Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [02] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [04] ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Η Κύπρος θα πετύχει τον στόχο της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι «νιώθουμε ότι μπορεί να το πετύχουμε και νωρίτερα» από το 2020.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις ΑΠΕ και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, στη Λευκωσία, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Κύπρος, συμβαδίζοντας με τις οδηγίες της ΕΕ, θα πετύχει το στόχο του 2020, όταν το 13% της ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. «Νιώθουμε ότι μπορεί να το πετύχουμε και νωρίτερα», είπε.

    Συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε τα εθνικά σχέδια που αφορούν στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και να βοηθηθεί το περιβάλλον.

    Είπε επίσης ότι, βάσει των στοιχείων, η Κύπρος έχει κάνει ένα άλμα στις ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι πριν από λίγα χρόνια η χώρα βρισκόταν στο μηδέν.

    Σε δύο με τρία χρόνια, συνέχισε, καταφέραμε να έχουμε ένα αιολικό πάρκο δυναμικότητας 82 MW, ενώ είπε ότι υπάρχουν άλλα πέντε τα οποία είναι υπό κατασκευή.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος διαθέτει δέκα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ είπε ότι έχουν εγκατασταθεί 65 φωτοβολταϊκά συστήματα σε σχολεία, στρατόπεδα και δημόσια κτίρια και ότι έχουν συνδεθεί αγροτικές φάρμες για την παραγωγή βιοαερίου.

    Ο Σόλων Κασίνης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείο Εμπορίου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στους σχεδιασμούς του κράτους μέχρι το 2020, για την επίτευξη του στόχου των ΑΠΕ.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι οι διοργανωτές του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου κάλεσαν εμπειρογνώμονες από οχτώ διαφορετικές χώρες για να αναλύσουν θέματα διαφόρων τεχνολογιών σε τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες και να μιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος έχει ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν το 2010 για τις ΑΠΕ, καθώς όπως είπε η συνεισφορά ανέρχεται στο 5,6%.

    Ερωτηθείς για τους επόμενους στόχους, ο κ. Κασίνης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον. Είπε ότι το Υπουργείο προσβλέπει στη λειτουργία άλλων τριών πάρκων αιολικής ενέργειας προς το τέλος του χρόνου, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευή και πρόσθεσε ότι αναμένει να προχωρήσει σημαντικά και το θέμα των φωτοβολταϊκών, με ακόμα 6 MW.

    Το πιο μεγάλο βήμα, είπε, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας που έχει πετύχει η Κύπρος, κάτι που, όπως ανέφερε, την κάνει να ξεχωρίζει ως φάρος, ο οποίος μπορεί να εκπαιδεύει και γειτονικές χώρες όπως τη Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

    Συμπλήρωσε ότι τα θετικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας επιτεύχθηκαν τόσο με τα σχέδια χορηγιών, όσο και τη νέα νομοθεσία για την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων που εμπλέκονται στη διαδικασία, καθώς και μέσω των λογισμικών που παρέχονται για την κατάταξη των κτιρίων στις διάφορες βαθμίδες.

    Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι μετά την επιτυχία που σημείωσαν τα δύο προηγούμενα συνέδρια, θεωρήθηκε σκόπιμο να επαναληφθεί η διοργάνωση.

    Τα δύο θέματα που απασχολούν το συνέδριο, είπε, είναι σημαντικά σε διεθνές και τοπικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει τόσο στο θέμα των ΑΠΕ, όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

    Στόχος του συνεδρίου είπε, είναι μέσα από εφαρμοσμένες παρουσιάσεις να ενημερωθεί η επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου για τις εξελίξεις στον τομέα, καθώς και να επιτευχθούν οι στόχοι για τις ΑΠΕ με τις πιο αποδοτικές τεχνολογίες, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

    Το 3ο Διεθνές Συνέδριο για τις ΑΠΕ και την Εξοικονόμηση Ενέργειας ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι αύριο, 20 Μαΐου. Κατά την εναρκτήρια τελετή, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομάτης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ο Γιώργος Σιαμμάς, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Χάρης Θράσου και ο Βενιζέλος Ευθυμίου εκ μέρους του ΕΤΕΚ.

    [02] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Οι προβλέψεις του Υπουργείου Εμπορίου για τον τουρισμό είναι πολύ αισιόδοξες, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, πρόσθεσε όμως ότι οι εμπλεκόμενοι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους.

    Κάλεσε παράλληλα τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία να μην απολύουν Κυπρίους για να προσλάβουν ξένους εργαζόμενους με λιγότερο κόστος. Μιλώντας στο περιθώριο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη Λευκωσία, ο Υπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα αναπτυξιακά έργα που ανακοινώθηκαν από τους φορείς της Λάρνακας.

    Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι πρόκειται για δεκαπέντε αναπτυξιακά έργα, τουριστικά και άλλα, που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μαρίνα, την παραλιακή οδό Πιγιαλέ Πασά, το γήπεδο γκολφ στην περιοχή Τερσεφάνου και άλλα σημαντικά έργα ανάπτυξης, «που θα σπρώξουν τη Λάρνακα μπροστά».

    Η Λάρνακα, «θα πάρει τα πάνω της» με το αναβαθμισμένο και αυξημένο τουριστικό ρεύμα που θα δεχθεί ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει κάτι παραπάνω από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι θα συνεχίσει να κάνει και άλλα πράγματα. Πρόσθεσε όμως ότι οι ξενοδόχοι, οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής θα πρέπει να βεβαιωθούν από την πλευρά τους ότι θα γίνει η αναγκαία προετοιμασία για να υποδεχτούν σωστά το αυξημένο αυτό τουριστικό ρεύμα.

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Τα μέλη της Αστυνομίας, στο πλαίσιο αστυνόμευσης του τελικού Κυπέλλου και τα δρακόντεια μέτρα που είχαν ληφθεί, πραγματοποίησαν συνολικά 18 συλλήψεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

    Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι ``δυστυχώς, μερίδα ανεγκέφαλων λεγόμενων οπαδών της Ομόνοιας, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν με σωστό τρόπο την νίκη της ομάδας τους και στο πλαίσιο των δήθεν πανηγυρισμών αμαύρωσαν το γιορταστικό κλίμα, προβαίνοντας σε επιθέσεις εναντίον μελών της Αστυνομίας, σε βανδαλισμούς, κλοπή αυτοκινήτου και καταστροφή εκλογικών περιπτέρων``.

    ``Μελανότερο σημείο αποτελεί η οργανωμένη και απρόκλητη επίθεση σε εστιατόριο στη Λευκωσία και ο σοβαρός τραυματισμός πέντε προσώπων εκ των οποίων οι τέσσερις είναι οι συνιδιοκτήτες του υποστατικού. Εάν η αστυνομική παρουσία δεν ήταν αυξημένη και οι παρεμβάσεις των μελών σε επεισόδια και έκτροπα, δυναμικές και αποφασιστικές, τότε τα πράγματα θα ήταν οπωσδήποτε πολύ χειρότερα με ανυπολόγιστες τις συνέπειες. Τα μέτρα αστυνόμευσης ανά το παγκύπριο λειτούργησαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, διενεργήθηκαν συλλήψεις, αλλά κυρίως απετράπησαν ευρείας κλίμακας επεισόδια και έκτροπα``, πρόσθεσε.

    [04] ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ

    Την πρώτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη κατέχει ο Κύπριος άλτης, Κυριάκος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε άλμα 2.33μ στο Diamond League στην Ντόχα του Κατάρ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο αργυρός παγκόσμιος πρωταθλητής κατέλαβε στην Ντόχα τη δεύτερη θέση με το ίδιο άλμα που πέτυχε ο Αμερικανός, Γουίλιαμς Τζέιμς, που κατέκτησε την πρώτη θέση λόγω καλύτερων προσπαθειών.

    Ο Κυριάκος Ιωάννου βρίσκεται στην Καλαμάτα και προετοιμάζεται με τον προπονητή του Δημήτρη Ευθυμίου για το επόμενο Diamond League που θα διεξαχθεί στην Αμερική στις 4 Ιουνίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στους ΑΜΚΕ.

    Μέσα στη λίστα των καλύτερων 30 Ευρωπαίων αθλητών/αθλητριών συγκαταλέγεται και η Στέλλα Χριστοφόρου του ΓΣΠ η οποία κατέχει την 16η θέση στα 3000μ. στηπλ μετά το παγκύπριο ρεκόρ που πέτυχε στις 23 Απριλίου με 10.40.79 στους πανεπιστημιακούς αγώνες της Τζώρτζιας στην Αμερική.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 19 May 2011 - 13:29:13 UTC