Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
  • [02] ΗΓΕΤΕΣ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΠΟΧΗ
  • [04] ΥΠΑΜ ΒΟΥΛΗ ΠΟΡΙΣΜΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι έχει στείλει επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας την αλαζονεία με την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι συμπεριφέρονται έναντι της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο για να εκφράσει ευχές στο προσωπικό με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί στενά το θέμα όσον αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, και βρίσκεται σε επαφή με την ΕΕ και την Ελλάδα.

    ``Θέλω να επιβεβαιώσω ότι έχω αποστείλει επιστολές στον Γενικό Γραμματέα, στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, στον κ. Μπαρόζο και στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν θα αποκαλύψω το περιεχόμενο των επιστολών. Πρέπει οι παραλήπτες να πάρουν τις επιστολές και, αν κριθεί σκόπιμο, να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``αναφέρονται οι επιστολές σε αυτά που καταγγέλλω και δημόσια, στην αλαζονεία και στον κυνισμό με τον οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριφέρονται έναντι της Κύπρου, και το καταγγέλλουμε αυτό``.

    Ερωτηθείς για την ανακοίνωση σχεδιασμών από την Τουρκία για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``η κατάσταση παρακολουθείται πολύ στενά από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Και σε αυτό το ζήτημα είμαστε σε επαφή με την ΕΕ, με την Ελλάδα, ασφαλώς, διότι είναι θέμα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, και συντονιζόμαστε ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε πιθανές επεμβάσεις ή και απειλές της Τουρκίας στο χώρο της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης``, πρόσθεσε.

    [02] ΗΓΕΤΕΣ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη, 27 Απριλίου στις 10 το πρωί οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζας Μπάτενχαϊμ, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΠΟΧΗ

    Να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου παίρνοντας έτσι το μέλλον τους στα χέρια τους, κάλεσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν τους νέους ανθρώπους, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στην αποχή κατά την τελευταία Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    «Οι βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου γίνονται σε μια περίοδο που η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα», είπε προσθέτοντας ότι «το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα λεπτή και κρίσιμη φάση» και «οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δημιουργούν νέα πιεστικά προβλήματα στην κυπριακή οικονομία και στον κυπριακό λαό».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «η αποχή από την εκλογική διαδικασία σημαίνει αποφυγή ανάληψης ευθύνης. Σημαίνει επίσης αποποίηση του πιο σημαντικού πολιτικού δικαιώματος που έχει ο πολίτης».

    [04] ΥΠΑΜ ΒΟΥΛΗ ΠΟΡΙΣΜΑ

    Την πεποίθηση ότι το πόρισμα της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου θα βοηθήσει τον ελληνισμό να μάθει, με τεκμηριωμένο τρόπο, το τι ακριβώς συνέβη με τη μεγάλη προδοσία εναντίον της Κύπρου, εξέφρασε την Πέμπτη ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας.

    Ο Πρόεδρος και αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου Μαρίνος Σιζόπουλος, επέδωσαν το πρωί επίσημα το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής στον κ. Παπακώστα ως επίσης στον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μπισμπίκα και στο Διευθυντή της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.

    Κατά την παραλαβή του πορίσματος στο Υπουργείο Αμυνας, ο κ. Παπακώστας εξέφρασε τη συγκίνηση του για τη σημερινή μέρα και ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για την ετοιμασία του πορίσματος, κάτι που κατέστη, όπως είπε, δυνατό «μετά από πολύ κόπο και μόχθο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 21 April 2011 - 11:29:17 UTC