Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΑΝ - ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ
  • [03] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ

  • [01] ΜΠΑΝ - ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη διεξαγωγή της νέας συνάντησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη, ανακοίνωσαν επισήμως τα ΗΕ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (ώρα Κύπρου) ότι η νέα συνάντηση ακολουθεί τις προηγούμενες συναντήσεις του κ. Μπαν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου 2010 και στη Γενεύη στις 26 Ιανουαρίου 2011.

    «Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε και στους δύο ηγέτες την ανάγκη να επιταχύνουν την πρόοδό τους, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση για την Κύπρο το συντομότερο δυνατόν». Αναμένει από τους ηγέτες να επωφεληθούν από αυτή τη συνάντηση και την περίοδο μέχρι αυτή να πραγματοποιηθεί, να εργαστούν από κοινού και συγκεκριμένα προς την επίτευξη του στόχου αυτού, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε μήνυμά του με την ευκαιρία των αυριανών Βουλευτικών Εκλογών 2011 αναφέρει πως ``οι εκλογές είναι η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας και οι πολίτες με την ψήφο τους εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους και κάνουν τις επιλογές τους``. Η καθολική άσκηση του δικαιώματος της ψήφου, σημειώνει, αποτελεί εχέγγυο για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών της. ``Εξαιρετικής σημασίας θεσμός του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων, για τη σύνθεση της οποίας διεξάγονται αύριο εκλογές``, προσθέτει.

    ``Σας καλώ όλες και όλους αύριο στις βουλευτικές εκλογές να προσέλθετε στις κάλπες και να ασκήσετε το ιερό δικαίωμα της ψήφου. Μην αφήσετε άλλοι να αποφασίζουν για εσάς``, αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο μήνυμα του. Ας αποδείξουμε και σ αυτές τις εκλογές, αναφέρει, ότι ο λαός μας ενδιαφέρεται και ενεργά συμμετέχει στα κοινά. ``Οτι διεκδικεί λόγο και ρόλο για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Οι εκλογές είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για τη συμμετοχή στα κοινά``, προσθέτει.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει πως η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, για πολλούς μήνες έχουν εργαστεί εντατικά και συστηματικά για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Σας διαβεβαιώνω, σημειώνει, ότι λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι εκλογές να είναι αδιάβλητες. `Εκφράζω την πεποίθηση ότι και αύριο ο λαός μας θα δώσει ακόμα ένα πειστικό δείγμα του υψηλού πολιτικού πολιτισμού που διαθέτει. Θα δώσει ακόμα ένα πειστικό δείγμα του υψηλού επιπέδου δημοκρατίας που ως κοινωνία κατακτήσαμε στο μισό αιώνα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εύχομαι σε όλες και όλους καλή ψήφο!``, καταλήγει στο μήνυμα του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [03] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Ολοκλήρωση της διαλογής των ψηφοδελτίων μέχρι τις 7.30 το βράδυ και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μέχρι τις 11 την νύκτα, αναμένεται πως θα γίνει κατά την αυριανή διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών 2011, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Δημητρίου. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται ότι θα βγουν μετά τις 6.30 το απόγευμα, από μικρές κάλπες των 40 εκλογέων στην επαρχία Πάφου.

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ακόμη ότι αρκετοί ήταν αυτοί που έτρεξαν σήμερα στις Επαρχιακές Διοικήσεις για την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων. ``Αρκετή κίνηση παρατηρήθηκε στη Λευκωσία``, σημείωσε. Οσον αφορά τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που βρίσκονται στην Κύπρο για τη διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών 2011, ο κ. Δημητρίου είπε πως έχουν εξουσιοδοτήσεις για αύριο να μπορούν να κυκλοφορήσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο επιθυμούν και να δουν τη διαδικασία. Οσον αφορά τις δημοσκοπήσεις εξόδου, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι όσοι θα διενεργήσουν τέτοιες μετρήσεις θα πρέπει αναμένουν το πρόσταγμα του Γενικού Εφόρου ότι έχουν κλείσει οι κάλπες και μετά να δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε.

    Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών της Κύπρου ανέρχεται στις 531.136. Συγκεκριμένα, κατά εκλογική περιφέρεια οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ανέρχονται στους 191.517 στη Λευκωσία, 109.294 στη Λεμεσό, 107.913 στην Αμμόχωστο, 53.598 στη Λάρνακα, 40.534 στην Πάφο και 28.280 στην Κερύνεια. Οπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων σε σύγκριση με τις Βουλευτικές Εκλογές του 2006 ανέρχεται στους 32.000. Δικαίωμα ψήφου έχουν και 89 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας, καθώς και 237 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

    Συνολικά θα λειτουργήσουν 1.203 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και εξωτερικό κι άλλα 17 για τις θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Δεκαεπτά συνολικά εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό. Ο αριθμός των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού ανέρχεται στις 9.311. Η κατανομή των βουλευτικών εδρών κατά εκλογική περιφέρεια μετά την τροποποίηση τους, είναι Λευκωσία 20 έδρες, Λεμεσός 12 έδρες, Αμμόχωστος 11 έδρες, Λάρνακα 6 έδρες, Πάφος 4 έδρες και Κερύνεια 3 έδρες.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ

    Καμία παραβίαση της σχετικής διάταξης του εκλογικού νόμου, δεν έχει παρατηρηθεί από τα μεσάνυχτα, οπόταν και έληξε η προεκλογική περίοδος, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός. Μιλώντας στη Λεμεσό, ο Μιχάλης Κατσουνωτός είπε πως ``από χθες το βράδυ, έχει ενεργοποιηθεί ο θεσμός του Επόπτη, που λειτουργεί στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου ανώτερος αξιωματικός, σε συνεννόηση και συντονισμό με όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, βεβαιώνονται ότι δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε παράβαση του εκλογικού νόμου, που αφορά την απαγόρευση ρίψης φυλλαδίων, ανάρτησης πανό, τοιχοκόλλησης πινακίδων ή και αναγραφής συνθημάτων που σχετίζονται με τις βουλευτικές εκλογές``.

    Επανέλαβε, επίσης, ότι η Αστυνομία είναι πανέτοιμη για την αυριανή ``γιγάντια επιχείρηση που αφορά την αστυνόμευση των βουλευτικών εκλογών`` και πως ``σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας, που δεν είναι άλλη από το να διαφυλάξουμε συνθήκες ομαλότητας, τάξης και ασφάλειας, περιφρουρώντας το αδιάβλητο των εκλογών``. Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, αύριο θα επιστρατευθούν 2,113 μέλη της Αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένου της ανώτατης ηγεσίας, ενώ πέραν από τη στελέχωση όλων των εκλογικών κέντρων καθώς και το γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογής, αλλά και τα Επαρχιακά Γραφεία των Εφόρων Εκλογής, θα υπάρχουν αυξημένες μηχανοκίνητες περιπολίες, ιδιαίτερα στα κέντρα όπου θα ψηφίσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι τέως Πρόεδροι της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

    ``Περαιτέρω θα υπάρχει εφεδρεία και αντι-οχλαγωγικές ομάδες, σε περίπτωση που θα χρειαστεί να επέμβουν, ωστόσο εκτιμούμε ότι οι Κύπριοι πολίτες θα επιδείξουν ωριμότητα, θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα συμβεί το παραμικρό``, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, συμπληρώνοντας ότι ``από τις 6 το πρωί θα λειτουργήσει στο Αρχηγείο Αστυνομίας η αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, την γενική ευθύνη και εποπτεία θα φέρει ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας, ενώ το συντονισμό των αστυνομικών διευθύνσεων θα έχει ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Αντρέας Κρόκος``. Ο δε Υπαρχηγός και οι αρμόδιοι Βοηθοί Αρχηγοί θα εποπτεύουν σε Επαρχίες που έχουν οριστεί, ``ώστε να υπάρχει συνεχείς ροή πληροφοριών προς το Αρχηγείο Αστυνομίας για την εξέλιξη των εκλογών``, κατέληξε ο κ. Κατσουνωτός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 21 May 2011 - 11:29:12 UTC