Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Τη στήριξη της Αυστραλίας για μια λύση στο Κυπριακό βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να επανενώνει την Κύπρο στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια εξέφρασε η Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Γκίλαρντ, η οποία είχε την Τετάρτη συνάντηση στην Καμπέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, συζήτησε μαζί του τις εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία.

    Σε κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι η Πρωθυπουργός Γκίλαρντ σημειώνει πως η δέσμευση της Αυστραλίας προς το λαό της Κύπρου παραμένει αμείωτη και πως η χώρα της παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Αφού σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στην Αυστραλία από την εκλογή του το Φεβρουάριο του 2008, στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο θεμέλιος λίθος των σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας και Κύπρου είναι οι αξίες που συμμερίζονται και οι στενές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

    ``Η Πρωθυπουργός Γκίλαρντ αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή της ζωτικής κυπριακής κοινότητας στην πολύπλευρη αυστραλιανή ζωή. Οι Κύπριοι μετανάστες και οι οικογένειες τους στην Αυστραλία είναι πέραν των 80 χιλιάδων, δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή κοινότητα έξω από την Κύπρο``, αναφέρεται.

    Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός συμφώνησαν να συνεχίσουν να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν αμοιβαίες επισκέψεις και να διερευνήσουν το θέμα περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

    Σημείωσαν ακόμη τους ισχυρούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς μεταξύ της Αυστραλίας και της Κύπρου.

    ``Η συνεργασία είναι ιδιαίτερα δυνατή στον τομέα των αρχαιοτήτων και της αρχαιολογίας με Αυστραλούς αρχαιολόγους να εργάζονται στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1930. Υπάρχουν σημαντικές ανταλλαγές στο πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μεταξύ των Πανεπιστημίων της Αυστραλίας και της Κύπρου``, σημειώνεται.

    Συζήτησαν ακόμη την πρόοδο στο Κυπριακό και ``εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να επανενώνουν την Κύπρο στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτή η διευθέτηση πρέπει να βασίζεται σε μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια``.

    ``Η Πρωθυπουργός Γκίλαρντ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Αυστραλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αυστραλία αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μόνη νόμιμη Αρχή στο νησί. Χαιρετίζοντας τη μέχρι τώρα πρόοδο, η Πρωθυπουργός επαίνεσε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και επεσήμανε τη σημασία της επίτευξης μιας συνολικής λύσης``, τονίζεται στο ανακοινωθέν.

    Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση του για το μακρόχρονο και ενεργό ενδιαφέρον της Αυστραλίας στις προσπάθειες για διευκόλυνση μιας ειρηνικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος και για την εμπλοκή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και σημειώνεται ότι Αυστραλοί Ομοσπονδιακοί Αστυνομικοί έχουν υπηρετήσει στην Κύπρο ως μέρος της δύναμης από το 1964, ενώ φέτος σηματοδοτείται η άφιξη του 100ου Αυστραλιανού αποσπάσματος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Η Πρωθυπουργός Γκίλαρντ είπε ότι η δέσμευση της Αυστραλίας στο λαό της Κύπρου παραμένει αμείωτη και ότι η Αυστραλία διατηρεί Ειδικό Αντιπρόσωπο για την Κύπρο από το 1998 ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και εργάζεται για να ενθαρρύνει την υποστήριξη εντός της κυπριακής κοινότητας της Αυστραλίας για μια διευθέτηση του προβλήματος.

    Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες με επίκεντρο την κοινότητα όπως είναι ο Κυπριακός Ακαδημαϊκός Διάλογος, συνεχίζει το ανακοινωθέν.

    Στο κοινό ανακοινωθέν εκφράζεται η εκτίμηση της Πρωθυπουργού για τη γενναιόδωρη συνεισφορά της Κύπρου στις πυρκαγιές του 2009 στην πολιτεία της Βικτόρια και αναφέρεται ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

    Οι ηγέτες επεσήμαναν ακόμη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες με το θέμα των πυρκαγιών και χαιρέτισαν την εμβάθυνση των ανταλλαγών μεταξύ των Κυπρίων και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Βικτόρια.

    Προστίθεται ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Αυστραλία μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου αργότερα φέτος.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, εξέφρασε τη συμπάθεια του για τα θύματα των πιο πρόσφατων πυρκαγιών στην Αυστραλία, περιλαμβανομένων του Tυφώνα Γιάσι, της πλημμύρας στις ανατολικές πολιτείες και των πυρκαγιών στη δυτική Αυστραλία και αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κάνει δωρεά για το σκοπό της ανοικοδόμησης των κτηρίων της κυπριακής κοινότητας στο Μπρισμπέιν.

    Προστίθεται ότι η Πρωθυπουργός Γκίλαρντ συνεχάρη την Κύπρο για την επικείμενη και πρώτη της ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και υπογράμμισε τις προτεραιότητες της Αυστραλίας αναφορικά με τις σχέσεις της με την ΕΕ.

    ``Η Αυστραλία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση του Πλαισίου Συμφωνίας Αυστραλίας ΕΕ. Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Κύπρου για τη Συμφωνία που ήταν τόσο έγκαιρη όσο και σωστή``, συνεχίζει το ανακοινωθέν.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτισε την ενεργό συμμετοχή της Αυστραλίας και την ισχυρή εμπλοκή της σε ένα ευρύ φάσμα πολυμερών οργανισμών και στον ΟΗΕ.

    Η Αυστραλία και η Κύπρος, αναφέρεται, υποστηρίζουν έντονα τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις μεθόδους λειτουργίας του έτσι ώστε να αντανακλάται καλύτερα ο σύγχρονος κόσμος και να διασφαλιστεί ότι είναι προσιτό και στα μικρά κράτη.

    ``Ως Εθνη με σημαντικά ναυτιλιακά ενδιαφέροντα, η Αυστραλία και η Κύπρος υποστηρίζουν έντονα τη δουλειά του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και εκτιμούν τη συνεργασία με αυτόν σε θέματα όπως είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ασφάλειας``, σημειώνει το ανακοινωθέν.

    Αναφέρεται παράλληλα ότι η Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος συζήτησαν τις προκλήσεις που κάθε χώρα αντιμετωπίζει από την παράνομη μετανάστευση και τη λαθραία διακίνηση ατόμων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε λεπτομερώς την Πρωθυπουργό για τις νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ για αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ η Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την πρόταση της Αυστραλίας για ένα Περιφερειακό Πλαίσιο Συνεργασίας.

    Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν ότι η λαθραία διακίνηση ατόμων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μια συνολική λύση και συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή εμπειριών από τα μαθήματα που έχουν αποκτήσει στην προσπάθεια αντιμετώπισής του.

    Ως ενεργά μέλη της Κοινοπολιτείας, ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός συμφώνησαν να εργαστούν στενά μαζί για τη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας που θα γίνει στο Περθ της Αυστραλίας τον Οκτώβριο και σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Σύνοδος θα δώσει την ευκαιρία για να συζητηθούν διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβανομένης της αειφόρου ανάπτυξης, της ασφάλειας τροφίμων και των κλιματικών αλλαγών.

    ``Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία των θεσμικών αλλαγών στην περαιτέρω αύξηση της αποτελεσματικότητας και επιρροής της Κοινοπολιτείας``, καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 May 2011 - 11:29:15 UTC