Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [03] ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [04] ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ-ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Χάσμα απόψεων χωρίζει τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τα ουσιώδη ζητήματα στο Κυπριακό και οι όποιες συγκλίσεις επιτεύχθηκαν αφορούν δευτερεύοντα ζητήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Επέκρινε την Τουρκία για αδιαλλαξία, ετσιθελισμό, περιφρόνηση των διεθνών θεσμών και του δικαίου, προώθηση νεο-οθωμανικών πολιτικών και προσπάθεια για τετραμερή, πενταμερή ή διεθνή διάσκεψη.

    Ο κ. Καρογιάν κάλεσε σε συστράτευση Λευκωσία και Αθήνα, λέγοντας ότι απαιτείται ενότητα μακριά από ιδεοληψίες και δογματισμούς.

    Διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης, ανέφερε ότι ``διεθνής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο όταν έχουμε συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές``.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε σε φοιτητές Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ``Οι προοπτικές στο Κυπριακό δεν είναι αισιόδοξες, ύστερα από δύο και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, υπήρξαν συγκλίσεις μόνο σε δευτερεύοντα ζητήματα ενώ στα ουσιώδη υπάρχει χάσμα``, είπε ο κ. Καρογιάν.

    Πρόσθεσε ότι ``η Τουρκία δεν έχει διάθεση να λογικευτεί και εμείς δεν θα συρθούμε στα παίγνια της Αγκυρας, ούτε και θα δεχθούμε νόθες λύσεις που καταργούν την Κυπριακή Δημοκρατία``.

    ``Εμείς επειγόμαστε για λύση αλλά δεν θα πρόκειται να θυσιάσουμε το περιεχόμενο της λύσης`` πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι ``πρέπει να αξιοποιήσουμε όσα πλεονεκτήματα έχουμε και λόγω της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να πείσουμε τους εταίρους μας να πιέσουν την Αγκυρα``.

    ``Τους επόμενους μήνες δεν αναμένω θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, η Τουρκία ροκανίζει το χρόνο, προσπαθεί να εξευτελίσει τη διαδικασία , υποβάλλοντας προτάσεις εκτός του διεθνούς δικαίου``, πρόσθεσε.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι αξιοποίησης πρέπει να τύχουν και τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή μας, και με συνεχή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το ρόλο μας.

    ``Πρέπει να διευρύνουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, χωρίς να εγκαταλείπουμε τους Αραβες φίλους μας και επίσης να διευρυνθούν οι σχέσεις μας με άλλες χώρες όπως Ρωσία και Κίνα``, πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε στην ανάγκη να λειτουργήσουμε προνοητικά, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με την Ελλάδα, μακριά από αντιπαλότητες, να έχουμε διορατικότητα και να αναλαμβάνουμε τις σωστές πρωτοβουλίες.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε εξάλλου στην ομιλία του ότι η περίοδος χάριτος για την Αγκυρα πρέπει να τελειώσει και να τερματιστεί η πολιτική του χαϊδέματος και του κατευνασμού. ``Δεν είμαστε αιθεροβάμονες``, είπε, ``αλλά πρέπει να αξιοποιήσουμε τις συγκυρίες``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Το 2011 θα είναι καλύτερη χρονιά από τον 2010 για τον τουρισμό, εκτιμά ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Αντώνης Πασχαλίδης.

    Σε χαιρετισμό του στο 33ο Ετήσιο Συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι, εάν δεν σημειωθεί κάποια απρόβλεπτη και ιδιαίτερα σημαντική αρνητική εξέλιξη, το 2011 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2010 για τον τουρισμό μας, αφού η βρετανική αγορά παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης ενώ άλλες αγορές, ιδιαίτερα σημαντικές για εμάς, όπως αυτές της Γερμανίας, των σκανδιναβικών χωρών και της Ρωσίας, παρουσιάζουν μια ενθαρρυντική εικόνα».

    Το 2011 η τουριστική Κύπρος έχει έναν ακόμα λόγο να είναι αισιόδοξη για το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας, είπε ο κ. Πασχαλίδης και ανέφερε συγκεκριμένα: «Η χρονιά αυτή αποτελεί την αφετηρία για την υλοποίηση του νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού μας που θα καλύψει την περίοδο 2011-2015. Όραμά μας η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η προσφορά μιας ποιοτικής και πολυδιάστατης τουριστικής εμπειρίας στον επισκέπτη».

    [03] ΤΕΜΕΝΟΣ ΧΑΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Το μουσουλμανικό τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα επισκέφτηκαν το πρωί εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, που συναντώνται στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, αλλά και Ευρωπαίοι Βουλευτές, μέλη της Ομάδας Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Ο συντονιστής της Ομάδας, Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Ευρωβουλευτής Libor Roucek είπε σε δηλώσεις του μετά από ξενάγηση στο εσωτερικό χώρο του Τεμένους, ότι σκοπός της επίσκεψης «είναι να εκφράσουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες που γίνονται για τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο».

    Εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρωτοβουλία της Πρέσβειρας της Σλοβακίας Αννας Τουρενίκοβα, ο κ. Roucek ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αλληλοσεβασμός των θρησκειών, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια κοινωνία πολυπολιτισμική με 27 χώρες με 23 διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες αλλά υπάρχει σεβασμός σε αυτή τη διαφορετικότητα.

    [04] ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ-ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ

    Υπογράφηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από τον Υπουργό Υγείας δρα Χρίστο Πατσαλίδη και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας Ανδρέα Λοβέρδο το πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών για συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων των δύο Υπουργείων. Είχε προηγηθεί η υπογραφή, τον περασμένο Δεκέμβριο, του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 March 2011 - 14:29:13 UTC