Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
  • [03] ΥΠΑΜ - ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ - ΝΕΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ
  • [04] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΗΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

  • [01] ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

    Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιτύχει ποσοστό απασχόλησης 75% για τις γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 20-64 ετών έως το 2020, στο πλαίσιο της στρατηγικής ``Ευρώπη 2020``, μπορεί να μην αποδώσει, δήλωσε ο Κύπριος οικονομολόγος και βραβευμένος με το Νόμπελ οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο συνεδρίου που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, με θέμα ``Το μέλλον των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας``, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους ο στόχος του 75% μπορεί να καταστεί ανέφικτος. Ο πρώτος λόγος είναι, όπως εξήγησε, τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ ο δεύτερος έχει φυλετική διάσταση και σχετίζεται με τα κίνητρα που παρέχονται στις γυναίκες προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

    Εάν δεν καταστεί εφικτή η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά απασχόλησης, τότε ίσως ο στόχος του 75% να μην είναι κατορθωτός, υπογράμμισε ο Νομπελίστας καθηγητής.

    Τόνισε δε ότι το 5-6% είναι το ποσοστό στο οποίο θα πρέπει να κυμαίνεται η ανεργία σε μια χώρα, και σίγουρα όχι το 10% ή το 12%, είπε.

    Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης αναφέρθηκε ακόμα και στο πλεονέκτημα του να είναι κανείς άνεργος για συγκεκριμένη χρονική περίοδο που δεν ξεπερνά όμως τους 6 μήνες. Υπάρχουν, όπως είπε, περισσότερες πιθανότητες να εξεύρει κανείς εργασία που να συνάδει περισσότερο με τις ικανότητες και την ειδίκευσή του. Αυτό καθιστά τον εργαζόμενο πιο παραγωγικό, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες πιθανότητες μακροχρόνιας εργοδότησής του, εξηγεί. Συνεπώς από άποψη διάρκειας της εργοδότησης και παραγωγικότητας του εργαζόμενου, η ανεργία είναι απολύτως αναγκαία, είπε ο κ. Πισσαρίδης.

    Αυτή η ανεργία, συνέχισε, έχει συνήθως μικρή διάρκεια, και πιο συγκεκριμένα δεν πρέπει να ξεπερνά τον ένα χρόνο.

    Ο κ. Πισσαρίδης συστήνει όπως δίνεται στους ανέργους περιθώριο 6 μηνών για να εξεύρουν εργασία. Ωστόσο αν η οικονομία βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης αυτό το περιθώριο δεν είναι αρκετό, σημειώνει, επαναλαμβάνοντας ότι σε περιόδους ανάπτυξης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 6 μήνες.

    Παράλληλα δεν συστήνει την παροχή ανεργιακού επιδόματος στις περιπτώσεις που κάποιος έχει ξεπεράσει τους 12 μήνες όντας άνεργος, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, και στην απουσία συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος ή ακόμα και χωρίς η Κυβέρνηση να έχει ερευνήσει τους λόγους για τους οποίους το άτομο αυτό παραμένει άνεργο πέραν των 12 μηνών.

    Ερωτηθείς σχετικά με τους χαμηλούς μισθούς, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι σε μια ευέλικτη οικονομία, όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των εργαζομένων, οι μισθοί για παρόμοιους εργαζομένους θα πρέπει να εξισώνονται σε ολόκληρη την οικονομία. Η ύπαρξη μικρής διάρκειας ανισοτήτων στους μισθούς οφείλεται στην έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς.

    Οι χαμηλοί μισθοί στον τομέα των υπηρεσιών -τομέας που κατά τον ίδιο πρόκειται να δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον - οφείλονται, όπως είπε, σε ανωμαλίες στην αγορά εργασίας. Στον ίδιο τομέα δημιουργείται έλλειψη εργατικού δυναμικού, εκτιμά ο κ. Πισσαρίδης, και συνεπώς σε αυτό τον τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν αναχωρεί την Κυριακή για τη Δημοκρατία της Σλοβακίας, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλής) της χώρας Richard Sulik.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Καρογιάν θα γίνει δεκτός από την Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Iveta Radicova και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Richard Sulik, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Milan Jezovica, καθώς και τον Δήμαρχο της Μπρατισλάβας Milan Ftacnik.

    Επίσης ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Κύπριου ομολόγου του, ενώ ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Μπρατισλάβα Μάριος Κουντουρίδης θα παραθέσει ανταποδοτικό δείπνο.

    [03] ΥΠΑΜ - ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ - ΝΕΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

    Δύο νέα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης έχει αποκτήσει η Εθνική Φρουρά ενώ το τρίτο αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο σε δύο μήνες.

    Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας πέταξε από τη Λευκωσία στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου, με το ένα από τα δύο αεροσκάφη Agusta Westland, που έχει παραλάβει η Εθνική Φρουρά. Το Agusta Westland, είπε ο Υπουργός Αμυνας, είναι ένα πολύ σύγχρονο ελικόπτερο με πολλές δυνατότητες πολλαπλών χρήσεων.

    Το ελικόπτερο αυτό, συνέχισε, έχει τρεις βασικά αποστολές να εκτελέσει, που είναι έρευνα και διάσωση, ταχεία μεταφορά προσωπικού και πυρόσβεση. Η Εθνική Φρουρά, είπε, θα ενισχυθεί με τρία τέτοιου τύπου ελικόπτερα, τα δύο από τα οποία έχουν ήδη παραληφθεί και το τρίτο αναμένεται να είναι στην Κύπρο σε δύο μήνες.

    [04] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΗΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

    Η Υπηρεσία Εκλογών ανακοινώνει ότι για σκοπούς εκλογής αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων ετοιμάζονται χωριστοί ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι.

    Εν όψει της εκλογής των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, η οποία θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προσεχείς Βουλευτικές Εκλογές του 2011, η Υπηρεσία Εκλογών ετοίμασε ήδη τον ισχύοντα εκλογικό κατάλογο για τους εκλογείς που ανήκουν σε κάθε θρησκευτική ομάδα ξεχωριστά.

    Ο κατάλογος αυτός θα αναρτηθεί για περίοδο δέκα ημερών, από 21 μέχρι 31 Μαρτίου, για σκοπούς επιθεώρησης και τυχόν ενστάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο. Η ανάρτηση του καταλόγου θα γίνει σε περίοπτη θέση στα κατά τόπους γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και στην Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 11 March 2011 - 12:29:12 UTC