Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΠΙΤΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΣΛΟΒΑΚΟΣ ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ - ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [04] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΠΙΤΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει στη λύση του κυπριακού προβλήματος και η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο απαιτεί την ενεργό εμπλοκή και την πολιτική βούληση και άλλων παραγόντων για να οδηγηθούμε στη λύση.

    Ομως, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``η επαναπροσέγγιση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να οδηγηθούμε στη λύση και για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της λύσης``.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του ``Σπιτιού της Συνεργασίας``, η οποία πραγματοποιήθηκε στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για τη δημιουργία του χώρου αυτού, που έγινε με πρωτοβουλία του Δικοινοτικού Ομίλου για τον Ιστορικό Διάλογο και την Ερευνα.

    Σε αναφορά εκτός κειμένου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``αυτό είναι το Σπίτι της Συνεργασίας, αλλά πρέπει να τονίσω ότι το κοινό μας σπίτι, είναι το νησί μας, η Κύπρος``. Ευχήθηκε όπως η Κύπρος επανενωθεί σύντομα, ώστε ``να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο του λαού της Κύπρου, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας``.

    Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον Ομιλο Ιστορικού Διαλόγου και Ερευνας για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει αυτόν το χώρο και όσους στήριξαν οικονομικά και με άλλους τρόπους αυτή την προσπάθεια``.

    ``Ας αποτελέσει το Σπίτι της Συνεργασίας ακόμα ένα λιθαράκι στην προσπάθειά μας για επαναπροσέγγιση, για λύση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόκειται, είπε, ``για ένα χώρο, οποίος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στο συναπάντημα των Κυπρίων, στην κοινή δημιουργία, στον κοινό προβληματισμό και στον κοινό αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας``.

    ``Οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο που εγκαινιάζουμε σήμερα``, πρόσθεσε, ``προσφέρουν τη δυνατότητα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και μεμονωμένα πρόσωπα από τις δύο βασικές κοινότητες -και όχι μόνον- να δραστηριοποιηθούν, με κύριο στόχο τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του οράματος για λύση και επανένωση``.

    ``Οπως είναι καλά γνωστό``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``εμείς αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``.

    ``Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο``, είπε, ``που προσωπικά εδώ και πολλές δεκαετίες εργάζομαι προς την κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης και της οικοδόμησης της αναγκαίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``.

    ``Οι ευτυχισμένες περίοδοι ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και οι κοινοί αγώνες για ένα καλύτερο αύριο``, συνέχισε, ``αποτελούν καθοδηγητικό φάρο για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές`` και ``αυτό θα επιτευχθεί με μια σωστή λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει ουσιωδώς την πατρίδα και το λαό μας``.

    ``Θέλω για ακόμα μια φορά``, πρόσθεσε, ``να τονίσω ότι παραμένω πλήρως δεσμευμένος και εργάζομαι ακούραστα για την επίτευξη λύσης διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών``.

    ``Αυτή είναι και η μόνη λύση που μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως ``η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον κυπριακό λαό είναι καταστροφή τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους``.

    ``Εργαζόμαστε σκληρά``, είπε, ``στηριγμένοι στην κοινή βάση που έχουμε συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πριν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων``.

    ``Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε``, πρόσθεσε, ``όχι μόνον δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, αλλά αντίθετα θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του οράματός μας`` και ``όραμά μας``, πρόσθεσε, ``είναι μια ομοσπονδιακή Κύπρος, ελεύθερη και επανενωμένη, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνοι θα δημιουργούν και θα ευημερούν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας``.

    ``Οραμα μας``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``είναι μια επανενωμένη Κύπρος, με χαρακτηριστικά την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργική παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    ``Οραμα μας``, επίσης, συνέχισε, ``είναι μια επανενωμένη Κύπρος, που θα αποτελεί μια πραγματική γέφυρα μεταξύ Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής και Ευρώπης. Οραμα μας είναι μια Κύπρος που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην κρίσιμη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου``.

    [02] ΥΠΕΞ - ΣΛΟΒΑΚΟΣ ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του σλοβακικού αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Mikulas Dzurinda, μιλώντας ύστερα από συνομιλίες με τον ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Διαβεβαίωσε, επίσης, για την σταθερή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της Κύπρου για επανένωση. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας επανέλαβε ότι η Κύπρος στηρίζει αυτή την προοπτική με την προϋπόθεση όμως ότι η Αγκυρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ και την Κύπρο.

    Ο κ. Dzurinda στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο «συνεχές και ζωηρό ενδιαφέρον της χώρας του στη διαδικασία για την εξεύρεση μίας ειρηνικής και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα προνοεί για την εδαφική ακεραιότητα του νησιού».

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο «διαρκές και αμερόληπτο ενδιαφέρον της χώρας του και τη βοήθεια που προσφέρει στο δικοινοτικό διάλογο», λέγοντας ότι οι διευκολύνσεις αυτές που προσφέρει η Σλοβακία έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε περαιτέρω τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού μέσω του δικοινοτικού διαλόγου αλλά και μέσω της παρουσίας μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ». Απαντώντας σε ερώτηση για το σλοβακικό απόσπασμα και κατά πόσο τίθεται θέμα αποχώρησης, ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αποδίδοντας τις όποιες τοποθετήσεις περί του αντιθέτου σε απλή παρεξήγηση.

    [03] ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ - ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Πέτρος Κέστορας, επέδωσε στις 3 Μαΐου τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν, Emomali Rahmon, ως ο πρώτος Πρέσβης της Κύπρου στο Τατζικιστάν, με έδρα τη Μόσχα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε συνομιλία που είχε ο κ. Κέστορας με τον Πρόεδρο Rahmon εκφράστηκε από αμφότερες τις πλευρές η επιθυμία για ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και της συνεργασίας τους, ιδιαίτερα στη βάση της Συμφωνίας Συνεργασίας ΕΕ - Τατζικιστάν.

    Ο κ. Κέστορας είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Τατζικιστάν, Hamrokhon Zarifi, στην οποία εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης της Κύπρου ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την επιτακτική ανάγκη επίλυσης του ζητήματος στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [04] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

    Η Γενική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Κύπρο αναβαθμίζεται σε Διπλωματική Αποστολή της Παλαιστίνης στην Κύπρο, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε ανακοίνωση από την Διπλωματική Αποστολή της Παλαιστίνης στην Κύπρο αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής στην Λευκωσία αναβαθμίστηκε από Γενικός Αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στο βαθμό του Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο οποίος θα επιδίδει διαπιστευτήρια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Στην ανακοίνωση επισυνάπτεται επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Τμήμα Πρωτοκόλλου, με την οποία κοινοποιείται η σχετική απόφαση για αναβάθμιση της Διπλωματικής Αποστολής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο.

    «Αυτή η απόφαση είναι ακόμη μια απόδειξη για τη συνεχή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι του παλαιστινιακού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 May 2011 - 13:29:14 UTC