Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΥΠΑΜ - ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [02] ΓΔ ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

  • [01] ΕΕ - ΥΠΑΜ - ΣΥΝΟΔΟΣ

    Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, η ανασκόπηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και η κατάσταση στη Λιβύη απασχόλησαν, στις Βρυξέλλες, τη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου διεξήχθη συζήτηση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις «ΑΛΘΕΑ» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» για την καταπολέμηση της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας/Ινδικό Ωκεανό, και την εκπαιδευτική αποστολή «EUTM» στη Σομαλία. Οι Υπουργοί Αμυνας αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ενδεχόμενη ανθρωπιστική επιχείρηση της ΕΕ στην περιοχή.

    Στη συνέχεια, οι «27» προέβηκαν σε ανασκόπηση των Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Δυνατοτήτων για επίτευξη των στόχων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) και συγκεκριμένα αντάλλαξαν απόψεις για την πρωτοβουλία Συγκέντρωσης και Διαμοιρασμού (Pooling and Sharing). Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάθριν Αστον, παρουσίασε την ενδιάμεση έκθεσή της για τις Στρατιωτικές Δυνατότητες της ΕΕ.

    Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Αμυνας χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την Συγκέντρωση και Διαμοιρασμό των Δυνατοτήτων (Pooling and Sharing) και τόνισε ότι αυτή αποτελεί διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα των κρατών μελών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται και σαν εργαλείο για διεθνή συνεργασία. Παράλληλα, ο κ. Παπακώστας σημείωσε ότι η ενεργή συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (ΕΟΑ) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των Δυνατοτήτων των κρατών μελών και συνεπακόλουθα των Δυνατοτήτων της ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων.

    Στο τέλος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑ, κατά την οποία η Διευθύντρια του, Κλοντ Φρανς Αρνου, παρουσίασε την έκθεση δραστηριοτήτων του Οργανισμού, η οποία εγκρίθηκε, στη συνέχεια, από τους Υπουργούς Αμυνας.

    [02] ΓΔ ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας αποτελεί για την Κύπρο το θέμα Αμυνα και Ασφάλεια, δεδομένης της κατοχής από το 1974 σχεδόν του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, εδώ και 37 σχεδόν χρόνια, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Πέτρος Καρεκλάς. είπε ακόμη πως η γεωγραφική θέση της Κύπρου έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στα ευρωπαϊκά δρώμενα, καθώς η Κύπρος αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σταυροδρόμι τριών Ηπείρων.

    Οπως είπε, η αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται γενικά με την εσωτερική ασφάλεια και την άμυνα μιας χώρας αντανακλούν ασφαλώς και στην εικόνα της στο διεθνές σκηνικό και επηρεάζουν επίσης τις προοπτικές ανάπτυξής της.

    Σημειώνοντας ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι παραγωγικές διαδικασίες στους διάφορους τομείς της οικονομίας καθορίζουν πρωτίστως την οικονομική της ευρωστία αλλά περαιτέρω και την κατανομή ισχύος σε ένα ολοένα και περισσότερο παγκοσμιοποιημένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα, ο κ. Καρεκλάς πρόσθεσε ωστόσο πως ``αυτές οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας και ασφαλώς και κοινωνικής δικαιοσύνης``.

    Είπε ακομή ότι η συνεχής και αποτελεσματική ανταλλαγή και επεξεργασία πληροφοριών με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα που αφορούν υποθέσεις σοβαρού εγκλήματος είναι επίσης ουσιώδους σημασίας, αφού δυστυχώς οι σύγχρονες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος λαμβάνουν διεθνείς διαστάσεις και πολλαπλασιάζονται συνεχώς με ανησυχητικούς ρυθμούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 May 2011 - 11:29:16 UTC