Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΥΗ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΛΙΒΥΗ
  • [03] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΕΒΕ - ΕΡΕΥΝΑ
  • [04] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΥΗ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετέφερε την επιθυμία της όπως η Κύπρος κρατηθεί εκτός των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, για πολλούς και διάφορους λόγους.

    Ερωτηθείς για το θέμα, ο Εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η βρετανική πλευρά μας έχει ενημερώσει ότι μέχρι τώρα οι Βρετανικές Βάσεις χρησιμοποιούνται ως υποστηρικτικές υπηρεσίες και αυτό είναι ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει χθες, «εμείς μεταφέραμε την επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως η Κύπρος κρατηθεί εκτός των στρατιωτικών επιχειρήσεων για πολλούς και διάφορους λόγους».

    Είναι γνωστό, ανέφερε, «ότι η Κύπρος, λόγω των πολιτικών και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένεκα της τουρκικής κατοχής, αλλά και λόγω των σχέσεων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις χώρες της περιοχής, δεν θα ήθελε να εμπλακεί με κάποιο τρόπο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη».

    Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα προβεί σε παραστάσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υπάρξει αποτροπή αυτής της πρόθεσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Βρετανία δεν έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιεί τις Βάσεις ως ορμητήριο για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και για τους βομβαρδισμούς.

    Πρόσθεσε ότι, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, «το ζήτημα έχει να κάνει με τις στρατιωτικές Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες διέπονται από ένα καθεστώς που προβλέπεται από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης των Βάσεων, που προβλέπουν αυτές οι συνθήκες ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τη χρησιμοποίηση αυτών των Βάσεων».

    [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΛΙΒΥΗ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και γενικότερα η κατάσταση στις αραβικές χώρες, απασχόλησαν τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες. Σε παρέμβασή του για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού τόνισε ότι ο πρωταρχικός στόχος της δράσης της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός από όλες τις αντιμαχόμενες παρατάξεις και η προστασία του άμαχου πληθυσμού της χώρας.

    «Παρόλο που εμείς τονίσαμε την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στην προηγούμενη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, εντούτοις η εν λόγω θέση δεν υιοθετήθηκε στις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Κυπριανού. Υπάρχει, όμως, σχετική πρόνοια στο ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε, οφείλει να προβεί μόνο στις απόλυτα αναγκαίες ενέργειες προς υλοποίηση των αναφερόμενων πιο πάνω στόχων, με βάση τις πρόνοιες του εν λόγω ψηφίσματος.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες της και με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Το ψήφισμα 1973 προσδίδει νομιμότητα και η εμπλοκή του Αραβικού Συνδέσμου προσδίδει εγκυρότητα στις όποιες δράσεις προτίθεται να αναλάβει η διεθνής κοινότητα, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού. τόνισε, στη συνέχεια, την ανάγκη για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους καταυλισμούς υποδοχής Λίβυων προσφύγων στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχος της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι η επίλυση της κρίσης στη Λιβύη με ειρηνικές διαδικασίες και μέσα από διάλογο.

    [03] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΕΒΕ - ΕΡΕΥΝΑ

    Μεγάλα είναι τα περιθώρια εξοικονόμησης διοικητικού φόρτου για τις κυπριακές επιχειρήσεις, το οποίο μεταφράζεται σε 155 εκατ. ευρώ περίπου το χρόνο από την απλοποίηση των διαδικασιών του κράτους σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα του ελεγκτικού οίκου KPMG, που πραγματοποιήθηκε μετά από ανάθεση από την Κυβέρνηση.

    Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 8 διοικητικούς τομείς, από τους 50 συνολικά, όπως το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, τον Εφορο Εταιριών, την Υπηρεσία ΦΠΑ, το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, τα περιθώρια για εξοικονόμηση κόστους για τις κυπριακές επιχειρήσεις, μέσα από την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών της δημόσιας υπηρεσίας - όπως νόμοι, κανονισμοί, διατάγματα, εγκύκλιοι και εντολές - ανέρχονται σε 155 εκατ. ευρώ, ή στο 22% της σημερινής συνολικής δαπάνης.

    Στις εισηγήσεις της KPMG, προς τη δημόσια υπηρεσία, περιλαμβάνονται γενικές εισηγήσεις, που καλύπτουν όλες τις υπηρεσίες, αλλά και πιο ειδικές επισημάνσεις, ανάλογα με το διοικητικό τομέα, όπου μπορεί να γίνει εξοικονόμηση διοικητικού φόρτου άμεσα. Στις γενικές εισηγήσεις περιλαμβάνεται η προβολή ή βελτίωση υφιστάμενων διαδικτυακών υπηρεσιών που προσφέρει η Κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις, συνοδευόμενη από την παροχή κινήτρων για όσους τις χρησιμοποιούν.

    Επίσης προτείνεται να μεγαλώσει το εύρος των πληροφοριών που υποβάλλονται προς την Κυβέρνηση σε ηλεκτρονική μορφή, αντί να απαιτείται η φυσική παρουσία εκπροσώπων των επιχειρήσεων, να δημιουργηθεί μια κοινή διαδικτυακή πύλη για τη διεκπεραίωση όλων των πληρωμών προς την Κυβέρνηση και να αντιμετωπιστεί η επανάληψη της παροχής πληροφοριών προς διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού χώρου φύλαξης πληροφοριών.

    [04] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

    Στόχος πρωταρχικός της Κυβέρνησης είναι η οριστική επίλυση του υδατικού προβλήματος, όπως το βίωσε τραυματικά η κυπριακή κοινωνία τα τελευταία χρόνια, με την πλήρη απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες και τη βροχόπτωση, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης. Σε ομιλία του για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο κ. Ηλιάδης είπε πως η κατασκευή των προγραμματισμένων μονάδων αφαλάτωσης ολοκληρώνεται σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα. ``Στο μεταξύ τα αποθέματά μας που είναι 169 εκατ. κυβικά μέτρα και αντιστοιχούν στο 58% της χωρητικότητας, αρκούν να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες μας μέχρι τότε, χωρίς περικοπές. Αυτό το πρόβλημα ανήκει μια για πάντα στο παρελθόν. Τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Κοιτάζουμε το μέλλον με σιγουριά``, σημείωσε.

    Πρόσθεσε πως αυτό δεν είναι αρκετό όμως. ``Δεν αρκεί να αποθηκεύουμε, να παράγουμε, να διαθέτουμε νερό. Με μια ολοκληρωμένη υδατική πολιτική προχωρούμε στην ορθολογική, υπεύθυνη χρήση και συνετή διαχείριση των υδάτινών μας πόρων``, είπε. Αναφέρθηκε στη νέα νομοθεσία για την Ενιαία Διαχείριση των Υδάτων που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή και τέθηκε σε εφαρμογή από τις 15 του περασμένου Νοέμβρη, σημειώνοντας παράλληλα πως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει υπεύθυνα και οργανωμένα αναλάβει ως ο Ενιαίος Φορέας Υδάτων.

    Ανέφερε εξάλλου πως με τη μαζική χρήση ανακυκλωμένου νερού στην άρδευση των καλλιεργειών και την αξιοποίησή του για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων ενισχύουμε το υδατικό ισοζύγιο. Αναφέρθηκε επίσης στην ενιαία τιμολόγηση του νερού ως κοινωνικού αγαθού με ίση μεταχείριση όλων των περιοχών της χώρας και στην καλλιέργεια υδατικής συνείδησης, με την οποία ``περνάμε το μήνυμα ότι η υπεύθυνη διαχείριση των υδάτων δεν είναι υπόθεση μόνο της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών υπηρεσιών αλλά δικαίωμα και ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 21 March 2011 - 20:29:19 UTC