αποτελέσματα, όπως έχουν διαπιστώσει οι δύο πλευρές».

    Επίσης, ευχαρίστησε για τη θερμή στήριξη και υποδοχή της οποίας έτυχε τόσο από τις Αρχές της Αυστραλίας όσο και από τους ομογενείς.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της παραμονής αριθμού εποίκων δεν έχω κομίσει γλαύκας εις Αθήνας``.

    ``Εχουν συζητηθεί από τους τρεις τελευταίους Προέδρους της Δημοκρατίας αυτά τα ζητήματα. Εχουν συμφωνήσει και στην εκ περιτροπής πάνω σε χειρότερη βάση από αυτήν που έχω προτείνει εγώ τώρα, διότι εγώ βρήκα έτοιμα πράγματα εκεί και προσπαθώ να τα βελτιώσω και σε ό,τι αφορά την παραμονή ενός αριθμού εποίκων για ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτά είναι καταγραμμένα και επιβεβαιωμένα με επιστολές των Προέδρων της Δημοκρατίας``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ``η δική μας πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή από τον κ. Ερογλου`` και ``η δική μας πρόταση προϋποθέτει ότι όλοι οι Κύπριοι θα έχουν λόγο ποιός θα είναι ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, ότι θα υπάρχει διασταυρούμενη ψήφος, και δεν την θέλει διότι δεν υπάρχει περίπτωση ένας Ελληνοκύπριος να ψηφίσει σοβινιστή Τουρκοκύπριο, και ούτε οι Τουρκοκύπριοι θα ψηφίσουν σοβινιστή Ελληνοκύπριο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας``.

    Ανέφερε πως η πρότασή του βελτιώνει προηγούμενες προτάσεις και θέσεις που αποδέχθηκαν οι Πρόεδροι σε προηγούμενα σχέδια του ΟΗΕ και συζητήσεις που έχουν γίνει.

    Ερωτηθείς για τον ρόλο του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αυστραλού διπλωμάτη Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το Κυπριακό είναι στην ατζέντα του ΟΗΕ και αυτό είναι πολύ θετικό``.

    ``Στον ΟΗΕ έχουμε αποκούμπια, φίλους και μεταξύ των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας υπήρξαν στιγμές που μας έσωσαν, όπως μετά το σχέδιο Ανάν η απειλή για χρησιμοποίηση του βέτο ούτως ώστε να μην μπει καν πάνω στο τραπέζι η έκθεση του τότε Γενικού Γραμματέα, η οποία ήταν καταστροφική και κτυπούσε κατακέφαλα την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε.

    ``Αρα πρέπει το Κυπριακό να μείνει στα Ηνωμένα Εθνη και να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα και την ΕΕ. Για το τί ρόλο παίζουν διάφοροι διορισθέντες από τους εκάστοτε Γενικούς Γραμματείς του ΟΗΕ ως Ειδικοί Σύμβουλοι, υπήρξαν διαφόρων ειδών τέτοιοι Σύμβουλοι. Ανθρωποι που έδειξαν πολλή κατανόηση και που σεβάστηκαν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπήρξαν και άλλοι που έκαναν το αντίθετο», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «υπήρξαν άλλοι που δεν διαδραμάτισαν θετικό ρόλο και προώθησαν θέσεις του σχεδίου Ανάν που αντίκεινται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη». Οπως είπε, ένεκα εκείνης της κατάστασης, ``εμείς θέσαμε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα ότι δεν είναι διαμεσολαβητές ο Γενικός Γραμματέας και οι Ειδικοί Σύμβουλοι, αλλά ο ρόλος αφορά την παροχή διευκολύνσεων``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, «αλλά δεν μπορεί να κάνει προτάσεις και να φέρει σχέδια``.

    ``Και ο νέος Γενικός Γραμματέας το δέχθηκε. Επίσης συμφωνήσαμε με τον νέο Γενικό Γραμματέα ότι δεν θα τεθούν χρονοδιαγράμματα αυστηρά και ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία, διότι είναι μια μέθοδος που μας έκαψε στο Μπούργκενστοκ. Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι διευκολυντικός. Αν διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο ο Ειδικός Σύμβουλος, είναι κάτι για το οποίο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, στους πολιτικούς παράγοντες, υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες και αυτό λέγεται και δημόσια, πήγε και στη Βουλή το θέμα. Βέβαια αυτό δεν αρέσει στον ίδιο. Εγώ συζητώ μαζί του ειλικρινά και του υποδεικνύω ότι ο ρόλος του πρέπει να είναι ουδέτερος και αντικειμενικός. Σας διαβεβαιώνω πως ό,τι έχω να πω το λέω με πολλή παρρησία πρόσωπο με πρόσωπο», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για το θέμα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου και πώς αυτό το ζήτημα μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι σοβαρό το ζήτημα για τους Τουρκοκύπριους εάν μονομερώς εκμεταλλευτούμε τον υποθαλάσσιο πλούτο, είναι σοβαρό και για μας``.

    ``Εγώ λέω στον κ. Ερογλου συνέχεια ότι θέλω να λύσουμε το Κυπριακό και θα μοιραστούμε τα κέρδη από τον υποθαλάσσιο πλούτο και ότι αν δεν λυθεί, εμείς, επειδή εκπροσωπούμε την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στον χώρο της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, θα προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση αυτού του χώρου``, ανέφερε.

    Οπως είπε, ``μένει να διαπιστώσουμε 100% ότι υπάρχει και αυτό θα γίνει σύντομα, τέλος του χρόνου αρχές του νέου χρόνου``.

    ``Αν κάτσουμε και περιμένουμε να εκμεταλλευτούμε τον υποθαλάσσιο πλούτο για να λύσουμε τα προβλήματα που προέκυψαν από την οικονομική κρίση, αυτό είναι κοντόφθαλμη πολιτική. Θα πρέπει να πάρουμε και παίρνουμε τα μέτρα μας ούτως ώστε η οικονομία να αναρρώσει, να μπούμε σε κανονική ροή των πραγμάτων στον οικονομικό τομέα και να διασφαλίσομε ότι βγαίνουμε οριστικά από την κρίση``, είπε.

    ``Παίρνουμε μέτρα``, ανέφερε και πρόσθεσε πως ``αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο κονταροκτυπιούνται οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό, εμείς έχουμε τη δική μας φιλοσοφία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση που λέει να μην φορτώσουμε τα βάρη της κρίσης στου απλούς ανθρώπους``.

    ``Χρειάζεται και εδώ να γίνει ισοζυγισμένη τοποθέτηση των βαρών στους ώμους πρώτα από όλα εκείνων που μπορούν να σηκώσουν αυτά τα βάρη, του πλούτου. Πήραμε μέτρα, στείλαμε νομοσχέδια, δυστυχώς δύο από αυτά τα νομοσχέδια έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία της Βουλής``, είπε.

    Ανέφερε πως ``συζητούμε με τα συνδικάτα για ορισμένα μέτρα που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν, χωρίς να είναι καταστροφικά για τους υπάλληλους του δημόσιου τομέα, και ορισμένα διαρθρωτικά μέτρα σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό και άλλες πτυχές που αφορούν τους δημόσιους και τους εργοδότες τους``, προσθέτοντας ότι ``δεν μπορεί ο Χριστόφιας να σαρώνει δικαιώματα των εργαζομένων, αυτό θα ήταν αυτοακύρωση``.

    Αλλά, πρόσθεσε, η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε ανάκαμψη. ``Στο τέλος του χρόνου είχαμε 1% ανάπτυξη και η πρόβλεψη είναι για 1,5% και του χρόνου 2,4%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι στο 5,3%. Μας έθεσαν στόχο από την ΕΕ 6%, άρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Από δω και πέρα ανακάμπτει παραπάνω και τα έσοδα είναι περισσότερα και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι 4,5% Είναι στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν, το δημόσιο χρέος είναι στο 61%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 85%``, επεσήμανε.

    Οπως είπε, έχουν εκτεθεί οι κυπριακές τράπεζες στα ελληνικά χρεόγραφα, είναι ένα πρόβλημα, υπάρχει και μια υπερβολή σε ό,τι αφορά τον μεγάλο κίνδυνο, αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. ``Ομως πιστεύω ειλικρινά ότι η Κύπρος μπορεί να βγει από την κρίση πιο ανώδυνα από άλλες χώρες διότι ευτύχησε να έχει μιαν προοδευτική Κυβέρνηση. Δεν ωραιοποιώ τα πράγματα, αγχωνόμαστε και αγωνιούμε και εμείς να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να έχουμε τα κατάλληλα αποτελέσματα», επεσήμανε.

    Ερωτηθείς αν πραγματοποίησε επαφές με Τουρκοκύπριους της Αυστραλίας, αλλά και κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι συμπατριώτες μας με ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους και πρέπει να βρούμε τη φόρμουλα ώστε η πλειοψηφία να φαίνεται πλειοψηφία και η μειοψηφία να μην καταπιέζεται``, προσθέτοντας ότι ``εναντιώνονται στον Ερντογάν, δεν είναι φανατικοί μουσουλμάνοι``.

    Οπως είπε, ``η Τουρκία και το ψευδοκράτος προσπαθούν να δώσουν τη λεγόμενη υπηκοότητα στους ξένους κα να απαγορεύσουν στους Τουρκοκύπριους να νοιώσουν Κύπριοι`` και ότι ``την Τουρκία την θεωρούν ξένη χώρα και είναι σαφές ότι η πατρίδα τους είναι η Κύπρος και με έχουν συγχαρεί για τις προσπάθειες και για ό,τι κάνουμε για να λυθεί το Κυπριακό πάνω στη σωστή βάση και δέχονται τη φόρμουλα που εμείς προτείνουμε στο Κυπριακό``.

    Ανέφερε πως συνάντησε κάποιους Τουρκοκύπριους στο επίπεδο ηγεσίας τους στη Μελβούρνη στο περιθώριο γεύματος που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός της Βικτόρια, αλλά θα συναντηθεί με Τουρκοκύπριους στο Σίδνεϋ.

    Κληθείς να σχολιάσει τα ποσοστά που έλαβε το ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΔΗΣΥ σημείωσε άνοδο στα ποσοστά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το ΑΚΕΛ είναι το μοναδικό κόμμα στην Ευρώπη που είναι κύρια δύναμη στην Κυβέρνηση και δεν έχει χάσει, αλλά κερδίσει ποσοστά``.

    ``Ανέβηκε το κόμμα 1,5% από τα ποσοστά που πήρε το 2006 όταν καταποντίζονται Κυβερνήσεις και κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, είτε συντηρητικά και σοσιαλιστικά``, είπε.

    Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι, μέσα σε αντίξοες συνθήκες όπου όλα τα ΜΜΕ, με κάποιες εξαιρέσεις, και κόμματα έκαναν σφοδρή επίθεση, αυτό που πέτυχε το ΑΚΕΛ μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι ένα ακόμη θαύμα, διότι υπήρχε το θέμα διάλυσης των σοσιαλιστικών κρατών και το ΑΚΕΛ ανέβαινε πάλι.

    Εχει αυτές τις ιδιορρυθμίες αυτό το κόμμα διότι υπηρετεί τον κόσμο με πολλή συνέπεια, διότι την ώρα που αλλού εξανεμίζονται οι συντάξεις λόγω οικονομικής κρίσης, στην Κύπρο οι χαμηλές συντάξεις αυξήθηκαν κατά 30% μέσα σε τρία χρόνια, τα επιδόματα στους λήπτες δημοσίων βοηθημάτων έχουν αυξηθεί, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Είπε πως ακολουθείται μια κοινωνική πολιτική που είναι φιλολαϊκή. ``Ναι μεν ανέβηκε ο ΔΗΣΥ, αλλά κατά 1,5% το ΑΚΕΛ. Γιατί δεν πανηγύρισε ο ΔΗΣΥ; Διότι κέρδισε δύο έδρες και μία το ΑΚΕΛ, δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή. Η Κυβέρνηση έχει το στήριγμα της, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την Κυβέρνηση ότι πέτυχε ήττα στις εκλογές. Αντίθετα είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν και το αποτέλεσμα και την Κυβέρνηση, και αυτό γίνεται», ανέφερε.

    Σε ερώτηση για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αυστραλίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι στο τραπέζι το θέμα συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας, σημαντικό για τις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές των δύο χωρών, και συζητείται η κατάσταση στις τουριστικές και τις οικονομικές ανταλλαγές``, προσθέτοντας ότι ``αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι το πολύ συγκεκριμένο, όμως υπάρχει η πρόθεση».

    Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας ξανά, είπε ότι «θα διεκδικήσω νέα θητεία αν το Κυπριακό είναι ουσιαστικά λυμένο πριν τη λήξη της θητείας μου``.

    ``Από κει και πέρα, δεν δεσμεύομαι για τίποτα. Δεν θέλω να συνεχίσω, όμως ανάλογα με τις εξελίξεις, θα πράξω. Δεν είναι στόχος μου η καρέκλα. Ποτέ δεν ήταν. Οταν αρχίζεις κάτι, σίγουρα είσαι υπόχρεος να απευθυνθείς ξανά στον κόσμο», επεσήμανε.

    Κληθείς να σχολιάσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα λαμβάνουν χώρα κανονικά``.

    ``Σίγουρα κανείς δεν είναι ευτυχής με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αντίθετα, λυπούμαστε για αυτό. Εύχομαι η Ελλάδα να αρχίσει να βγαίνει από αυτή τη βαθιά κρίση το συντομότερο δυνατόν, διότι πληρώνει μεγάλο τίμημα ο ελληνικός λαός και είναι κρίμα», κατέληξε.

    [02] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΠΑΣΚΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τις εξελίξεις αναφορικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό συζήτησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Νικόλαος Αιμιλίου, στη Νέα Υόρκη, με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Ο κ. Αιμιλίου είχε εκπροσωπήσει την κυπριακή Κυβέρνηση στο 27ο Συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ουάσινγκτον.

    Εξάλλου, ο κ. Αιμιλίου είχε συναντήσει τη Δευτέρα, 23 Μαϊου, τη Διευθύντρια Ευρώπης και Αμερικής στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον Υποδιευθυντή του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κιμ Γιον-Σουν και τον δεύτερο τη τάξει στο Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βοηθό Γενικό Γραμματέα Ατούλ Καρέ, με τους οποίους επίσης συζήτησε το Κυπριακό.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΜΚΕ

    Συνολικά 118 Κύπριοι αθλητές αναχωρούν την Κυριακή προς την κεντρική Ευρώπη και με δύο διαφορετικές πτήσεις, για να συμμετάσχουν στους 14ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΚΜΕ), που θα διεξαχθούν μεταξύ της 30ής Μαΐου και της 4ης Ιουνίου στο Λιχτενστάιν.

    Οι ΑΜΚΕ ξεκινούν τη Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011, με το άθλημα του σκουός, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί και η τελετή έναρξης στο στάδιο ``Ράινπαρκ`` (Αλσος του Ρήνου), χωρητικότητας 6.127 θεατών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 28 May 2011 - 11:29:14 UTC