Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής υιοθέτησε την Πέμπτη με ψήφους 51 υπέρ, 5 εναντίον και 3 αποχές την έκθεση προόδου για την Τουρκία, της Ολλανδέζας Ευρωβουλευτή Ρια Οομεν Ρούιτεν, η οποία θεωρείται θετική για την Κύπρο.

    Η έκθεση ζητεί εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέτοντας εμμέσως θέμα επιστροφής των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους του, ζητά τον τερματισμό της πρακτικής του εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και καλεί την Τουρκία να διευκολύνει την πρόσβαση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους σε στρατιωτικές περιοχές.

    Για το Κυπριακό, «καλεί την τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργώς τις εν εξελίξει συνομιλίες, να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις αρχίζοντας την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο».

    Επίσης «ενθαρρύνει έντονα τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν εντατικά όπως ζητήθηκε από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να κεφαλοποιήσουν την πρόοδο που έχει ήδη γίνει στις συνομιλίες ούτως ώστε να επιτύχουν μια βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ και να προωθηθεί ειδικά το ψήφισμα 550 (1984) και τις αρχές επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε, προς όφελος των Κυπρίων πολιτών, της Ε.Ε και της Τουρκίας».

    Στην έκθεση ενσωματώθηκε υπόδειξη προς την Τουρκία να τερματίσει τον παράνομο εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου, με την έγκριση δύο θετικών τροπολογιών. Η πρώτη τροπολογία υποβλήθηκε από τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλη Μαυρονικόλα και τον Αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Γιοχάνες Σβόμποντα. Η δεύτερη τροπολογία υποβλήθηκε από την ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους και την ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Ρενάτε Σόμερ.

    Επίσης, η Ευρωβουλή «Ενθαρρύνει την Τουρκία να εντείνει την υποστήριξή της προς τη ΔΕΑ στην Κύπρο και ειδικά με τη διευκόλυνση πρόσβασής της σε στρατιωτικές ζώνες στο βορρά». Στο θέμα αυτό περιλήφθηκε και θετική τροπολογία της ευρωβουλευτού του ΔΗΚΟ Αντιγόνης Παπαδοπούλου, δια της οποίας ζητείται η συμβολή της Τουρκίας προκειμένου να θέσει στη διάθεση της ΔΕΑ το αρχείο της.

    Επιπλέον, η Ευρωβουλή, «εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε-Τουρκίας δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί από την Τουρκία, το οποίο συνεχίζει να επηρεάζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Καλεί την Κυβέρνηση (της Αγκυρας) να το εκπληρώσει πλήρως».

    Η έκθεση αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής τον προσεχή Μάρτιο, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται υποβληθούν νέες τροπολογίες.

    Η εισηγήτρια Ρια Οομεν Ρουιτεν επαίνεσε τους Τούρκους πολίτες διότι υποστηρίζουν τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό και την αποφασιστικότητα τους προς μια ανοιχτή και πλουραλιστική κοινωνία. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη λύπη της για το διχαστικό πολιτικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ βασικών πολιτικών θεσμών».

    Σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπήρξε πρόοδος στο θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Δημοκρατία της Κύπρου. Επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τις υποχρεώσεις της, δηλαδή να εφαρμόσει πλήρως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συμφωνία Σύνδεσης, ενώ αναφέρεται ότι το γεγονός αυτό θα εξακολουθήσει να επηρεάζει την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [02] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσκεψη στην Κύπρο στις 14 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα στη διαδικασία.

    Στις 17 Φεβρουαρίου ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, με το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ενόψει των δύο αυτών συναντήσεων σήμερα ο κ. Δρούτσας είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, προκειμένου να πληροφορηθεί τις θέσεις του και τις εκτιμήσεις του επί των εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Στόχος των επαφών του κ. Δρούτσα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, είναι να συζητηθεί σε βάθος το Κυπριακό, μετά και τη συνάντηση της Γενεύης, να εκφραστεί ο προβληματισμός της Αθήνας για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών και την έλλειψη διάθεσης ουσιαστικών συζητήσεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Παράλληλα θα συζητηθούν οι θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, τόσο όσον αφορά την έκθεση του Φεβρουαρίου όσο και τα μετέπειτα ορόσημα στη διαδικασία αναφορικά με το Κυπριακό. Οπως δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικές θέσεις και διάθεση για πρόοδο, έχοντας δεσμευτεί ξεκάθαρα στη βάση λύσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 February 2011 - 16:29:13 UTC