Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚ ΜΗΤΡΟΓΟΝΙΑΣ - ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [04] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

    Τετρακόσιοι δώδεκα συνολικά υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 56 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου, αριθμός ο οποίος προέκυψε μετά και την ολοκλήρωση, την Τρίτη στις 12:30, της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων.

    Εννέα υποψήφιοι εξάλλου θα διεκδικήσουν τις τρεις θέσεις των Αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων.

    Οπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Γενικός Εφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης, η διαδικασία κύλησε ομαλά χωρίς προβλήματα.

    «Η υποβολή των υποψηφιοτήτων έχει κλείσει σε κάθε επαρχία, έχουν υποβληθεί συνολικά 412 υποψηφιότητες, 142 στην επαρχία Λευκωσίας, 86 στην επαρχία Λεμεσού, 77 στην επαρχία Αμμοχώστου, 50 στην επαρχία Λάρνακας, 34 στην επαρχία Πάφου και 23 στην επαρχία Κερύνειας» δήλωσε ο Λάζαρος Σαββίδης.

    Ανέφερε παράλληλα ότι ψηφοδέλτια με πλήρεις συνθέσεις έχουν υποβάλει μόνο τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα, δηλαδή το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με εξαίρεση, όπως είπε, μετά από δική του ειδική έγκριση, το ΔΗΚΟ, από το οποίο έχουν υποβάλει υποψηφιότητα στη Λευκωσία 19 υποψήφιοι αντί για 20, με τη θέση του μακαριστού Ακη Κλεάνθους στο ψηφοδέλτιο του κόμματος να έχει παραμείνει κενή.

    Σημείωσε ακόμη ότι τα νέα κόμματα δεν έχουν υποβάλει ψηφοδέλτια με πλήρη σύνθεση. Συγκεκριμένα, όπως πρόσθεσε, το ΛΑΣΟΚ έχει 17 υποψήφιους, το ΕΛΑΜ 16, η ΚΥΠΡΟΣ 28 και ο ΖΥΓΟΣ 10. Συμπλήρωσε ότι υποψηφιότητα για μια εκ των κενών θέσεων στη Βουλή έχουν υποβάλει ακόμα 6 ανεξάρτητοι υποψήφιοι, 2 στην επαρχία Λευκωσίας, 3 στην επαρχία Λεμεσού και 1 στην επαρχία Πάφου.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής δήλωσε ακολούθως πως οι κατάλογοι πλέον με τα ονόματα των υποψηφίων Βουλευτών, θα αναρτηθούν πλέον για 24 ώρες στους χώρους υποβολής των υποψηφιοτήτων και στις Επαρχιακές Διοικήσεις, όπως επίσης και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, για τυχόν ενστάσεις. Πρόσθεσε πως με το πέρας των 24 ωρών και σε περίπτωση που δεν υποβληθούν ενστάσεις, όλες οι υποψηφιότητες θα εγκριθούν και θα προχωρήσει η διαδικασία καταρτισμού του ψηφοδελτίου.

    «Αναμένουμε ότι εντός της εβδομάδας θα έχουμε τα δείγματα των ψηφοδελτίων και αμέσως την επόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα, θα αρχίσουμε τις επαφές μας μαζί με τους Εκπροσώπους (των κομμάτων) για να ολοκληρώσουμε και να συμπληρώσουμε τα δείγματα για την άμεση εκτύπωση των ψηφοδελτίων σε χαρτί ασφαλείας» συνέχισε, υποδεικνύοντας ότι τα χρώματα των ψηφοδελτίων θα είναι διαφορετικά για κάθε επαρχία, όπως επίσης και τα ψηφοδέλτια για την εκλογή των Αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά την εκλογή των Αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων, ο κ. Σαββίδης είπε ότι υποβλήθηκαν 5 υποψηφιότητες για τη θέση του Αντιπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών, 2 υποψηφιότητες για τη θέση του Αντιπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων και 2 υποψηφιότητες για τη θέση του Αντιπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚ ΜΗΤΡΟΓΟΝΙΑΣ - ΜΕΤΡΑ

    Τέσσερις αποφάσεις που αφορούν την ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων των εκ μητρογονίας προσφύγων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας παράλληλα ότι «είναι η πρώτη φορά που αρχίζει η επίλυση προβλημάτων που αφορούν τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες».

    Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η Κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, την παραχώρηση κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης, τη συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου φοιτητών και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλα τα προγράμματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Οπως είπε, το συνολικό κόστος για την υλοποίηση των μέτρων κυμαίνεται στα 10,6 εκατομ. ευρώ.

    Η εξαγγελία των μέτρων έγινε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μέλη της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων στο Προεδρικό Μέγαρο. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών, ως συνέχεια της πρώτης που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, οπότε και είχε γίνει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα αιτήματα της Κίνησης.

    Αναφορικά με την παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι, μέχρι τώρα, δικαιούχοι ήταν οι οικογένειες στις οποίες ο ένας τουλάχιστον σύζυγος ήταν κάτοχος προσφυγικής ταυτότητας ή μονήρες πρόσωπο που ήταν κάτοχος προσφυγικής ταυτότητας και είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Το ετήσιο εισόδημα των δικαιούχων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20.500 ευρώ, με έκπτωση 1.280 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο μέσος όρος των αναμενόμενων εγκρίσεων για το πρόγραμμα είναι 115-120 άτομα τον χρόνο.

    [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Θέματα που αφορούν στο συντονισμό του τρίο Προεδρίας (Δανία, Πολωνία, Κύπρος το 18μηνο Ιούλιος 2011 - Δεκέμβριος 2012) σε ζητήματα ενέργειας, συζήτησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με Υπουργούς της Δανίας και της Πολωνίας, στο περιθώριο του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Μαΐου 2011, στη Βουδαπέστη.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Πασχαλίδης, συνοδευόμενος από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Ζέτα Αιμιλιανίδου, συναντήθηκε με την Υπουργό Κλιματικών Αλλαγών και Ενέργειας της Δανίας, Λίκε Φρις καθώς και τον Υπουργό Οικονομικών της Πολωνίας Βάλντεμαρ Παβλάκ, τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία προετοιμασίας της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου και συζήτησε μαζί τους εκτενώς θέματα που αφορούν στο συντονισμό του Τρίο Προεδρίας σε θέματα Ενέργειας.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Ατυπης Συνόδου, οι Υπουργοί Ενέργειας αντάλλαξαν απόψεις επί του Οδικού Χάρτη της Ενέργειας για το 2050, που στοχεύει στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα μέσα από την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών με χαμηλές εκπομπές ρύπων.

    Με βάση τα αποτελέσματα της συζήτησης που έγινε μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας στη Βουδαπέστη, η Ουγγρική Προεδρία θα αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Επίτροπο Ενέργειας, με στόχο να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των κρατών μελών κατά την ετοιμασία και την υιοθέτηση του εν λόγω Οδικού Χάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [04] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

    Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την 36η Διεθνή Εκθεση Κύπρου, τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Φέτος, τιμώμενη χώρα θα είναι το Κουβέιτ και τιμώμενος Δήμος ο κατεχόμενος Δήμος Λαπήθου, ο οποίος έχει ετοιμάσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάζεται καθ όλη τη διάρκεια της Εκθεσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Εκθεσης περιλαμβάνουν την 3η Εκθεση Εσωτερικού Τουρισμού από τις 11 μέχρι τις 15 Μαϊου, το 2ο Φεστιβάλ Μπύρας από τις 7 μέχρι τις 15 Μαϊου, και η συναυλία των ΟΝΙRAMA στις 11 Μαϊου. Η Εκθεση θα είναι ανοικτή τις καθημερινές και την Κυριακή από τις 18:00 μέχρι τις 23:00, και το Σάββατο από τις 18:00 μέχρι τις 24:00.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 May 2011 - 13:29:49 UTC