Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΒΟΥΛΗ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [04] ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST

    Η έμφαση του Υπουργείου Οικονομικών για το 2011 παραμένει η επίλυση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, η μείωση του υπερμεγέθη δημόσιου τομέα, η επίλυση του συνταξιοδοτικού και η περαιτέρω στόχευση των κοινωνικών παροχών, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία έχει αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση με έναν ικανοποιητικό τρόπο και πρόσθεσε ότι η έμφαση παραμένει στην επίτευξη υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης, στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου κοινωνικά κράτους, καθώς και στη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης του 2011 ανέρχεται στο 1,5%, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια πιο συντηρητική πρόβλεψη από αυτήν του ΔΝΤ και της Κεντρικής Τράπεζας, που κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,8%.

    Είπε επίσης ότι, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2010 θα είναι της τάξης του 0,9-1%, κάτι που χαρακτήρισε επιτυχία για την κυπριακή οικονομία, ενώ πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις της ΕΕ και άλλων οργανισμών μιλούσαν για αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη βασίστηκε στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε το 2009, είπε ο Υπουργός, και πρόσθεσε ότι αν και αυτό αύξησε το έλλειμμα, παράλληλά βοήθησε στην τόνωση της οικονομίας.

    Είπε επίσης ότι η Κύπρος διαθέτει την 3η καλύτερη επίδοση μεταξύ των 17 κρατών της Ευρωζώνης και την 4η καλύτερη μεταξύ των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ, αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της τριετίας 2008-2010.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση στην Ιαπωνία, καθώς και λόγω των εξελίξεων στις Αραβικές χώρες, οι οποίες όπως είπε, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης.

    Ανέφερε εξάλλου ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση μιας εύρωστης θέσης εντός της Ευρωζώνης, είναι η υψηλή ανταγωνιστικότητα και συμπλήρωσε ότι οι δείκτες του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν πως υπάρχει μια σημαντική μείωση τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό, συμπλήρωσε, οφείλεται τόσο στη μείωση της ζήτησης των εισαγωγών όσο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας.

    Μιλώντας ο κ. Σταυράκης για τον τομέα των διεθνών υπηρεσιών, είπε ότι αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα στον οποίον βασίζεται η κυπριακή οικονομικά και πρόσθεσε ότι οι επιδόσεις κατά το 2010 ήταν εξαιρετικές, με την αύξηση στον αριθμό εγγραφής νέων εταιριών να ανέρχεται στο 20% περίπου.

    Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου για την προσέλκυση εταιρειών του τομέα αυτού, είπε ότι διαθέτει τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρωζώνη, καθώς και τον μεγάλο αριθμό συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Είπε ότι «η Κύπρος παραμένει ίσως η πιο ελκυστική χώρα του κόσμου, μέσω της οποίας γίνονται επενδύσεις στη Ρωσία», ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται για επαναδιαπραγμάτευση παρόμοιας σύμβασης με την Ουκρανία, η οποία θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη για τις δύο χώρες.

    Ο κ. Σταυράκης είπε επίσης ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2008, αναφορικά με τα εργατικά κόστη κατά μονάδα παραγωγής (unit labour cost), η Κύπρος φαίνεται ότι έχει αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, λόγω της μεγάλης εισόδου ξένων εργατών. Ο Υπουργός είπε ότι παρά τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται, οι ξένοι εργάτες είναι πιο φθηνοί και έχουν μειώσει τα εργατικά κόστη στην κυπριακή οικονομία.

    Για τον τουρισμό, ο κ. Σταυράκης είπε ότι το 2010 σημειώθηκε μικρή αύξηση της τάξης του 1,5% στις αφίξεις, ενώ η αύξηση στα έσοδα ήταν μεγαλύτερη, γεγονός που, όπως είπε, οφείλεται στην προσέλκυση καλύτερης ποιότητας τουριστών. Αναφορικά με τις προοπτικές του 2011, είπε ότι αυτή τη στιγμή διαφαίνονται πολύ ικανοποιητικές.

    Μιλώντας για τα δημόσια οικονομικά, ο κ. Σταυράκης είπε ότι το έλλειμμα για το 2010 φαίνεται να κλείνει στο 5,3%, που, όπως ανέφερε, είναι χαμηλότερο από το στόχο της Κυβέρνησης για 6% και τις προβλέψεις ντόπιων και ξένων οργανισμών για έλλειμμα της τάξης του 7-8%.

    Ανέφερε ότι ο λόγος ήταν η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους και η μείωση του προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία, όχι όμως και τα έσοδα του κράτους, τα οποία, όπως είπε, δεν παρουσίασαν ικανοποιητική τάση κατά τη διάρκεια του 2010 και τους πρώτους δύο μήνες του 2011.

    Αναφορικά με το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας, είπε ότι κατά την τελευταία 20ετία υπήρξε μια αύξηση κατά 1000 άτομα ετησίως, αγγίζοντας το 2009 τις 54 χιλιάδες προσωπικό. Για την περίοδο 1990-2009, είπε ότι η αύξηση των δαπανών για το κρατικό μισθολόγια ήταν πάνω από 500%, αγγίζοντας τα 2 δις ευρώ το 2009. Πρόσθεσε ότι η μείωση κατά 1000 άτομα το 2010 θα συνεχιστεί και στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ είπε ότι η μείωση αυτή του προσωπικού απορρόφησε τις δύο ΑΤΑ και τις προσαυξήσεις που δόθηκαν.

    Ακόμη αναφέρθηκε στην προσπάθεια να διατηρηθούν ψηλά οι αναπτυξιακές δαπάνες για να συμβάλλουν θετικά στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2011 υπάρχει μια μικρή μείωση, οι αναπτυξιακές δαπάνες παραμένουν αυξημένες κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.

    Χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό ως την ωρολογιακή βόμβα που πρέπει να επιλυθεί, ώστε να μην τινάξει στον αέρα την κυπριακή οικονομία. Είπε ότι η συζήτηση με τις συντεχνίες θα γίνει στη βάση αριθμών και πραγματικών σεναρίων, που θα προκύψουν από την μελέτη του αναλογιστή, η οποία αναμένεται πιθανώς στις 28 Μαρτίου. Από τη μελέτη, ο κ. Σταυράκης είπε ότι θα προκύψουν πρακτικοί τρόποι επίλυσης του προβλήματος.

    Τέλος, ο κ. Σταυράκης, αναφερόμενος στο κοινωνικό πρόσωπο της Κυβέρνησης, είπε ότι παρά τις μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις και την προσπάθεια για περιορισμό του ελλείμματος, οι κοινωνικές παροχές έχουν αυξηθεί και γίνονται πλέον με πιο στοχευμένο τρόπο.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ανάγκη διατήρησης της δυναμικής στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, επεσήμανε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να εργαστούν πάνω στο θέμα της υπηκοότητας και ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν το περιουσιακό και το εδαφικό.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια για το τι λέχθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    ``Ηταν κλειστή σύνοδος για αυτό φυσικά η Κύπρος δεν εκπροσωπήθηκε εκεί, έτσι είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για το πώς πήγε``, είπε.

    Ανέφερε ότι στη συνέχεια συζήτησαν ``τις συνομιλίες και το πώς προχωρούμε την ερχόμενη εβδομάδα``.

    ``Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αύριο. Η αυριανή συνάντηση θα είναι η 100ή συνάντηση μεταξύ των ηγετών, φυσικά όχι μεταξύ του κ. Ερογλου και του κ. Χριστόφια, αλλά του κ. Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ και τον κ. Ερογλου. Θα είναι η 100ή συνάντηση και θα πρέπει να αποτελεί υπενθύμιση ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική στη διαδικασία``, είπε.

    Ερωτηθείς πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της υπηκοότητας, αφού η τ/κ πλευρά επιμένει ότι όλοι οι Τούρκοι έποικοι είναι «πολίτες» του ψευδοκράτους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον Πρόεδρο Χριστόφια, καθώς και στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    ``Εναπόκειται στον κ. Χριστόφια και τον κ. Ερογλου να ξεκαθαρίσουν αυτό το θέμα μεταξύ τους. Εμείς έχουμε μια υπηρεσία του ΟΗΕ που ονομάζεται UNFPA, Ταμείο για τον Π λ η θ υ σ μ ό, και ίσως να μπορέσουν να τους βοηθήσουν. Ο Γενικός Γραμματέας το ανέφερε αυτό στη Γενεύη, ότι δηλαδή ο ΟΗΕ θα χαρεί να βοηθήσει και μπορεί να βοηθήσει μέσω μιας υπηρεσίας, όπως το UNFPA, εάν αυτό επιθυμούν οι ηγέτες. Θα το δούμε. Εχω να συζητήσω διάφορα θέματα με τον κ. Ερογλου αύριο``, είπε.

    [03] ΒΟΥΛΗ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Με τη διαφωνία ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ, η Ολομέλεια της Βουλής υιοθέτησε το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα του πορίσματος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου στο σύνολό τους και αποφάσισε να θέσει το πόρισμα και το αρχειακό υλικό στη διάθεση ιστορικών, μελετητών και ολόκληρου του κυπριακού λαού με τρόπο που η ίδια θα καθορίσει.

    Η απόφαση υιοθετήθηκε με 32 ψήφους υπέρ και 15 κατά. Υπερ ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, το ΚΣ ΕΔΕΚ και ο Βουλευτής των Οικολόγων και εναντίον οι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ.

    Στο σχέδιο της απόφασης της Βουλής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή έχει συντάξει πόρισμα του οποίου στόχος δεν είναι ο καταμερισμός ποινικών ευθυνών. Προστίθεται ότι η διαδικασία και η μεθοδολογία της λήψης του υλικού, σε όποια μορφή και εάν είναι καταγραμμένο, περιλαμβανομένης της κατάθεσης μαρτυρικού υλικού, αλλά και ο τρόπος εξασφάλισης και συλλογής του, καλύπτονται από κοινοβουλευτικό προνόμιο.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι η Βουλή αναγνωρίζει ότι το έργο που έχει διεκπεραιώσει η Επιτροπή συνιστά έργο μεγάλης ιστορικής και πολιτικής αξίας αλλά και σημαντική συνεισφορά για τις παρούσες και επόμενες γενιές.

    [04] ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί αύριο, Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011, στην Κύπρο η Ελληνίδα Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αννα Νταλάρα, αρμόδια για μεταναστευτικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Κύπρο η κ. Νταλάρα θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι (12:00) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο και θα ενημερώσει για τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών κυμάτων προσφύγων από την Β. Αφρική, λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί εκεί.

    Η Ελληνίδα Υφυπουργός Εργασίας θα ζητήσει ακόμη από τον Πρόεδρο Χριστόφια την υποστήριξη των θέσεων της Ελλάδας, όχι μόνο για την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ αλλά και την ανάγκη ισοκατανομής των βαρών που δημιουργεί στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου η παράνομη μετανάστευση, στο πλαίσιο της επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 17 March 2011 - 18:29:11 UTC