Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΗΕ
  • [04] ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    "Η έκθεση δεν είναι άσχημη", ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό.

    ``Η έκθεση δεν είναι άσχημη, κατά τη δική μου την εκτίμηση, εκτός και αν θα προσπαθήσουμε να βρούμε πολλά κενά και αδυναμίες και ούτω καθ` εξής``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερολγου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``επιμένει στην κυπριακή ιδιοκτησία και στο ρόλο των ΗΕ ως βοηθητικό παράγοντα των συνομιλιών και ασφαλώς επιμένει ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να βρουν λύση στα πλαίσια των συνομιλιών και καλά κάνει αν με ρωτάτε``.

    ``Το θέμα είναι στο τέλος της ημέρας είναι σε ποιον απευθύνεται. Aυτό δεν το περιέχει η έκθεση, απευθύνεται και στους δύο``, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ``θα δούμε παραπέρα πώς θα πάνε οι συνομιλίες``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν θα γίνει προσπάθεια να επέλθουν τροποποιήσεις στην έκθεση στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. ``Προσπαθείτε να τσιμπήσετε κάτι περισσότερο από εμένα το οποίο δεν μπορώ να πω``, είπε χαρακτηριστικά.

    Σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Ερογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για το θέμα των εποίκων, στο πλαίσιο της συζήτησης του κεφαλαίου Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών.

    ``Εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας, είναι οι γνωστές και κρυστάλλινες θέσεις μας και περιμένουμε ανταπόκριση από την τ/κ πλευρά`` συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι ``σε ένα βαθμό επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας, αλλά είναι νέος ηγέτης και χρειάζεται να γίνει αυτό.``

    Είπε ακόμη ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συνεχίσουν εντατικά τις συνομιλίες με δύο συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι ηγέτες θα συναντηθούν το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου ότι υπάρχει εμπλοκή στις συνομιλίες διότι ο κ. Ερογλου ενημέρωσε ότι δεν αποδέχεται τα όσα δεν υπάρχουν στα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών και τα όσα είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των κατ` ιδίαν συναντήσεων με τον τέως ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``συζητούμε το τι υπάρχουν στα πρακτικά, ποια χαρτιά υπάρχουν και τι συμφωνήθηκε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών``.

    ``Εμείς δεν θα πετάξουμε στον αέρα αυτά τα πράγματα``, τόνισε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Περιγραφική και εξισορροπητική, χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για τις Καλές του Υπηρεσίες στο Κυπριακό, η οποία δόθηκε αργά χθες βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει ότι ο επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού υιοθετεί την προσέγγιση της διασύνδεσης κεφαλαίων, αλλά και την αναφορά Μπαν ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης.``Η έκθεση του ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική του Διεθνούς Οργανισμού όταν διαδικασίες διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι περιγραφική και εξισορροπητική``, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Στεφάνου.

    Προσθέτει ότι ``στην έκθεσή του ο ΓΓ επαναλαμβάνει τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης``. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ``σημειώνει τα δύο κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου των ηγετών των δύο κοινοτήτων στα οποία συμφωνήθηκε η βάση των διαπραγματεύσεων καθώς και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού``. ``Η βάση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``, προσθέτει ο κ. Στεφάνου. Σε σχέση με την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Στεφάνου σημειώνει πως ο κ. Μπαν θα τη συγκαλέσει ``έπειτα από διαβούλευση με τις δύο πλευρές και όταν υπάρξει επαρκής πρόοδος στα θέματα ουσίας του Κυπριακού που να δικαιολογεί της σύγκλησή της``.

    ``Η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων που αποτελούν τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού``, προσθέτει ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Ο κ. Στεφάνου τονίζει ακόμη ότι ``η ελληνοκυπριακή πλευρά εκφράζει την ετοιμότητα και τη βούλησή της για συνέχιση της διαπραγμάτευσης πάνω στη συμφωνημένη βάση με στόχο την επίτευξη λύσης το συντομότερο``. ``Αν από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς επιδειχθεί η ανάλογη θέληση και η ίδια συνέπεια στη βάση λύσης με αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, τότε οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σύντομα σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού``, τονίζει.``Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού``. Ο κ. Στεφάνου σημειώνει ακόμη ότι ``ο ΓΓ υιοθετεί στην έκθεσή του την προσέγγιση της διασύνδεσης κεφαλαίων που εξ` αντικειμένου συνδέονται μεταξύ τους στις διαπραγματεύσεις``.

    Στο σημείο αυτό ο Εκπρόσωπος υπενθυμίζει τη θέση της ε/κ πλευράς ``ότι η διασύνδεση των θεμάτων του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας``. Τέλος, ο κ. Στεφάνου επισημαίνει ότι ``μεγάλη ώθηση και νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις θα δημιουργηθεί επίσης αν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί την ισορροπημένη πρόταση που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προτείνει σχετικά με την πόλη και το λιμάνι της Αμμοχώστου``.

    [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΗΕ

    Το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και της Κατανομής των Εξουσιών συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου κατά τη σημερινή συνάντηση τους στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε πέραν της μιάμισης ώρας, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ ανέφερε ότι η συζήτηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων διεξήχθη μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. Οι δυο ηγέτες, πρόσθεσε, συζήτησαν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και της Κατανομής των Εξουσιών και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Μαρτίου, στις 11 το πρωί.

    Ανέφερε, επίσης, ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάϊ θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα δύο συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση, είπε, έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 8 Μαρτίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί κατά πόσον αυτή θα πραγματοποιηθεί το πρωί ή το απόγευμα. Η δεύτερη συνάντηση των δύο συμβούλων, σύμφωνα με την ίδια, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, το πρωί.

    Ερωτηθείς κατά πόσο οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν κάποιες απόψεις επί της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπριο, η κ. Μπάτενχαϊμ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες παρέλαβαν την έκθεση και την μελετούν. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η σημερινή συζήτηση αναλώθηκε στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών, το οποίο καλύπτει, κατέληξε, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

    [04] ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Στην Κύπρο φτάνει το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Γερουσίας του Βελγίου Danny Pieters για επίσημη επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριου Καρογιάν. Επίσημη σημερινή ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά την εδώ παραμονή του, ο κ. Pieters θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Ο κ. Pieters θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό και με τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου. Ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραθέσει προς τιμή του κ. Pieters επίσημο δείπνο.

    Τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Βελγίου θα συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του σώματος Hugo Hondequin, ενώ κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, θα τον υποδεχθεί ο Bουλευτής Πανίκος Σταυριανός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 March 2011 - 20:29:17 UTC