Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [02] ΑΝ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΣΕΚΑ - 2Η ΜΕΡΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΕΠΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Τεράστιο θάρρος και ηγετικές ικανότητες στους χειρισμούς του στο Κυπριακό, επέδειξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας Μάικ Ραν, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στην Αδελαϊδα, όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η συνοδεία του μετέβησαν μετά τις επίσημες επαφές τους στην Καμπέρα.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως ο κ. Ραν είναι θερμός αγωνιστής ενάντια στην κατοχή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός Ραν, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίον αποκάλεσε φίλο, είπε ότι «είμαι αναμεμιγμένος τόσο στην Αυστραλία όσο και διεθνώς στην υποστήριξη του αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για δικαίωση στο κυπριακό πρόβλημα``.

    Ανέφερε πως η Κυβέρνησή του είναι η πρώτη Κυβέρνηση παγκοσμίως, εκτός από την Κυβέρνηση της Κύπρου, που έλαβε νομικά μέτρα εναντίον των τουρκικών Αρχών γα τον παράνομο σφετερισμό περιουσιών που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους της Νοτίου Αυστραλίας.

    ``Η θέση μου βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατοχή συνεχίζεται. Ανησύχησα όταν άκουσα ότι κάποια μέρη υποστήριζαν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό θα ήταν καλό, αλλά κάτι τέτοιο σημαίνει πως η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ», πρόσθεσε.

    Ο Πρωθυπουργός Ραν είπε ακόμη ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέδειξε τεράστιο θάρρος και ηγετική ικανότητα στους χειρισμούς για το Κυπριακό», προσθέτοντας ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι «πραγματοποιούνται και αυξάνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα από καλούς και έντιμους Τουρκοκύπριους που επιθυμούν την επίλυση αυτών των θεμάτων, που δεν θέλουν να ζουν υπό καταπίεση, που δεν θέλουν να ζουν σε δεινές οικονομικές καταστάσεις``.

    ``Ποτέ δεν ήμουν ενάντια στους Τουρκοκύπριους ή στους Τούρκους που βρίσκονται είτε στην Τουρκία είτε εδώ στην Αυστραλία. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολυπολιτισμού. Αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα στην Κύπρο είναι τους Τουρκοκύπριους να αντιδρούν- ένα μεγάλο ρίσκο για αυτούς- να λένε ότι θέλουν την επίλυση, ότι θέλουν να δουν μια Κύπρο, μια ενωμένη Κύπρο που στηρίζει το χαρακτήρα της, την ιστορία της, τον πολιτισμό της κα τις παραδόσεις της όπως και το οικονομικό της μέλλον», επεσήμανε.

    Ο Πρωθυπουργός Ραν διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «έχει καλούς φίλους εδώ στην Αυστραλία, έχει φίλους που θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το δίκαιο αγώνα της Κύπρου και αυτός ο αγώνας αφορά το να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η Αρχή που θα διαχειρίζεται ολόκληρο το νησί στην επικράτεια του».

    Επεσήμανε ότι ο ίδιος αντιμετώπισε μέσα από τα χρόνια διάφορα προβλήματα. Οπως είπε, «έγινα δέκτης επικρίσεων από τις τουρκικές Αρχές για την έντονη στάση μου, αλλά θα συνεχίσω να υποστηρίζω τη δικαιοσύνη γα την Κύπρο και αυτό σημαίνει δικαιοσύνη τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο και για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι τώρα μιλάνε ανοικτά σε διαδηλώσεις υπέρ μιας λύσης, υπέρ μιας ενωμένης Κύπρου».

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι συναντήσεις μου με τον Πρωθυπουργό Ραν είναι από τις πιο εύκολες και τις πιο θερμές συναντήσεις, διότι μιλώ με έναν άνθρωπο με πάθος, που υποστηρίζει το δίκαιο της Κύπρου κα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    ``Είναι θερμός αγωνιστής ενάντια στην κατοχή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εδαφικής της ακεραιότητας. Οι Αυστραλοί είναι τόσο μακριά, αλλά ο φίλος αυτός που είναι από τους πιο θερμούς και πραγματικούς φίλους της Κύπρου είναι καθημερινά μαζί μας είτε είναι στην Αυστραλία και παλεύει είτε είναι στο διεθνή χώρο», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι η σημερινή συνάντησή τους αποτέλεσε «ακόμη καλή ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε τη θερμή φιλία, τη συνεργασία και την κοινή μας δράση με το φίλο Πρωθυπουργό και για να τον ευχαριστήσω από πρώτο χέρι για αυτή τη σπουδαία, θερμή και ανθρώπινή σχέση του απέναντι στην Κύπρο. Να είναι καλά και να συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα μας μέχρι την πραγματική ελευθερία και την επανένωση τη πατρίδας μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΑΝ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο γνωρίζουν ότι εάν κάποιος αγωνίζεται με σθένος για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό όλο αυτό το διάστημα, αυτός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ικανοποιημένος από τη μη λύση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ``είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες του Προέδρου, είναι γνωστή η προσπάθειά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εάν κάποιος μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στον βαθμό που απαιτείται για να οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αυτός είναι ο κ. Ερογλου και η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς που κρύβεται πίσω``.

    «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε αλλαγή στη στάση αυτή ώστε πραγματικά να επιτραπεί στις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν με τον τρόπο που πρέπει», συνέχισε.

    Οπως είπε, από τα κατοχικά τετελεσμένα και την ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου, ο πρώτος που υποφέρει είναι ο κυπριακός λαός.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΣΕΚΑ - 2Η ΜΕΡΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Ιλιάνα Ρος-Λετίνεν και η Ελληνοαμερικανίδα Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Τσακόπουλου Κουναλάκη, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στο επίσημο δείπνο του 27ου συνεδρίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας για την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν και μίλησαν η ηγέτης της δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή, Νάνσι Πελόσι, η γερουσιαστής Καλιφόρνιας Νταϊάνα Φέινγκολντ. Παρευρέθησαν πολλά μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης, Σέλι Μπέρκλεϊ Ελιοτ Ενγκελ, Ντόρις Ματσούι και Μάικ Τόμσον, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Τομ Κάντριμαν και πολλοί αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολούνται με το Κυπριακό. Παρόντες επίσης ήταν και οι δύο γιοι του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

    Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου, ενώ παρευρέθησαν και οι πρέσβεις της Ελλάδας και Κύπρου, Βασίλης Κασκαρέλης και Παύλος Αναστασιάδης κι ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ουάσιγκτον, Γκεόργκι Τζαπάρι.

    Παραλαμβάνοντας το Βραβείο «Γεωργίου Παρασκευαϊδη», η Ιλιάνα Ρος τόνισε ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ η απελευθέρωση του κυπριακού λαού, ο οποίος έπεσε θύμα εισβολής και ξένης κατοχής. «Είμαι ενθαρρυμένη από τις νέες προσπάθειες των δύο κοινοτήτων το 2008 να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου. Δυστυχώς, όπως είδαμε, παρότι κάποια πρόοδος σημειώθηκε, είναι πολύ μικρή και δεν υπάρχει καμία κινητικότητα τους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης παρασκηνιακής παρεμβολής της τουρκικής κυβέρνησης και του νέου σκληροπυρηνικού εκπροσώπου της Τουρκοκυπριακής κοινότητας».

    [04] ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΕΠΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ

    Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι μελετά τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με το διορισμό του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), ώστε να εισηγηθεί στην Εκτελεστική Εξουσία τις ενδεδειγμένες ενέργειες προς συμμόρφωση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «την 25.5.2011 εκδόθηκε η Ομόφωνη Απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις υποθέσεις 1544/09, 1545/09, 1596/09 και 1601/09, η οποία έκρινε ότι δεν έγινε η δέουσα έρευνα, του κατά πόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε τα υπό του άρθρου 9 του περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου του 2008 απαιτούμενα προσόντα».

    Προστίθεται ότι η απόφαση «είναι καθόλα σεβαστή» και ότι η Νομική Υπηρεσία τη μελετά, για να εισηγηθεί στην Εκτελεστική Εξουσία τις ενδεδειγμένες ενέργειες προς συμμόρφωση με το ακυρωτικό αποτέλεσμα που δημιούργησε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 May 2011 - 11:29:26 UTC