Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [02] ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΑΜΠΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [04] ΗΠΑ ΚΥΠΡΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ -

    ΒΡΑΒΕΥΣΗ


  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Αρχισε η συζήτηση των εσωτερικών πτυχών του θέματος της ασφάλειας στις συνομιλίες και η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε τη δική της τοποθέτηση και μια πρόταση που η τουρκοκυπριακή πλευρά υποσχέθηκε να μελετήσει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας από το χώρο των συνομιλιών στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Ερογλου έκανε και αυτός μια τοποθέτηση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα είναι την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Απριλίου.

    Κληθείς να πει ποια θέματα αφορούν οι εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ``βασικά αστυνομία, αστυνόμευση, ποια θα είναι η συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στην ομοσπονδιακή και στις ομόσπονδες δυνάμεις της αστυνομίας, τί θα αστυνομεύουν, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του καθενός κτλ. Είναι αρκετά ευρύ το θέμα και θα πάρει συζήτηση αρκετή``.

    Στην επόμενη συνάντηση, ανέφερε, ο Τ/κ ηγέτης θα σχολιάσει τη θέση της ε/κ πλευράς, αφού την πάρει και γραπτώς και ``θα σχολιάσουμε και εμείς τη δική του αφού έκανε και μια γραπτή τοποθέτηση και ο κ. Ερογλου``.

    Κληθείς να πει αν το θέμα της απογραφής πληθυσμού ``έμεινε στο πλάι`` και να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερογλου ότι μπορεί να γίνει η απογραφή την ίδια μέρα, αλλά οι Τ/κ μπορούν να κάνουν τη δική τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ``Εχουμε αδιέξοδο στο εξής, ο κ. Ερογλου σε ορισμένες περιπτώσεις θέλει να υπογραμμίζει την κρατική λεγόμενη οντότητα του ψευδοκράτους. Αυτό αντιλαμβάνεστε είναι απαράδεκτο για μας`` πρόσθεσε, λέγοντας ότι γι` αυτό ο Τ/κ ηγέτης τονίζει ότι θα κάνουν τη δική τους απογραφή.

    ``Εμάς η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη: η απογραφή να γίνει την ίδια μέρα και να εποπτευθεί - με όλη τη σημασία της λέξης εποπτευθεί - από διεθνείς οργανισμούς με προεξάρχοντα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Εχουμε ένα σχετικό αδιέξοδο σε αυτό το θέμα``. Θα επανέλθουμε σε αυτό, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν είχε επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ``όχι ακόμα``. Είναι θέμα πρωτοβουλίας του ΓΓ, σημείωσε. ``Εγώ είμαι έτοιμος, στο ακουστικό. Οποιαδήποτε στιγμή θέλει ο ΓΓ να μιλήσουμε πολύ ευχαρίστως``.

    Σε σχόλιο ότι εντός Απριλίου δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσκληση για νέα τριμερή συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ``νομίζω εντός των ημερών θα έχουμε επικοινωνία και θα ξεκαθαρίσουμε``.

    [02] ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΑΜΠΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ως απεσταλμένος του Προέδρου της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Mahmoud Abbas, πραγματοποιεί την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Fatah και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Azzam Al-Ahmad.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Al-Ahmad θα συναντηθεί αύριο το πρωί ξεχωριστά με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν, ενώ το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο θα συνοδεύει στις επαφές του ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής στην Κύπρο Walid Hasan, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι για πρώτη φορά η Κύπρος έχει μεταναστευτική πολιτική, ενώ πριν υπήρχε αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος, προσθέτοντας ότι η πολιτική αυτή έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα και επιτυχίες, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης, της λαθρομετανάστευσης, και της καλύτερης διαχείρισης του συστήματος ασύλου αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τις καταχρήσεις αλλά και εφαρμόζοντας το κεκτημένο για όσους χρειάζονται διεθνή προστασία.

    Ερωτηθείς για την Εκθεση των ΗΕ για τους αιτητές ασύλου και τα στοιχεία για την Κύπρο, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η έκθεση αφορά την περίοδο 2006-2010 και είναι εμφανές ότι υπήρξε σημαντική μείωση. «Αναφέρεται ότι περίπου 24,5 ανά χιλιάδα αναλογούν οι αιτητές ασύλου για την Κύπρο, και για το 2010 ήταν 3,5 ανά χιλιάδα και είναι εμφανής κάθετα η μείωση που υπάρχει», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει μόνο να βλέπουμε τους αριθμούς των αιτήσεων που κατατίθενται αλλά και τη διαχείριση και την έγκριση που γίνεται, και ακόμη και δύσκολες περιπτώσεις εφαρμόζονται σε μερικούς μήνες».

    Ο Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι το 2008 είχαμε 8,500 εκκρεμούσες αιτήσεις ενώ σήμερα 1,400, προσθέτοντας ότι από το 2004 έχουμε περίπου 2,500 άτομα με το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα και συμπληρωματικής προστασίας. Είπε ότι 450 πρόσφυγες αναγνωρίστηκαν από την Υπατη Αρμοστεία των ΗΕ πριν το 2004 που δεν υπήρχε υπηρεσία ασύλου στην Κύπρο. Επανέλαβε επίσης ότι μειώθηκαν και οι αιτήσεις από τα κατεχόμενα, αναφέροντας ότι το 2007 είχαμε 3.500 χιλιάδες αιτητές ασύλου, το 2008 2.500 χιλιάδες , το 2009 1.500 και το 2010 μόνο 900.

    Κατέληξε λέγοντας ότι οι ενδείξεις για τους πρώτους μήνες του 2011 αποδεικνύουν επίσης ότι υπάρχει μείωση στον αριθμό των αιτήσεων.

    [04] ΗΠΑ ΚΥΠΡΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ

    Το Κυπριακό-Αμερικανικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι ο Κύπριος Νομπελίστας Οικονομίας Δρ. Χριστόφορος Πισσαρίδης θα είναι ο φετινός τιμώμενος, στο ετήσιο δείπνο του Επιμελητήριου που θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη στις 6 Μαΐου, 2011. Στον Δρα. Πισσαρίδη θα απονεμηθεί το «2011 Distinguished Merit Award».

    Σε δήλωσή του ο Δρ. Πισσαρίδης είπε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή γι αυτόν να λάβει το φετινό Αριστείο του Επιμελητήριου και πρόσθεσε ότι ο φετινός χρόνος γι αυτόν υπήρξε πολύ ενδιαφέρον σε πολλά επίπεδα ενώ δήλωσε πολύ συγκινημένος που βραβεύεται από τους συμπατριώτες του Κύπριους της Αμερικής.

    Ο Πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Δημοσθένης Δρουσιώτης δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ περήφανος για τα επιτεύγματα του Δρ. Πισσαρίδη. Επισήμανε ότι το έργο του είναι πολύ σημαντικό και επίκαιρο για την εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομίας και πρόσθεσε ότι με τη βράβευση του θα συνεισφέρει και το Επιμελητήριο στην ευρύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης για το εξαιρετικά σημαντικό έργο του κ. Πισσαρίδη.

    Το Κυπρο-Αμερικανικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1988 με στόχο την προώθηση και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων της Κύπρου και των ΗΠΑ, δημιουργώντας παράλληλα ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των κυπριακής καταγωγής επιχειρηματιών και επαγγελματιών στην Αμερική.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 March 2011 - 12:29:16 UTC