Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ - ΗΠΑ - ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου καταδικάζει την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τονίζει πως οι σημερινές αντικατοχικές εκδηλώσεις συνιστούν μια έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες που γίνονται για συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό.

    Σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες για την ημέρα καταδίκης του ψευδοκράτους την 15η Νοεμβρίου 1983, ο κ. Δημητρίου τονίζει πως η παράνομη αυτή ενέργεια της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Εθνη και από όλους τους διεθνείς οργανισμούς``, υπενθυμίζοντας πως με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της και ταυτόχρονα καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ``Τα ψηφίσματα αυτά αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για την Κύπρο και το λαό της και έχουν ως αποτέλεσμα το ψευδοκράτος να μην αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα από καμιά άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία``, επισημαίνει.

    Οπως υποδεικνύει ο Υπουργός Παιδείας, ``καταδικάζοντας σήμερα την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, καταδικάζουμε, ταυτόχρονα, την εισβολή, την κατοχή και όλα τα δεινά που επέφεραν στην πατρίδα μας``.

    ``Μέσα από τις αντικατοχικές εκδηλώσεις της φοιτητιώσας και μαθητιώσας νεολαίας, ολόκληρος ο κυπριακός λαός υψώνει φωνή καταδίκης του φασιστικού πραξικοπήματος, της τουρκικής εισβολής και κατοχής, του εθνικού ξεκαθαρίσματος, του εποικισμού, της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του σφετερισμού των περιουσιών των προσφύγων, της διαιώνισης του δράματος των αγνοουμένων και της στέρησης βασικών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας και καλεί τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες που γίνονται για να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση``.

    Η λύση, τονίζει ο Υπουργός Παιδείας, πρέπει να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας και δημοκρατίας.

    ``Λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Λύση που να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς εξαρτήσεις από ξένες χώρες. Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας συστατικό στοιχείο της οποίας θα είναι και η πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών``, σημειώνει.

    Ο κ. Δημητρίου σημειώνει ακόμη ότι ``θεωρούμε δεδομένο πως η πραγματική επιθυμία και στόχος όλων μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αρμονική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του νησιού μας, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, ελευθερίας και δικαιοσύνης, ώστε να ζήσουμε ξανά μαζί σε μια Κύπρο επανενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ομοσπονδιακή``.

    ``Σε μια Κύπρο όπου η διασφάλιση των δικαιωμάτων της μιας κοινότητας δεν θα αποβαίνει σε βάρος των δικαιωμάτων της άλλης. Σε μια Κύπρο ειρηνική και ευημερούσα όπου θα μετρά ο άνθρωπος ανεξάρτητα από τη γλώσσα και την καταγωγή του. Επιθυμία και στόχος που μπορεί και πρέπει να γίνει ζωή και πράξη. Και θα γίνει ζωή και πράξη ως αποτέλεσμα του κοινού αγώνα του λαού μας``, καταλήγει στο μήνυμά του ο Υπουργός Παιδείας.

    Στο μεταξύ, κόμματα και οργανώσεις πραγματοποιούν εκδηλώσεις καταδίκης της παράνομης αυτής ανακήρυξης, που θεωρείται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως νομικά άκυρη.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ - ΗΠΑ - ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Πολυμελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων 23 κυπριακών εταιρειών, οι οποίες ασχολούνται με την ηλιακή θερμική ενέργεια και κλιματισμό, επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν σε σεμινάριο με θέμα τη θέρμανση και ψύξη του χώρου με χρήση ηλιακής ενέργειας, καθώς και επισκέψεις σε αμερικανικά εργοστάσια του κλάδου.

    Το σεμινάριο διήρκεσε μία εβδομάδα κι έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη. Οπως ανέφερε ο Πάρης Αναστασίου, από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), τα μέλη της αντιπροσωπείας παρακολούθησαν διάφορες διαλέξεις οι οποίες διοργανώθηκαν από τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Αριζόνας, Patrick Phelan, τις οποίες οι επιχειρηματίες χαρακτήρισαν χρήσιμες. Οπως διαπίστωσε, ο κ. Αναστασίου, στις ΗΠΑ υπάρχουν πανεπιστήμια που ασχολούνται με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, ιδίως σε πολιτείες του νότου όπως η Αριζόνα κι η Φλόριδα.

    «Είχαμε επίσης συνάντηση και με εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι μας έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση και τις προοπτικές που υπάρχουν. Στη διάρκεια των επαφών μας λάβαμε αρκετές προτάσεις για συνεργασίες με αμερικανικές επιχειρήσεις, όχι μόνο για αγορά τεχνολογίας, αλλά και για να δώσουμε τεχνογνωσία. Η Κύπρος είναι πρώτη χώρα στον κόσμο στη χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα κι αυτό το γνώριζαν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 15 November 2010 - 10:29:14 UTC