Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΔΕΑ - ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
  • [04] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ελπίδα όπως υπάρξει μια πιο δημιουργική τοποθέτηση από μέρους της τ/κ πλευράς ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν κατά τη συνάντηση της 26ης Ιανουαρίου στη Γενεύη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως μεταβαίνει στη Γενεύη με στόχο να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια που αφορά τα κεφάλαια της οικονομίας και της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτά δεν είναι τα κύρια ζητήματα.

    Σε ερώτηση κατά πόσον στη συνάντηση με τον κ. Ερογλου αντιμετωπίστηκαν δυσκολίες, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν απέκρυψε τον σκεπτικισμό του από την προηγούμενη συνάντηση, σημειώνοντας ότι «δεν νομίζω να περίμενε κανένας ότι θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα και η απόσταση, για να μην πω το χάσμα απόψεων που υπάρχει, σε διάφορα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών».

    «Εχω τη γνώμη ότι κάποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν ακόμη στο θέμα της οικονομίας και στα θέματα της ΕΕ αλλά σκοντάφτουμε στα θέματα διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών που είναι πολύ σημαντικά θέματα», υπογράμμισε.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «πάμε στη Γενεύη με στόχο να ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που αφορά την οικονομία και τα θέματα ΕΕ, αλλά αυτά δεν είναι τα κύρια».

    «Εύχομαι και ελπίζω εκεί ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, στη Γενεύη, να υπάρξει μια πιο δημιουργική τοποθέτηση από μέρους της τ/κ πλευράς για να έχουμε ένα σχετικά ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, δεν ελπίζω ότι θα λυθούν τα ζητήματα στη Γενεύη, για να προχωρήσουμε παρακάτω», τόνισε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον στις συνομιλίες έγινε αναφορά στο έγγραφο που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το σχολιάσαμε και προχθές στη συνάντηση των συμβούλων, εκτενέστατα πρέπει να πω σε όλα τα σημεία, σχολίασα και εγώ σήμερα στην ουσία του. Οι θέσεις παραμένουν θα έλεγα των δύο πλευρών».

    Ανέφερε ωστόσο ότι έχει εκφραστεί η βούληση και από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν ``πιο δημιουργικά``.

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα υποδειχθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι θέσεις της τ/κ πλευράς είναι εκτός της συμφωνημένης βάσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα ήταν αδόκιμο να δηλώσει τώρα το τι θα πει στον ΓΓ του ΟΗΕ.

    «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται εκ των προτέρων να κάνουμε θόρυβο για διάφορα ζητήματα διότι είναι και θέμα σεβασμού στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος έχει μια εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να βοηθήσει», είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον τα θέματα που αφορούν το περιουσιακό, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης της Γενεύης, είπε ότι «στη δική μου ατζέντα οπωσδήποτε είναι, για να μην πω ότι έχουν και προτεραιότητα».

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θέλει να προκαταλάβει ή να προδιαγράψει τα σημεία παρέμβασης του ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι είναι σωστό αυτό».

    «Αλλά, στη δική μου ατζέντα έχουν προτεραιότητα αυτά τα ζητήματα γιατί εάν συνδυαστούν τα δύο θέματα όντως θα μπορέσουμε να δούμε φως στο θέμα του περιουσιακού που είναι ένα από τα σημαντικότατα κλειδιά για λύση του Κυπριακού», υπέδειξε.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν επιθυμεί να διατηρηθεί καλό μομέντουμ στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και να μην οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο κ. Ντάουνερ σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας, στη συνάντησή του στη Γενεύη με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, θα συζητήσει μαζί τους τρόπους ώστε να διασφαλιστεί καλό μομέντουμ στις συνομιλίες.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου μιάμιση ώρα και είχαν μια συζήτηση με καφέ πριν τη συνάντηση, και ύστερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές παρουσίασαν σχόλια για τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών, καθώς και θέματα ΕΕ, όσον αφορά τις προτάσεις αμφοτέρων πλευρών``, προσθέτοντας ότι ``υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτό``.

    [03] ΔΕΑ - ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

    Με την έναρξη του 2011, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) έχει εντατικοποιήσει τις εργασίες της με ακόμα περισσότερες ομάδες από ό,τι το 2010, επτά στα κατεχόμενα και δυο στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής.

    Οπως αναφέρεται, από την έναρξη του προγράμματος εκταφών της ΔΕΑ, έχουν εκταφεί λείψανα που αφορούν 760 άτομα και έχουν αναγνωριστεί και επιστραφεί στις οικογένειές τους τα λείψανα 263 ατόμων (209 Ελληνοκύπριων και 53 Τουρκοκύπριων).

    Σύμφωνα με τη ΔΕΑ, οι οικογένειες περισσότερων από 1600 Κυπρίων και από τις δυο κοινότητες αναμένουν ακόμη να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Η Επιτροπή διαβεβαιώνει πως θα δουλέψει πολύ σκληρά προς αυτό το σκοπό, προκειμένου υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα στο πλαίσιο της διαδικασίας εκταφών και ταυτοποίησης λειψάνων, «χωρίς ασφαλώς να υπάρχει συμβιβασμός ως προς την ποιότητα των επιστημονικών αναλύσεων».

    [04] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Αύξηση στα αδικήματα των διαρρήξεων, κλοπών, ληστειών αλλά και στις υποθέσεις ναρκωτικών, σημειώθηκε κατά το 2010 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου.

    Την πρώτη θέση στο έγκλημα κατά το 2010 κατέχει η Λευκωσία με 2.695 σοβαρά αδικήματα και τη δεύτερη η Λεμεσός. Μείωση του εγκλήματος σε ποσοστό 9,2% παρατηρείται στην Πάφο, ενώ το ποσοστό ανίχνευσης υποθέσεων αυξήθηκε στο 16,1%.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αρχηγός Αστυνομίας προέβη σε απολογισμό του 2010 μέσω στατιστικών στοιχείων όσον αφορά το έγκλημα, τα ναρκωτικά και τη λαθρομετανάστευση, τονίζοντας ότι ``παρά την αύξηση του εγκλήματος που παρατηρείται κυρίως στα αδικήματα κατά περιουσίας στην Κύπρο, αυτό είναι πιο χαμηλό από το μέσο όρο της ΕΕ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 January 2011 - 12:29:26 UTC