Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΕΝΕΥΗ - ΤΡΙΜΕΡΗ - ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΜΠΑΧΡΕΙΝ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΥΠΟΙΚ - MOODY`S - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

  • [01] ΓΕΝΕΥΗ - ΤΡΙΜΕΡΗ - ΓΓ ΟΗΕ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν δήλωσε πως οι δυο πλευρές στην Κύπρο έχουν συμφωνήσει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις με επιπρόσθετες συναντήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες και πως έχει υποσχεθεί πως θα είναι στη διάθεσή τους ξανά σύντομα για να ανασκοπήσουν την πρόοδο και για να ενθαρρύνει τα μέλη να σμικρύνουν περαιτέρω τις διαφορές τους.

    Ο κ. Μπαν μιλούσε μετά το τέλος της συνάντησής του την Τετάρτη στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Οι συνομιλίες άρχισαν στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 1430 με την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ την οποία ανέγνωσε στην είσοδο του κτιρίου του διεθνούς οργανισμού, στην παρουσία δεκάδων ΜΜΕ από την Κύπρο, Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους καθώς και ΜΜΕ που είναι διαπιστευμένα στη Γενεύη.

    Στην αρχή της δήλωσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη μετάβαση των δύο ηγετών στη Γενεύη σήμερα για να ``γίνουν περαιτέρω βήματα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Πριν από δύο μήνες, είπε, κάλεσε τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη γιατί ``πίστευα ότι οι διαπραγματεύσεις έχαναν τη δυναμική τους. Στη διάρκεια της συνάντησής μας, ζήτησα από τους δύο ηγέτες να διαπιστώσουν τα καίρια ζητήματα πάνω σε όλα τα κεφάλαια τα οποία δεν είχαν ακόμη επιλυθεί και αυτό έπραξαν. Επίσης τους ζήτησα``, είπε, ``να συμφωνήσουν ένα πρακτικό πλάνο. Και οι δύο πλευρές εργάστηκαν ενεργητικά για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Παρά την εγχείρηση καρδίας του κ. Ερογλου, οι δύο ηγέτες είχαν τέσσερις συναντήσεις, ενώ οι αντιπρόσωποι τους συναντήθηκαν ακόμη 13 φορές``, ανέφερε.

    Ο κ. Μπαν είπε ότι ``έχει διαπιστωθεί πρόοδος από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Νοέμβριο. Βάσει των συζητήσεων σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο ηγέτες εργάστηκαν για να έρθουν πιο κοντά μαζί πάνω σε διάφορες γεφυρωτικές προτάσεις, συγκεκριμένα, στο θέμα της Οικονομίας, θέματα ΕΕ, Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός εξουσιών``.

    ``Ωστόσο, περαιτέρω εργασία θα πρέπει να γίνει για να φθάσουν σε περαιτέρω συγκλίσεις πάνω στα καίρια θέματα που εκκρεμούν``, είπε ο κ. Μπαν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι σήμερα διαπίστωσαν ένα ``αριθμό στοιχείων που στόχο έχουν να βοηθήσουν στη διατήρηση του μομέντουμ και να ασχοληθούν πιο άμεσα στις λεπτομέρειες μιας κοινής και αμοιβαίας λειτουργικής λύσης``. Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν μέσα σε ζωηρό και ουσιαστικό πνεύμα, συνεισέφεραν στο να ξεκαθαριστεί η ατμόσφαιρα πάνω σε διάφορα σημαντικά θέματα, συνέχισε.

    Περαιτέρω είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν τα καίρια θέματα που εκκρεμούν με ένα συσχετισμένο τρόπο, αφού μια πρόταση λύσης θα πρέπει να αποτελείται από ένα ενιαίο πακέτο για όλα τα κεφάλαια.

    Είπε πως έχει ενθαρρύνει τις δυο πλευρές να μιλήσουν με εμπειρογνώμονες που μπορεί να θέσει στη διάθεσή τους πάνω στις τεχνικές πτυχές του περιουσιακού.

    Ο ΓΓ είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις με επιπρόσθετες συναντήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες. ``Εχω υποσχεθεί ότι θα είμαι στη διάθεσή τους ξανά σύντομα για να ανασκοπήσουν την πρόοδο και για να ενθαρρύνω τα μέλη να σμικρύνουν περαιτέρω τις διαφορές τους``.

    Οπως είπε, ``πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο θέλουν κάτι περισσότερο από συνομιλίες`: θέλουν λύση. Οι ηγέτες άκουσαν το μήνυμα και εργάζονται. Χαιρετίζω τα βήματα που έχουν πάρει οι ηγέτες σήμερα τα οποία δείχνουν μια ξεκάθαρη πρόθεση της δέσμευσής τους για επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατό``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι το τέλος του Φεβρουαρίου θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση των συνομιλιών. ``Θα παρακολουθώ στενά τις προσπάθειες των ηγετών τις επόμενες βδομάδες στην προσπάθεια επίτευξης περισσότερων συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια. Είμαι σίγουρος ότι αν το εποικοδομητικό πνεύμα το οποίο διαπίστωσα σήμερα συνεχιστεί, θα μπορέσω να υποβάλω μια πιο θετική έκθεση``.

    Ο κ. Μπαν είπε ότι όλα τα θέματα έχουν μεγάλη ευαισθησία και συμφώνησαν όπως μην απαντήσουν σε ερωτήσεις. Τέλος ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την κατανόησή τους στο θέμα.

    Στο μεταξύ δεν θα πραγματοποιηθούν οι διασκέψεις Τύπου των δυο ηγετών που είχαν προγραμματιστεί.

    [02] ΥΠΕΞ - ΜΠΑΧΡΕΙΝ - ΕΠΑΦΕΣ

    Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού τον ομόλογό του από το Μπαχρέιν Shaikh Khalid Bin Ahmed Bin Mohamed Al-Khalifa, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε για την εν εξελίξει διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις συνομιλίες. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στην κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην προσωπική του πρωτοβουλία για την προώθηση των σχέσεων ΕΕ Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου και τόνισε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στην εμβάθυνση τους.

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις πρόνοιες για την Κύπρο που περιέχονται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και πώς αυτά συγκρούονται με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων του Μεσανατολικού και των εξελίξεων στον Λίβανο. Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας στο οποίο συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού του Μπαχρέιν και οικονομικοί παράγοντες της χώρας. Oπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού έγινε επίσης δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Shaikh Khalifa bin Salman Al- Khalifa.

    Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων Κύπρου- Μπαχρέιν. Ο Πρωθυπουργός του Μπαχρέιν εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στο αδιαίρετο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κυπριανού είχε ακόμη συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Abdullatif bin Rashed Al-Zayyani, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του τον ερχόμενο Απρίλιο.

    [03] ΥΠΟΙΚ - MOODY`S - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Πεπεισμένος ότι η Κύπρος θα πετύχει απόλυτα τους βραχυπρόθεσμους δημοσιονομικούς της στόχους, παρουσιάστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Ο κ. Σταυράκης συναντήθηκε την Τετάρτη με αντιπροσωπεία του οίκου αξιολόγησης Moody`s στους οποίους ανάλυσε την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών, ανάλυση την οποία παρουσίασε και στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2010 αναμένεται να κλείσει συντηρητικά στο 5,5% με τον τρόπο που καταμετράται από την ΕΕ, ενώ με τη μέθοδο που ακολουθεί για την καταμέτρηση το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα προκαταρτικά του στοιχεία, το έλλειμμα ``έχει κλείσει στο 4,9%``.

    Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως οι λόγοι μείωσης του ελλείμματος είναι η αύξηση του κρατικού μισθολογίου μόνο κατά 1,7% λόγω της μείωσης του αριθμού των Δημοσίων Υπαλλήλων κατά 1040 άτομα, κάτι που απορρόφησε τη διπλή καταβολή ΑΤΑ το 2010 και τις προσαυξήσεις. Σε σχέση με το 2011, ο κ. Σταυράκης είπε πως ο στόχος είναι το έλλειμμα να κλείσει οριακά κάτω από το 4%, σε σύγκριση με το στόχο του 4,5% που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παρουσίασε ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα μπορεί να κατέλθει στο 3,3%. Οπως είπε, ο προϋπολογισμός του 2011 προνοεί αύξηση δαπανών στο 0,4% (30 εκ. ευρώ), ενώ το οικονομικό επιτελείο εκτιμά τα έσοδα συντηρητικά στο 2% του ΑΕΠ ή 120 εκ. ευρώ, παρά το ότι αυτά αναμένεται να αυξηθούν σύμφωνα με το ονομαστικό ΑΕΠ (4,5% για το 2011) δηλαδή 4,5% - 5,0%. ``Αρα το έλλειμμα λογικά χωρίς τα μέτρα που έχουμε πάρει, λόγω του σφιχτού προϋπολογισμού μειώνεται στο 4,3%. Εχουμε πάρει μέτρα ύψους 175 εκ. ευρώ (1% του ΑΕΠ), άρα το 4,3% λογικά πρέπει να μειωθεί του χρόνου στο 3,3%``, είπε.

    Παράλληλα, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι οι συνολικές ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους που λήγει το 2011 ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ ή 1,75 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς, ποσό για το οποίο η Κυβέρνηση σε περίπτωση μη ευνοϊκών συνθηκών στις διεθνείς αγορές μπορεί να καταφύγει σε έκδοση χρεογράφων στην εσωτερική αγορά. Το δημόσιο χρέος για το 2010, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, είναι 60,6% κατά 1,6% χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που ήταν 62,2% του ΑΕΠ. Σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Σταυράκης επανέλαβε ότι το ΥΠΟΙΚ τοποθετεί την ανάπτυξη για το 2011 στο 1,5% σε σύγκριση με το 1,8% του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κεντρικής Τράπεζας. Σε σχέση με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, ο κ. Σταυράκης είπε ότι στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, υπάρχει ένα χρέος ύψους 560 εκ. ευρώ που λήγει για το οποίο η Κυβέρνηση έχει ένα διαθέσιμο ποσό 540 εκατομμυρίων και άλλα 115 που αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία από το δανεισμό που προέβη η Κυβέρνηση στις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, το 2012 η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη λόγω του παλαιότερου μεσοπρόθεσμου δανεισμού που σύναψε η Κύπρος, ο οποίος μείωσε τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους που λήγει στο 8% του ΑΕΠ, ποσοστό που, όπως είπε, είναι το χαμηλότερο ποσοστό της Ευρώπης.

    [04] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

    Ως μία μεγάλη επιτυχία των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρούν οι πρυτανικές Αρχές και το ακαδημαϊκό προσωπικό την έναρξη στην Κύπρο του ευρωπαϊκού προγράμματος ρομποτικής και ευφυών συστημάτων ``iSense``, πρόγραμμα με προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα συντονίζει η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οπως ανέφεραν ο Πρύτανης Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Πάνος Παπαναστασίου και ο Μάριος Πολυκάρπου, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ``Κοίος``, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, το ``Κοίος`` και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση του προγράμματος, υποβάλλοντας μιαν πρωτοποριακή πρόταση με θέμα την αξιόπιστη λειτουργία μεγάλης κλίμακας κατανεμημένων συστημάτων στην παρουσία σφαλμάτων.

    Η πρόταση αξιολογήθηκε στο πλαίσιο του 7oυ Προγράμματος Πλαισίου για Ερευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα υλοποιηθεί με τη συμβολή μίας πολυμελούς διεπιστημονική ομάδας από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές από Κύπρο, Ιταλία, Αγγλία και Ισπανία και θα συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για πέντε μεταπτυχιακούς συνεργάτες και για είκοσι συνολικά ερευνητές. Με το πρόγραμμα αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Πολυκάρπου, έξυπνα συστήματα υπολογιστικής νοημοσύνης θα εντοπίζουν και θα προλαμβάνουν πιθανά σφάλματα στην λειτουργία μεγάλης κλίμακας κατανεμημένων συστημάτων, όπως για παράδειγμα κατά τον έλεγχο και λειτουργία του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, του δικτύου διανομής ύδατος και κατά τη λειτουργία των λεγόμενων ``έξυπνων`` κτιρίων. ``Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου``, δήλωσε ο κ. Πολυκάρπου, ``είναι τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 περίπου εκατομμύρια θα τα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    Αναφερόμενος στις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες που θα έχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου να συμβάλει στην τεχνολογική πρόοδο της Κύπρου, ο Πρύτανης του ιδρύματος δήλωσε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί τάχιστα η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής. Ο κυρίαρχος στην ανατολική Μεσόγειο κατά τα επόμενα έτη, δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης, θα είναι αυτός που είναι μπροστά τεχνολογικώς και σήμερα δίδεται αυτή η μεγάλη ευκαιρία στην Κύπρο, η οποία συμμετέχει στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, να καταστεί πρωτοπόρος στον τομέα αυτόν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 January 2011 - 18:29:43 UTC