Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
  • [03] ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΤΕΛΕΤΗ
  • [04] ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΑ - ΕΝΑΡΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ

    Επισκέψεις όπως της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ έχουν τεράστια σημασία πρώτα ως ένδειξη και απόδειξη της αναγνώρισης της μίας και μόνης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κύπρο, αλλά και ως στήριξη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πρότυπο Κέντρο Παρέμβασης για Ατομα με Αυτισμό στη Λεμεσό και ερωτηθείς για την επερχόμενη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «η Γερμανία είναι μια χώρα με ειδικό βάρος στην Ευρώπη, αλλά έχει και γενικότερο βάρος παγκόσμια», και «είναι μεγάλη χώρα, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις».

    «Φυσιολογικά η Γερμανία τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Κύπρου. Είναι μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα ένεκα της δικής της επανένωσης που έγινε πρόσφατα και θέλω να εκφράσω και τις ευχαριστίες μου προς την κ. Μέρκελ και προς τη γερμανική Κυβέρνηση για τη στάση αρχών την οποία τηρεί στο κυπριακό πρόβλημα», είπε.

    Πρόσθεσε ότι "είναι η πρώτη επίσκεψη Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Κύπρο, έχει μεγάλο βάρος και τεράστια σημασία, όπως ήταν η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως ήταν η επίσκεψη του Πάπα της Ρώμης στην Κύπρο και πολλές άλλες επισκέψεις και κινήσεις που γίνονται και, αν στηριζόμασταν και στις εκτιμήσεις των πολιτικών κομμάτων, θα λέγαμε ότι δεν έχουν σημασία αυτές οι επισκέψεις».

    «Οι επισκέψεις αυτές έχουν τεράστια σημασία. Πρώτα από όλα, ως ένδειξη, απόδειξη, αναγνώριση της μιας και μόνης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κύπρο. Βεβαίως είναι για εμάς μια σημαντική στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως πολλές φορές την έχουμε περιγράψει, για να μην αναλωνόμαστε πάλι στην περιγραφή της λύσης ομοσπονδίας», είπε.

    «Θέλω να πω ότι αναμένουμε με αισθήματα ευχαρίστησης την κ. Μέρκελ στην Κύπρο», ανέφερε και ευχήθηκε «οι πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να αναπτυχθούν περαιτέρω και να είναι θεμελιακής σημασίας αυτή η επίσκεψη».

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

    Υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος κατέγραψε στην Κύπρο τον Δεκέμβριο η μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υποχώρηση καταγράφηκε και στην Ελλάδα, ενώ περαιτέρω βελτίωση σημειώθηκε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

    Οπως προκύπτει από την έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που περιλαμβάνει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για τη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, καθώς και των καταναλωτών, κυμάνθηκε στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο στις 106,2 μονάδες από 105,1 μονάδες τον Νοέμβριο. Στο σύνολο της ΕΕ αυξήθηκε στις 106,1 μονάδες από 105,1 μονάδες τον Νοέμβριο.

    Στην Κύπρο, ο Δείκτης από τις 96,5 μονάδες τον Νοέμβριο υποχώρησε στις 87,4 μονάδες τον Δεκέμβριο. Στην Ελλάδα, που έχει το χειρότερο κλίμα στην Ευρωζώνη, ο Δείκτης υποχώρησε στις 65,6 μονάδες από 67 μονάδες τον Νοέμβριο.

    Αναφορικά με τους επιμέρους δείκτες, στην Κύπρο καταγράφηκε επιδείνωση σε όλους.

    [03] ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΤΕΛΕΤΗ

    Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, κατά την τελετή λήξης τους Ετους Οδικής Ασφάλειας για τους νέους (2010), κήρυξε το 2011 ως Ετος Οδικής Ασφάλειας κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, με κεντρικό σύνθημα «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί: Πείτε όχι στο αλκοόλ», διαμηνύοντας ότι οι προσπάθειες θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο.

    Η κ. Μαρκουλλή πρόσθεσε πως, παρά το γεγονός ότι όλες οι υπηρεσίες εντατικοποίησαν τις προσπάθειες κατά το 2010 για αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας σε ό,τι αφορά τους νέους, εντούτοις αρκετές οικογένειες θρήνησαν τα παιδιά τους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο και αρκετά νέα παιδιά σημάδευσαν τη ζωής τους με σοβαρές αναπηρίες που υπέστησαν από τροχαία δυστυχήματα.

    Αναφέροντας ότι το 2010 ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του 6ετούς Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας στην Κύπρο (2005-2010) και άρχισε η εκπόνηση νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την περίοδο 2012-2020, είπε πως από τον Ιανουάριο του 2011 τίθενται σε εφαρμογή οι νέες ευρωπαϊκές πολιτικές κατευθύνσεις για την οδική ασφάλεια που έχουν στόχο τη μείωση των θυμάτων σε οδικές συγκρούσεις στην ΕΕ κατά 50% μέχρι το 2020.

    Προσθέτοντας ότι η Κύπρος υιοθετεί τον ευρωπαϊκό στόχο και με το δικό της στρατηγικό σχέδιο, που θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, και θα προσμετρά τα ιδιαίτερα δεδομένα της Κύπρου, δεσμεύτηκε ότι «θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

    [04] ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΑ - ΕΝΑΡΞΗ

    Από σήμερα αρχίζει επίσημα η χειμερινή περίοδος των εκπτώσεων που θα διαρκέσει ως τις 26 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με Διάταγμα του Υπουργού που εκδόθηκε την 31 Δεκεμβρίου 2010 "ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης της φετινής χειμερινής περιόδου η 7η Ιανουαρίου και ως ημερομηνία λήξης η 26η Φεβρουαρίου».

    Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας, οι ρυθμίσεις για τις περιόδους των εκπτώσεων αφορούν μόνο τα είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού και τα έπιπλα.

    «Ολες οι υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων μπορούν ελεύθερα να προσφέρονται σε τιμές εκπτώσεων σε οποιανδήποτε χρονική περίοδο», αναφέρεται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 7 January 2011 - 12:29:11 UTC