Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ/Κ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ/Κ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία καμία ανάμειξη δεν είχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Τ/κ στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας παράλληλα πως οι διαδηλώσεις των Τ/κ δίνουν πολλές απαντήσεις στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το παράνομο της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Παράλληλα, υπογράμμισε πως « κανένα στρατηγικό συμφέρον δεν δικαιολογεί και δεν νομιμοποιεί την παραβίαση του διεθνούς νόμου και του καταστατικού χάρτη των ΗΕ στην οποία η Τουρκία προβαίνει από το 1974 με την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο».

    Ο κ. Στεφάνου, ο οποίος σχολίαζε χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος αντέδρασε έντονα στα συνθήματα εναντίον της Τουρκίας που φώναζαν οι διαδηλωτές στα κατεχόμενα, είπε πως «οι Τ/κ δηλώνουν στον κ. Ερντογάν ότι δεν είναι κάποια αγέλη που περιμένει από την Τουρκία να την ταΐσει».

    «Του είπαν ότι έχουν και αυτοί αξιοπρέπεια, όπως και οι Ε/κ έχουν αξιοπρέπεια, και για αυτό ο κυπριακός λαός αγωνίζεται να απαλλαχτεί από την κατοχή και να ζήσει ελεύθερα στο δικό του επανενωμένο κράτος και να είναι αφέντης στο δικό του τόπο.

    Ο κ. Ερντογάν μίλησε για στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας που εξυπηρετούνται από την παρουσία της χώρας του σε ένα ανεξάρτητο κράτος όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Κανένα στρατηγικό συμφέρον δεν δικαιολογεί και δεν νομιμοποιεί την παραβίαση του διεθνούς νόμου και του καταστατικού χάρτη των ΗΕ στην οποία η Τουρκία προβαίνει από το 1974 με την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

    Αλλωστε, οι παρανομίες της Τουρκίας ευθαρσώς υποδεικνύονται σε αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και άλλων πολλών διεθνών οργανισμών. Ας κατανοήσει λοιπόν η Τουρκία ότι η Κύπρος είναι για τους Κυπρίους, για τους Ε/κ και τους Τ/κ, τους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους και τους Λατίνους, και ας επιτέλους σεβαστεί και εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Για να απελευθερωθεί η Κύπρος και να επανενωθεί η χώρα και ο λαός.

    Σε παρατήρηση πως οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν στέλνουν το μήνυμα ότι αυτός αποφασίζει για το τι θα γίνει στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε πως και αυτές οι δηλώσεις εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο των προκλητικών δηλώσεων που ειδικά το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι αξιωματούχοι, η τουρκική ηγεσία, προβαίνει και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και σε βάρος της ίδιας της ΕΕ.

    «Αρα δεν θα έλεγα ότι πήραμε κάτι θετικό. Αρνητικό πήραμε από αυτές τις δηλώσεις», κατέληξε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Η συζήτηση που έγινε στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν στη βάση διαφόρων απόψεων που είχαν τεθεί για να διερευνηθεί το έδαφος αναφορικά με το αν μπορούν να συζητηθούν απόψεις που κύρια η Γαλλία και η Γερμανία έθεσαν για ζητήματα φορολογίας και κοινωνικής πολιτικής, δήλωσε ο Κυβερνητικός Στεφάνου, σημειώνοντας πως αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, εξέφρασαν τη θέση ότι αυτές οι απόψεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές γιατί περιορίζουν και πλήττουν το κοινωνικό κράτος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, έγινε ξεκάθαρο ότι «τα ζητήματα που αναφέρονται στις κοινωνικές παροχές, στις φορολογίες και άλλα συναφή ζητήματα είναι θέματα εθνικής υπόθεσης του κάθε κράτους, και ούτε η Συνθήκη της Λισαβόνας, ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λέει κάτι διαφορετικό».

    Ερωτηθείς κατά πόσον εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενο η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας, που ουσιαστικά εξαφανίζει την ΑΤΑ, θέτει κατώτατο συντελεστή για τη φορολόγηση των εταιρειών και άλλα, θα τύχει έγκρισης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η συζήτηση που έχει γίνει στο Συμβούλιο έχει καταδείξει ότι είναι πάρα πολλές οι χώρες που δεν κάνουν αποδεκτές αυτές τις προτάσεις».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 5 February 2011 - 14:29:12 UTC