Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [02] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΥΠΕΞ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΠΟ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει τις δημοκρατικά εκλελεγμένες κυβερνήσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από την κρίση που επεκτείνεται σε αρκετές χώρες του Αραβικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η Κύπρος επεμβαίνει ή παρεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών αυτών, αφού μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει αυτό και θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί τους άσχετα με το αποτέλεσμα που θα υπάρξει.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας είναι η έκτακτη συνάντηση απόψε των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή μας, δηλαδή την Αίγυπτο, την Τυνησία. Βλέπουμε ότι η κρίση επεκτείνεται και σε άλλες χώρες όπως η Λιβύη, η Αλγερία ακόμα και στον Κόλπο».

    Για την Κύπρο, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, είμαστε στην περιοχή και θέλουμε να είμαστε ενεργά εμπλεκόμενοι στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι πρόσφατες επισκέψεις μου σε χώρες της περιοχής θα βοηθήσουμε να κάνουμε μια ανάλυση και να παρουσιάσουμε πώς βλέπουμε όχι μόνο εμείς τα πράγματα ως Ευρωπαίοι αλλά πώς τα βλέπουνε και οι ίδιοι οι γείτονες μας».

    Σημείωσε ακόμα πως «σημαντική συνεισφορά σ` αυτή την καλύτερη ανάλυση των δεδομένων είναι τα όσα έχω ακούσει στο Ισραήλ, που είναι μια χώρα που θα επηρεαστεί ανάλογα με τις εξελίξεις στην περιοχή».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι αρνητικές οι εξελίξεις ή ότι θα είναι αρνητική η κατάληξη. Αλλά όσο υπάρχει μία αβεβαιότητα ή μία αστάθεια είναι κάτι που προβληματίζει. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πού θα καταλήξει αυτή η διαδικασία και εκείνο που λέμε όλοι είναι ότι θα πρέπει να καταλήξει σε μια ελεύθερη άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών σ` αυτές τις χώρες και να καταλήξει να υπάρχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

    Αυτός είναι ο στόχος, συνέχισε, και όπως υπέδειξε «θα πρέπει και εμείς να είμαστε έτοιμοι ως Ευρώπη να τον στηρίξουμε από τη μια αλλά και από την άλλη να είμαστε επίσης έτοιμοι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, εφ` όσον ακολουθήσει δημοκρατικές διαδικασίες, να το αποδεχτούμε και να συνεχίσουμε τη συνεργασία με αυτές τις χώρες».

    «Η έντονη θέση που προβάλλουμε εμείς ως Κύπρος είναι ότι δεν πρέπει να είναι επιλεκτική η αποδοχή μας των δημοκρατικών διαδικασιών ανάλογα με το αποτέλεσμα εάν μας αρέσει ή όχι», τόνισε.

    Θα μιλήσουν οι λαοί σ` αυτές τις περιοχές, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, «εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουμε ή επεμβαίνουμε στα εσωτερικά τους, αυτό μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει και ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους ασχέτως του αποτελέσματος».

    [02] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΥΠΕΞ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προτρέπει τους Κύπριους υπηκόους να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή εάν προτίθενται να ταξιδεύσουν στη Λιβύη ή στο Μπαχρέιν. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η ταξιδιωτική οδηγία απευθύνεται προς τους πολίτες της Δημοκρατίας που προτίθενται να ταξιδεύσουν προς τη Λιβύη ή το Μπαχρέιν:

    «Στη Λιβύη παρατηρούνται συνθήκες αστάθειας λόγω διαδηλώσεων στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Ως εκ τούτου, συμβουλεύονται οι Κύπριοι πολίτες, εάν ταξιδεύσουν προς τις ανατολικές περιοχές όπως επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση,» προσθέτει.

    Για οποιαδήποτε προξενική συνδρομή και βοήθεια, οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν άμεσα με το Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο 99660129.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΠΟ

    Στόχος της παρούσας διακυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους στο οποίο να προωθείται έμπρακτα η κοινωνική αλληλεγγύη και να κατοχυρώνεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση εντάσσει και τις πολιτικές στήριξης της οικογένειας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στο 6ο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας, στη Λευκωσία, τον οποίο διάβασε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε η Κυβέρνησή έχει προβεί σ` ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής με τη δημιουργία Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής μετά από σχετική απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28/4/2009.

    «Ο Φορέας αποτελεί το επίσημο Συμβουλευτικό Οργανο προς τους αρμόδιους Υπουργούς και το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα που αφορούν τη χάραξη και ανάπτυξη της δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής. Η χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης της οικογένειας θα καταπιάνεται, πλέον, όχι μόνο με τη στήριξη μέσα από επιδόματα και παροχές, αλλά και με ζητήματα που αφορούν τις πολιτικές συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας, την επάρκεια των υποδομών κ.ά.», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι σαφής δέσμευση του προγράμματος διακυβέρνησης αποτελεί η αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης οικογένειας, μια δέσμευση η οποία σταδιακά υλοποιείται παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε. «Ηδη», επισήμανε, «από το πρώτο έτος διακυβέρνησης επεκτάθηκε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις οικογένειες με τρία παιδιά ενώ οι τρίτεκνες οικογένειες, νοουμένου ότι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, συμπεριλήφθηκαν και στους δικαιούχους που απολαμβάνουν μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 20 February 2011 - 14:29:17 UTC