Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - NOBLE ENERGY - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΚΑΤΑΡ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - ΑΠΟΒΛΗΤΑ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - NOBLE ENERGY - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy να επιταχύνει τη διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου από το Οικόπεδο 12 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Τέρι Γκέρχαρτ.

    Ο κ. Γκέρχαρτ μιλούσε την Τετάρτη το πρωί μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της εταιρείας, με επικεφαλής τον ίδιο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.

    «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο, με τον οποίο συζητήσαμε τα σχέδιά μας για το πώς προχωρούμε με τις εργασίες εξόρυξης του φυσικού αερίου», είπε και πρόσθεσε : «Οπως είπαμε και στον Υπουργό Εμπορίου, η πρόθεσή μας είναι να επιταχύνουμε τη διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κύπρου».

    Οι προσδοκίες μας είναι να μπορέσουμε να αρχίσουμε τη διαδικασία εξόρυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ή πιθανώς το πρώτο τρίμηνο του 2012 λόγω κάποιων αναγκαίων διαδικασιών που θα πρέπει να προηγηθούν.

    Εξέφρασε παράλληλα τον ενθουσιασμό του για την ανάληψη του όλου εγχειρήματος και την προοπτική της ανεύρεσης φυσικού αερίου και μεταφοράς του στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς για την ποσότητα των κοιτασμάτων που υπάρχουν στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι «δεν έχουμε ακριβείς υπολογισμούς μέχρι στιγμής», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπήρξε επιτυχία σε ό,τι αφορά στη διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου στην περιοχή του Ισραήλ.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα να υπάρχει φυσικό αέριο και στο οικόπεδο 12 επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι σ αυτό το στάδιο δεν υπάρχει συγκεκριμένος υπολογισμός της ποσότητας.

    Είπε επίσης ότι τα δεδομένα της περιοχής είναι ευνοϊκά προς την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία έναρξης των εργασιών εξόρυξης διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «εργαζόμαστε πολύ επιμελώς για να επιταχύνουμε τη διαδικασία».

    Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που θα πρέπει να προηγηθούν πριν την έναρξη της διαδικασίας εξόρυξης, είπε, σημειώνοντας ότι η εξόρυξη θα γίνει σε αρκετές χιλιάδες μέτρα βάθους».

    Ερωτηθείς πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Κύπρο και αν ένας από τους τρόπους είναι και μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι «με τον Πρόεδρο συζητήσαμε διάφορα ενδεχόμενα, όπως και αυτό της δημιουργίας αγωγού».

    Ερωτηθείς για τη συνεργασία τους με την ισραηλινή εταιρεία Delek και κατά πόσον θα συνεργαστούν για το θέμα των κοιτασμάτων στην Κύπρο, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι το θέμα αυτό το συζητούν με το Υπουργείο Εμπορίου, προσθέτοντας ότι «η Delek είναι συνεταίροι μας στο Ισραήλ και προσβλέπουμε στο να είναι συνεταίροι μας στην Κύπρο, αν αυτό εγκριθεί».

    Ερωτηθείς αν η Noble θα συμμετάσχει στη διαδικασία αδειοδότησης και για άλλα θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ Κύπρου, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι «δεν συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο, αλλά είναι προφανές ότι θα ήταν κάτι που θα μας ενδιέφερε».

    Καταλήγοντας, είπε ότι η εταιρεία τους ενδιαφέρεται για ανόρυξη φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

    [02] ΥΠΕΞ - ΚΑΤΑΡ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Θέματα πολιτικής συνεργασίας θα συζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού στο Κατάρ κατά τη διάρκεια της εκεί σύντομης επίσκεψης του. Ο κ. Κυπριανού θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεΐχη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Than, και τον Εμίρη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, «παράλληλα με όλα τα άλλα οικονομικά και επενδυτικά θέματα, το Κατάρ είναι μια φίλη χώρα. Υπάρχουν θέματα πολιτικά και θέματα πολιτικής συνεργασίας τα οποία θα συζητήσω με την Κυβέρνηση του Κατάρ».

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη αλλά και με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, με τον οποίο θα συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

    [03] ΥΠΕΣ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - ΑΠΟΒΛΗΤΑ

    Το Υπουργείο του, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, υλοποιεί από κοινού με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ορθολογική, σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών οικιακών απορριμμάτων μέχρι το 2020.

    Η στρατηγική αυτή, πρόσθεσε, ``φιλοδοξεί να θέσει οριστικό τέρμα σε αυτή την ιδιαίτερα προσβλητική εικόνα αναχρονισμού που εμφανίζουμε ως χώρα, με τους δεκάδες σκυβαλότοπους που εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα ή ημιελεγχόμενα στις διάφορες πόλεις και στα χωριά μας``.

    Εκτός της μονάδας που από τον περασμένο Απρίλιο λειτουργεί για τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, σύντομα θα υπάρξει λειτουργία Μονάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, όπως και αναβάθμιση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στην Πάφο σε Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

    ``Ετσι``, δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, ``η προτεραιότητα μας για τις τρεις Μονάδες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο έχει δοθεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, με στόχο την παραγωγή ενέργειας και στερεού καυσίμου από τη διαχείριση των απορριμμάτων, κατεύθυνση την οποία προωθεί άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή``.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των επεισοδίων που σημειώθηκαν μεταξύ Ελληνοκύπριων και Αραβόφωνων μαθητών στην Λάρνακα, και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

    ``Η αφορμή, τα αίτια, οι συνθήκες και οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε το περιστατικό είναι αντικείμενο της ποινικής έρευνας που διεξάγει η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας``, σημείωσε.

    Ωστόσο από τις προκαταρκτικές εξετάσεις, είπε, φαίνεται ότι γύρω στις 9 το πρωί, 20 με 25 Ελληνοκύπριοι μαθητές που προέρχονταν από άλλο άγνωστο μέχρι στιγμής σχολείο, μετέβηκαν στο Λύκειο Βεργίνας στην Λάρνακα. Εκεί, συνέχισε, αφού συνενώθηκαν με άλλους περίπου 100 μαθητές του Λυκείου Βεργίνας συνεπλάκησαν με 15 Αραβόφωνους μαθητές που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, οι συμπλοκές άρχισαν από την αυλή του σχολείου και επεκτάθηκαν στο κτήριο του Λυκείου, όπου η Διεύθυνση του σχολείου σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους 15 Αραβόφωνους μαθητές τους είχε μεταφέρει στην αίθουσα της Γραμματείας του Λυκείου.

    Ο κ. Κατσουνωτός είπε πως μόλις εξελίχθηκαν τα γεγονότα, η Αστυνομία αφίχθηκε άμεσα στην σκηνή και με την παρέμβαση της αποκαταστάθηκε η τάξη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 February 2011 - 12:29:45 UTC