Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΒΙΚΤΟΡΙΑ
  • [02] ΠΣΕΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
  • [03] KT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
  • [04] ΕΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΒΙΚΤΟΡΙΑ

    Θα είμαι ο λιγότερο ευτυχής άνθρωπος στον κόσμο, αν κατά τη διάρκεια της θητείας μου δεν επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρωθυπουργός της πολιτείας Βικτόρια στην Αυστραλία Τεντ Μπεϊλιέ στη Μελβούρνη.

    «Η Κύπρος και ο λαός της αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και γι αυτό το μέλλον θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μου ότι αφιερώνω όλο μου το είναι, όλες μου τις δυνάμεις διότι αυτός ήταν και είναι ο κύριος λόγος που υπέβαλα υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «θα είμαι ο λιγότερο ευτυχής άνθρωπος στον κόσμο αν κατά τη διάρκεια της θητείας μου δεν επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα».

    Η λύση, τόνισε, «θα πρέπει να είναι διαρκής, βιώσιμη και βασισμένη σε αρχές, οι οποίες τυγχάνουν σεβασμού από όλους τους λαούς, οι οποίοι τις εφαρμόζουν για τους ίδιους, αρχές όπως είναι η ελευθερία, η ενότητα, η αποστρατιωτικοποίηση στο πλαίσιο μιας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Σε αυτή την πόλη άνθιζε ο πολυπολιτισμός και αυτό αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα για εμάς τους Κύπριους», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συμπληρώνοντας ότι «οι Κύπριοι που βρίσκονται εκτός Κύπρου είναι υπέρ του πολυπολιτισμού, όμως, δεν είμαι σίγουρος ότι εντός της Κύπρου αγωνίζονται ή είναι οπαδοί του πολυπολιτισμού».

    Ανέφερε ότι «είμαι γνωστός από την παιδική μου ηλικία ως αγωνιστής της κοινής συμβίωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», προσθέτοντας ότι «αυτό επιβάλλεται να γίνει αν πραγματικά θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι από εξωγενείς παρεμβάσεις από πολλές πλευρές».

    Εξήγησε παράλληλα ότι «είναι καλά γνωστό ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι πολύ σημαντική και πολλές δυνάμεις ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για τα δικά τους συμφέροντα», συμπληρώνοντας ότι «συνήθως αυτό αποτελεί καταστροφή για την Κύπρο, διότι αυτές οι παρεμβάσεις προκάλεσαν τραγωδίες στο λαό της Κύπρου και είναι καιρός για τους Κύπριους να εργαστούν για τη δική τους πατρίδα, να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα αντί να συμπεριφέρονται ως άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο εθνικισμός και ο σοβινισμός είναι κάτι σαν αυτοκτονία για τους Κύπριους και την πατρίδα τους».

    Αναφερόμενος στους Κύπριους της Αυστραλίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Κύπριοι εδώ έχουν συμβάλει στον πολυπολιτισμό και στην ανάπτυξη αυτής της υπέροχης χώρας. Η Αυστραλία είναι ως επίγειος παράδεισος, είναι ευλογημένη από τη φύση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στην επίσκεψη του λέγοντας ότι «πραγματοποιώ αυτή την επίσημη επίσκεψη έχω προσκληθεί από την Πρωθυπουργό της Αυστραλίας και τη Γενική Κυβερνήτη, με τις οποίες είχα καλές και παραγωγικές συνομιλίες και επαναβεβαιώσαμε τους στενούς μας δεσμούς και τις φιλικές, αδελφικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας, μεταξύ της Αυστραλίας και της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι «φυσικά είμαστε ευγνώμονες στην Αυστραλία, διότι κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών που πέρασε η Κύπρος, η Αυστραλία ήταν στο πλευρό μας και συνεχίζει να είναι στο πλευρό μας, με μια στάση αρχών του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Αυστραλία τιμά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και μαζί με εμάς αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

    Φυσικά, είπε, «για να πετύχουμε αυτή τη βιώσιμη λύση πρέπει να τερματιστεί η κατοχή διότι η ουσία του προβλήματος είναι η ξένη στρατιωτική επέμβαση, είναι η κατοχή περισσότερου από το ένα τρίτο του εδάφους της χώρας μας, περιλαμβανομένης και της πολυαγαπημένης μου Κερύνειας».

    Απευθυνόμενος στον Πολιτειακό Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είμαι ευγνώμων για τη θερμή σας φιλοξενία και υποστήριξη σας προς την Κύπρο και ελπίζω σύντομα να έχω την ευκαιρία μαζί με τη σύζυγό μου να φιλοξενήσουμε εσάς κα τη σύζυγό σας στην Κύπρο».

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπεϊλιέ είπε ότι η Μελβούρνη αποτελεί την πλέον πολυπολιτισμική πόλη όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και παγκοσμίως και ότι αυτό είναι το στοιχείο που τη χαρακτηρίζει.

    Ανέφερε ακόμη ότι η σχέση μεταξύ των λαών της Αυστραλίας και της Κύπρου «είναι θερμή, βασίζεται στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, βασίζεται στην ιστορία και τον πολιτισμό», προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται τα ίδιες δημοκρατικές αξίες

    Ο κ. Μπεϊλιέ είπε επίσης ότι η κυπριακή κοινότητα στη Βικτόρια είναι η μεγαλύτερη στην Αυστραλία, προσθέτοντας ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Συμπλήρωσε ότι σε ένδειξη της αναγνώρισης της Κυβέρνησης της Βικτόρια για την πολύτιμη συμβολή της κυπριακής κοινότητας έγινε δωρεά από την πολιτειακή Κυβέρνηση ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων, ως χορηγία για την πραγματοποίηση φεστιβάλ με την ευκαιρία των εορτασμών για την 80η επέτειο από την ίδρυση του Κυπριακού Συνδέσμου Μελβούρνης.

    Επεσήμανε ότι η κυπριακή κοινότητα της Βικτόρια συνεχίζει να ευημερεί και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις μεταξύ της πολιτείας της Βικτόρια και της Κύπρου θα συνεχιστούν.

    Τέλος, σημείωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι η σύσταση γραφείου του ΚΟΤ στην πολιτεία της Βικτόρια θα ήταν καλοδεχούμενη.

    [02] ΠΣΕΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

    Οι σχέσεις Κύπρου Ισραήλ ήταν το αντικείμενο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης κατά την τρίτη και τελευταία μέρα του 27ου συνεδρίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Ομιλητές ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών και Κυβερνητικών Σχέσεων της Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), Jason Isaacson, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη ραγδαία αναβάθμιση κατά την τελευταία τριετία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και των προοπτικών που υπάρχουν για περαιτέρω ενδυνάμωση.

    Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στις συγκεκριμένες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, στην ενίσχυση του εμπορίου και του τουρισμού αλλά και στο ρόλο που έπαιξαν στην ανάπτυξη των σχέσεων οι οργανισμοί της ελληνικής και της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ.

    Στη συζήτηση που ακολούθησε καλύφθηκαν ζητήματα που άπτονται και των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από ποτέ, όσο και οι δυνατότητες που δημιουργούνται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα να αυξήσει την επιρροή της στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον και να προωθήσει αποτελεσματικότερα τα εθνικά θέματα.

    Εκείνο που κατέστη σαφές από τον κ. Ισαακσον ήταν ότι οι αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις επιχειρούν, μέσω των σχέσεων που ακόμη διατηρούν με τις αντίστοιχες τουρκο-αμερικανικές αλλά και διασυνδέσεις του στην Τουρκία, να βελτιωθούν οι σχέσεις Αγκυρας Ιερουσαλήμ.

    [03] KT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

    Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Ενδυναμώνοντας τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Towards Strengthening Financial Stability) διοργανώνεται αύριο στην Κύπρο, στα πλαίσια της ετήσιας συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών της ομάδας των χωρών που εκπροσωπείται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείου και τη Διεθνή Τράπεζα από την Ολλανδία.

    Η ετήσια αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Κύπρο μεταξύ 27 και 29 Μαΐου 2011.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας στη δημόσια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα γίνει στην αγγλική γλώσσα, έχουν προσκληθεί προσωπικότητες διεθνούς κύρους με εμπειρίες σε θέματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

    Συγκεκριμένα, θα λάβουν μέρος ο Donald Kohn, πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Nout Wellink, Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας και Πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία. Της συζήτησης θα προεδρεύσει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Αθανάσιος Ορφανίδης.

    Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαΐου στη Λεμεσό μεταξύ 16:00-17:30. Το Constituency αποτελείται από 13 χώρες:

    Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Γεωργία, Ισραήλ, FYROM, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ουκρανία και την Ολλανδία.

    [04] ΕΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

    Στις επιδιώξεις των διατάξεων που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη νέα κοινοτική οδηγία για την προστασία των καταναλωτών, με στόχο την απλούστευση και κάλυψη των κενών του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου στα 27 κράτη μέλη, αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.

    Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η πρόταση βάζει τέλος σε καταχρηστικές ρήτρες συμβολαίων, εισάγοντας μαύρη λίστα αθέμιτων όρων, θέτει στον έμπορο όριο παράδοσης προϊόντος 30 ημερών, περιλαμβάνει το δικαίωμα επιστροφής προϊόντος που αγοράστηκε διαδικτυακά ή εξ αποστάσεως εντός 14 ημερών και υποχρεώνει για τη σαφή ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με τα νόμιμα δικαιώματα τους.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι στόχος της νέας οδηγίας είναι η συγχώνευση σε μια ενιαία οδηγία τεσσάρων υφιστάμενων οδηγιών, οι οποίες αφορούν τις πωλήσεις εξ αποστάσεως, τις πωλήσεις κατ οίκον, τις καταχρηστικές ρήτρες συμβολαίων και τις πωλήσεις και εγγυήσεις.

    Για το λόγο αυτό, είπε, η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (IMCO) κατέθεσε τον Οκτώβρη του 2008 την πρόταση οδηγίας, η οποία στοχεύει να απλουστεύσει και να επικαιροποήσει τους υφιστάμενους κανόνες, καλύπτοντας παράλληλα κάποια κενά που διαπιστώθηκαν.

    Πρόσθεσε ότι η νέα πρόταση οδηγίας εφαρμόζει την αρχή της πλήρους εναρμόνισης στις διατάξεις που αφορούν συναλλαγές εκτός καταστήματος, και σε συναλλαγές που γίνονται διαδικτυακά.

    Παράλληλα, θέτει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας, υπό τη μορφή της ελάχιστης εναρμόνισης, στον τομέα της πληροφόρησης που παρέχεται στους καταναλωτές κατά τις συναλλαγές, όπως η τελική τιμή του προϊόντος, τα χαρακτηριστικά του, καθώς και σε ό,τι αφορά την παράδοση, τα ελαττωματικά προϊόντα και τις εγγυήσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 May 2011 - 11:29:16 UTC