Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
  • [02] ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
  • [03] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

    Σε αλλαγή σελίδας από αύριο έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού τα προβλήματα της Κύπρου κάλεσε όλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, από το Γυμνάσιο Εγκωμης όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

    «Η μέρα σήμερα είναι ξεχωριστή για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό», τόνισε, «γιατί είναι μέρα όπου δοκιμάζεται ακόμα μια φορά η δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μας». Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «και σήμερα η Δημοκρατία θα είναι νικητής». Στη χώρα μας, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχει εμπεδωθεί ένας πολιτικός πολιτισμός ο οποίος μας υποδεικνύει καθημερινά ότι το πιο σημαντικό αγαθό το οποίο έχει κερδίσει ο κάθε λαός είναι η δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες».

    «Να καλέσω κι εγώ με τη σειρά μου για ακόμη μια φορά τους εκλογείς να εκτελέσουν όχι το καθήκον τους, την υποχρέωσή τους», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι υποχρέωση του πολίτη να εκφράσει την άποψή του για το ποιοι θα χειρίζονται τα ζητήματα που τον αφορούν είτε πολιτικά είναι είτε κοινωνικοοικονομικά». Η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπέδειξε, «είναι ένας θεσμός πολύ, πολύ, σημαντικός. Είναι ο θεσμός εκείνος που εκφράζει απευθείας την κυριαρχία του κυπριακού λαού».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην εκλογική εκστρατεία η οποία, όπως είπε, «θα κριθεί στην πορεία πιο νηφάλια και χωρίς, αν θέλετε, το βάρος των συναισθημάτων της ίδιας της εκστρατείας». «Εκείνο που θέλω εγώ να τονίσω και το τονίζω με έμφαση», είπε, «είναι ότι από αύριο πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Να δούμε κατάματα ποιος ευθύνεται πραγματικά για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, να πάψουμε να ρίχνουμε την ευθύνη στον εαυτό μας, να τερματιστεί αυτός ο μαζοχισμός - αν μου επιτρέπετε να πω - και να δώσουμε τα χέρια, να συζητήσουμε σε βάθος και τις ταυτίσεις και τις διαφορές μεταξύ μας - αλλά επαναλαμβάνω - με ένα πραγματισμό να δούμε τα πράγματα για το πώς προχωρούμε παρακάτω».

    [02] ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

    Στο 39,5% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων παγκύπρια, ανήλθε το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 12 που έκλεισαν για διάλειμμα μίας ώρας.

    Οπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης, το αντίστοιχο ποσοστό στις βουλευτικές του 2006 ήταν 48%.

    Αναλυτικά, στη Λευκωσία μέχρι τις 12 ψήφισε το 35,5 τοις εκατό των ψηφοφόρων σε σύγκριση με 45% το 2006, στη Λεμεσό το 45,6% σε σύγκριση με 49%, στην Αμμόχωστο το 34,9% σε σύγκριση με 46%, στην Λάρνακα το 38,6% σε σύγκριση με 46% και την Πάφο το 39,5% σε σύγκριση με 54%.

    Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος όρος του ποσοστού προσέλευσης ήταν 14%.

    [03] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ

    Μέχρι τώρα, με βάση τα στοιχεία που έχει η Αστυνομία, η διαδικασία των εκλογών κυλά ομαλά και δεν έχουν αναφερθεί οποιαδήποτε σοβαρά επεισόδια ή προβλήματα για τα οποία πρέπει να παρέμβει η Αστυνομία, δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου.

    Σε δηλώσεις του στην αίθουσα του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως ``διατηρούμε συνεχή επαφή και επικοινωνία με κάθε γωνιά της Κύπρου, με κάθε μέλος μας με το μηχανισμό που έχει ειδικά στηθεί``.

    ``Εχουμε επαφή από κάθε εκλογικό κέντρο, από κάθε περίπολο, από κάθε επαρχία προς το κέντρο και από το κέντρο προς τον Εφορο Εκλογών της οικείας επαρχίας ή προς τον Εφορο Εκλογών, αν και όταν χρειαστεί``, συμπλήρωσε. Ο Αρχηγός ευχήθηκε ``όπως η διαδικασία των εκλογών κυλήσει ομαλά μέχρι τέλους, μέχρι την ανακήρυξη των βουλευτών και όπως τα όποια αποτελέσματα γίνουν πλήρως σεβαστά από όλους``.

    Όπως γνωρίζετε, είπε, η διαδικασία εκλογών για εμάς και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες δεν άρχισε σήμερα κι ούτε ολοκληρώνεται σήμερα. ``Η διαδικασία για εμάς άρχισε από πολλού. Από τις αρχές του μήνα πήραμε τις κατευθυντήριες γραμμές από την Υπηρεσία Εκλογών, τον Γενικό Εφορο Εκλογών και στη συνέχεια εμείς ετοιμάσαμε τη δική μας διαταγή επιχείρησης που στάλθηκε προς όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις``, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 22 May 2011 - 11:29:15 UTC