Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΜΕΡΚΕΛ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΓ ΟΗΕ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ για ακόμη μια φορά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και καταληκτικές ημερομηνίες και καλό θα ήταν να μην δημιουργούμε οι ίδιοι προβλήματα στον εαυτό μας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

    Κληθείς στο πλαίσιο της ενημέρωσης το Σάββατο, να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και το σχόλιο του Προέδρου της ΕΔΕΚ για την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ακόμη μια φορά, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του ΓΓ για επίτευξη συγκλίσεων και για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό εργάζεται με συνέπεια και εποικοδομητικό τρόπο για να μπορέσουμε να έχουμε πρόοδο, ενόψει και της συνάντησης στη Γενεύη.

    ``Θα πρέπει να πω ότι η ασθένεια του κ. Ερογλου λειτούργησε ανασταλτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, αυτό δεν είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι να υπάρχει προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε πάνω στη συμφωνημένη βάση και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ να μπορέσουμε να έχουν συγκλίσεις και να έχουμε πρόοδο``. Η θέληση της ε/κ πλευράς, συνέχισε, είναι κατατεθειμένη και αποδεδειγμένη. ``Αναμένουμε να υπάρχει η αντίστοιχη, ανάλογη στάση που εμείς δείχνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από την άλλη πλευρά``.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει ο χρόνος για βελτίωση στις θέσεις των δύο πλευρών μέχρι τη Γενεύη, όπως ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να απαντηθεί στη βάση του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας και το τί έχει γίνει μέχρι σήμερα, εξηγώντας ότι γι αυτό έκανε αναφορά στην ασθένεια του κ. Ερογλου που οδήγησε στην ακύρωση δύο συναντήσεων των ηγετών. Απομένει, πρόσθεσε, μια μόνο συνάντηση των δύο ηγετών μέχρι τη Γενεύη, αλλά ανεξαρτήτως αυτού υπάρχει η θέληση και εποικοδομητική μας στάση και εάν υπάρχει ανάλογη στάση και από την άλλη πλευρά μπορούμε να προχωρήσουμε.

    Σε ερώτηση εάν από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης μέχρι εκείνη στη Γενεύη και με δεδομένη την ασθένεια του κ. Ερογλου, η πρόοδος είναι μηδενική ή όχι, ο κ. Στεφάνου δεν θέλησε να κάνει εκτιμήσεις για δύο λόγους. Πρώτον, είπε, υπάρχει η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις ενόψει και της Γενεύης. Δεύτερον, πρόσθεσε, υπάρχει και η συνάντηση με τον κ. Ερογλου. Γι αυτό συνέστησε υπομονή.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε κάποια συνεννόηση με τα ΗΕ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη και σε παρατήρηση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως εκεί θα υπάρξει διαπραγμάτευση, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι διαπραγμάτευση υπάρχει πάντοτε μεταξύ των δύο πλευρών. Πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα στη Γενεύη, είναι ένα ζήτημα - είπε - που θα συζητηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως είχε γίνει και για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Η συνάντηση στη Γενεύη, όπως και εκείνη στη Νέα Υόρκη, ανέφερε, είναι μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται για την επίλυση του Κυπριακού. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται μεταξύ τους για την επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα σταλεί σε δημοψηφίσματα για έγκριση από τις δύο κοινότητες και ο ρόλος των ΗΕ και του ΓΓ του ΟΗΕ είναι υποστηρικτικός, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο πιο ενεργούς ανάμειξης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο ρόλος και η αποστολή του ΓΓ καθορίζονται από ψηφίσματα και έχει όρους εντολής από το ΣΑ των ΗΕ στο θέμα των διαπραγματεύσεων. Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο πιο ενεργούς ανάμειξης του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη Γενεύη απάντησε ``να μην προτρέχουμε των γεγονότων``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΜΕΡΚΕΛ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Η Τουρκία έμαθε να αδικοπραγεί και να της λένε ευχαριστώ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τη χθεσινή αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού προς την Γερμανίδα Καγκελάριο για τις δηλώσεις της στην Κύπρο και την απάντηση της Καγκελαρίας.

    Οι απαντήσεις της Καγκελαρίας στηρίζονται, είπε, σε ορθές θέσεις που απηχούν τα πραγματικά δεδομένα σχετικά με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Στην ανακοίνωση της Καγκελαρίας, πρόσθεσε, επαναλαμβάνεται η δήλωση της κ. Μέρκελ ότι εκτιμά το θάρρος και τη δημιουργικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση σε αυτή την προθυμία συμβιβασμού της ε/κ πλευράς. ``Στην Τουρκία δεν αρέσει να της υπενθυμίζουν τις παρανομίες, στις οποίες προβαίνει στην Κύπρο από το 1974 με την εισβολή, την κατοχή, τον εποικισμό, την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών των Κυπρίων. Η Τουρκία έμαθε να αδικοπραγεί και να της λένε ευχαριστώ``.

    Η Τουρκία όμως, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, πρέπει να εναρμονίσει τις διακηρύξεις της περί λύσης σύντομα με τις πράξεις της. Αυτό υποδεικνύεται όχι μόνο από τη Γερμανία, αλλά και την ίδια την ΕΕ, σημείωσε. Η Τουρκία, συνέχισε, αντί να αντιδρά με αυτό τον αρνητικό και προκλητικό τρόπο όταν της υποδεικνύεται τί πρέπει να κάνει, θα πρέπει να υλοποιήσει αυτό που προβλέπουν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό ``και όχι να αναζητεί σωσίβιο στο 2004``.

    Η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της, ανέφερε ο κ. Στεφάνου. Ας κάνει αυτό που της ζητά η διεθνής κοινότητα και που επιβάλλει η διεθνής νομιμότητα και τότε πραγματικά θα βοηθήσει τον εαυτό της και για την υλοποίηση των στόχων της αναφορικά με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 15 January 2011 - 14:29:12 UTC