Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
  • [03] ΚΥΠΡΙΟΙ - ΤΑΞΙΔΙΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Την αντίθεσή της στη διχοτόμηση, δηλώνει η Κυβέρνηση με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, και επαναλαμβάνει τη θέλησή της να συνεχίσει να εργάζεται για άρση της κατοχής και τερματισμό του εποικισμού, για επίλυση του Κυπριακού, για επανένωση της πατρίδας και του λαού στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως τα ΗΕ την περιγράφουν, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

    Για μια λύση που, όπως εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας και θα τον καθιστά πραγματικό αφέντη στον τόπο μας.

    Ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτελεί την κορύφωση των αποσχιστικών, διχοτομικών ενεργειών της Αγκυρας, αλλά και των προσπαθειών της να νομιμοποιήσει τα κατοχικά δεδομένα και να υλοποιήσει το στόχο της για δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί.

    ``Η διεθνής κοινότητας όχι μόνο αρνήθηκε να αναγνωρίσει το κατοχικό μόρφωμα, αλλά μέσα από δύο ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, το 541 και το 550, το καταδίκασε, θεώρησε νομικά άκυρη την ενέργεια και κάλεσε όπως καμιά χώρα μην αναγνωρίσει την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου``.

    Το ψευδοκράτος, τόνισε, δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά χώρα πλην της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν έχουν τερματιστεί. ``Η Τουρκία συνεχίζει να εργάζεται και να μεθοδεύει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με άλλοθι την έξοδο των Τ/κ από τη λεγόμενη απομόνωση``. Επιπρόσθετα, συνέχισε, προσπαθεί να προωθήσει και να επιβάλει την αναβάθμισή του ακόμα και μέσα από την πρόταση που η τ/κ πλευρά έχει καταθέσει στις διαπραγματεύσεις για το περιουσιακό. Αυτή η πρόταση, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσπαθεί να νομιμοποιήσει το ψευδοκράτος με το να το παρουσιάζει ότι δήθεν είναι νόμιμος κάτοχος των περιουσιών των Τ/κ, που δήθεν έχει το δικαίωμα να τις ανταλλάξει με ε/κ περιουσίες.

    Η πραγματοποίηση πανηγυρικών γιορτασμών για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με πρωταγωνιστή μάλιστα το διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας και με την παράνομη παρουσία Τούρκων αξιωματούχων σ` αυτούς, δείχνει ότι η τουρκική πλευρά έχει έλλειψη καλής θέλησης και δεν πείθει ότι θέλει λύση. ``Η Τουρκία οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση της, να σεβαστεί και να εφαρμόσει τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ``. Οφείλει, επίσης, κατέληξε ο Εκπρόσωπος, να σεβαστεί και να εφαρμόσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα και να συνεργαστεί για επίτευξη αμοιβαία συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό.

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

    Ευχάριστα είναι τα νέα όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Συγκεκριμένα, όπως είπε, όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης «τα τελευταία στοιχεία είναι καλά», αφού κινείται σε ποσοστό 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2010, δηλαδή, 1,5% (διορθωμένο ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

    «Ο πληθωρισμός», είπε, «υπολογίζουμε» να είναι «2,5% - 3% για το 2010», προσθέτοντας ότι «το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 3% 4%».

    «Εμείς», είπε, «παίρνουμε τη συντηρητική πρόβλεψη ότι θα αυξηθεί 3%», δηλαδή, «τα 16.946 εκ. ευρώ θα γίνουν 17.540 εκ ευρώ» και «αυτός αναμένεται να είναι ο παρονομαστής το 2010 του ΑΕΠ». Για το 2009, ανέφερε, «τα τελευταία στοιχεία ήταν ότι το έλλειμμα είναι 5,96%».

    Πρόσθεσε ότι «για το πρώτο 9μηνο του 2010 υπήρξε μια βελτίωση στα δημόσια οικονομικά της τάξης του 5%».

    [03] ΚΥΠΡΙΟΙ - ΤΑΞΙΔΙΑ

    Αύξηση 11,8% σημείωσαν τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Οκτώβριο του 2010 και ανήλθαν στις 109.956 σε σύγκριση με 98.348 τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών, τον Οκτώβριο του 2010 σημειώθηκε αύξηση 28,8% στις επιστροφές - αφίξεις κατοίκων Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 22.893 τον Οκτώβριο του 2009 σε 29.495 τον Οκτώβριο του 2010).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 15 November 2010 - 18:29:15 UTC