Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΡΑΣΗΜΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΟΝΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΣ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΡΑΣΗΜΟ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` τίμησε την Παρασκευή την Ευρωβουλευτή Cecilia Wikstrom για την προσφορά της στον αγώνα του κυπριακού λαού προς αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και απελευθέρωση της πατρίδας του, απονέμοντάς της το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου. Κατά την προσφώνησή του σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η κ. Wikstrom «έδωσε μέχρι σήμερα σκληρούς αγώνες στη μεγάλη προσπάθεια για απόδοση δικαιοσύνης στην Κύπρο, με την εφαρμογή και σ αυτήν, και για όλους τους νόμιμους γηγενείς κατοίκους της των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών».

    «Βαθύτατα μας συγκίνησε, επίσης, γιατί είχε το θάρρος και τη γενναιότητα να διακηρύξει τις θέσεις της υπέρ της Κύπρου ακόμη και στην ίδια την Τουρκία, καταγγέλλοντας, ενώπιον της μεγάλης τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τη βάναυση και απάνθρωπη παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του λαού μας, την καταστροφή των μνημείων της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, την αλλαγή των τοπωνυμίων στο σκλαβωμένο βόρειο τμήμα της νήσου και, τέλος, τη βίαιη αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά της, η κα. Wikstrom ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την τιμή που της έγινε με την απονομή του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου, το οποίο και αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ανέφερε επίσης ότι η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου καταστρέφεται λόγω της τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού, κάνοντας παράλληλα λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Εξέφρασε ακόμη την ευχή ο στόχος της συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων στο νησί να γίνει μια μέρα πραγματικότητα.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

    Εκκληση προς τους πολίτες, την ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα για ισορροπημένη χρήση των αντιβιοτικών, απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που είναι αφιερωμένη στην ισορροπημένη και σωστή χρήση των αντιβιοτικών προς αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας των μικροβίων, ενόψει της απειλής να περάσει σε μια προ αντιβιοτικών εποχή, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

    Κύπρος και Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του 2008 κατέχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ 31 κρατών της Ευρώπης, γεγονός που καθιστά αδήριτη την ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη και του κάθε γιατρού στη χορήγηση αντιβιοτικών. Από μελέτη που παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, φαίνεται ότι στην Κύπρο η χορήγηση και κατανάλωση αντιβιοτικών κατά 75% γίνεται σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα, που το 2008 αντιπροσώπευε το 86% της συνολικής δαπάνης των 18.273.924 ευρώ για αντιβιοτικά.

    Τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει η κυπριακή πρακτική με την οποία ο καθένας μας παριστάνει το γιατρό, απηύθυνε ειδικά προς τις μητέρες, έκκληση να μη χορηγούν στα παιδιά τους αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συμβουλή. Ο κ. Πατσαλίδης είπε ακόμα ότι στην ΕΕ οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια στην οποία υπόκεινται οι ασθενείς κατά την ενδονοσοκομειακή κυρίως νοσηλεία κοστίζουν ανά έτος 25.000 ζωές και πέραν του 1,5 δις ευρώ σε έξοδα περίθαλψης και νοσηλείας.

    Ο Αντώνης Κοντεμενιώτης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών σε παρουσίαση των στοιχείων που κατέχουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, είπε πως οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή χρήση φαρμάκων είναι η πίεση από τον ασθενή για χορήγηση φαρμάκου, η πίεση χρόνου στο γιατρό και η διαγνωστική αβεβαιότητα, ενώ μια άλλη παράμετρος που χρήζει ελέγχου είναι η προληπτική, προεγχειρητική χορηγία αντιβιοτικών. Περαιτέρω, αφού ανέφερε ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψης ευθύνεται για το 80-90% της συνολικής συνταγογράφησης, είπε πως η μέση ευρωπαϊκή τιμή στην ενδονοσοκομειακή προληπτική χορηγία αντιβιοτικών είναι 31%, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό είναι 48%.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΟΝΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΣ

    Η Προεδρία της Δημοκρατίας εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο της ηθοποιού, σκηνοθέτιδας, θεατρικής δασκάλας και πολιτικής αγωνίστριας Μόνικας Βασιλείου, η οποία απεβίωσε την Παρασκευή, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στο σύζυγό της και τους λοιπούς οικείους της. Η κηδεία της θα τελεστεί δημοσία δαπάνη στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ``Γεννημένη στη Μυτιλήνη και έχοντας ανατραφεί σε μία έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια, η Μόνικα Βασιλείου υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος κάθε τομέα με τον οποίο καταπιάστηκε. Εχοντας σπουδάσει θέατρο στη Σοβιετική Ενωση και τη Γαλλία, έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης και ηθοποιός στην Κύπρο``, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται ότι ``πρωταγωνίστησε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, πήρε μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με πιο γνωστή την παρουσία της στο ντοκιμαντέρ του BBC `Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται` ``.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ``ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους του θεάτρου που μαθήτευσαν και εργάστηκαν σε τόσες διαφορετικές χώρες και σχολές``. ``Η ζωή, οι σπουδές και η σταδιοδρομία της ταυτίστηκαν με την πορεία της Κυπριακής Αριστεράς. Υπήρξε μια μοναδική αγωνίστρια η οποία έγραψε τη δική της ιστορία με κύριο χαρακτηριστικό της την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό. Η προσφορά και η αξία της αναγνωρίστηκαν και τιμήθηκαν τόσο από την Πολιτεία όσο και από άλλους φορείς``, αναφέρεται.

    Η θεατρική οικογένεια είναι πιο φτωχή σήμερα, μετά την απώλεια της Μόνικας Βασιλείου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, Δημήτρης Καραγιάννης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 April 2011 - 17:29:17 UTC