Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΦΟΥΛΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΝΕΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Την υποστήριξή του στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών και αξιών εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Λίτβιν, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν στο Κίεβο.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις καθώς και η εμβάθυνση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας Κύπρου Ουκρανίας και η συνεργασία στους τομείς του Τουρισμού και της Αμυνας.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ουκρανικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Κύπριος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουκρανία.

    Σε δηλώσεις του ο κ Καρογιάν είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Λίτβιν για τις εξελίξεις στη παρούσα φάση του Κυπριακού και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων είναι πενιχρά λόγο της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και της περιφρόνησης από μέρους της Τουρκίας του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

    Ο κ. Καρογιάν είπε επίσης ότι η Ουκρανία υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο και ακολουθεί πολιτική αρχών στο Κυπριακό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λίτβιν είπε ότι η Ουκρανία υποστηρίζει απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέφερε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι δύο Πρόεδροι επεσήμαναν εξάλλου τις καλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οπως είπε ο κ. Καρογιάν, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση των ξένων επενδύσεων στην Ουκρανία και η Ουκρανία είναι στις πρώτες θέσεις επενδύσεων στην Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας ανέφερε ότι συνεχίζεται ο διάλογος για την προώθηση των σχέσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ και ευχαρίστησε την Κύπρο για την υποστήριξή της.

    Αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Λίτβιν επεσήμανε τη σημασία να επιταχυνθεί η υπογραφή για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, ενώ, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες 7 συμφωνίες οι οποίες είναι υπό διαπραγμάτευση.

    [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΦΟΥΛΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόσει η Τουρκία το πρωτόκολλο χωρίς διακρίσεις, επισήμανε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

    Παρουσιάζοντας τις ετήσιες εκθέσεις προόδου στους ευρωβουλευτές και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φούλε είπε ότι «ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν σήμερα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός» και κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει κατά τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις το πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης «για να μην χαθεί η δυναμική των διαπραγματεύσεων».

    Ο κ. Φούλε δεν έδωσε καμία εγγύηση ότι θα ανοίξουν συντόμως νέα κεφάλαια, αλλά είπε ότι «κάθε πρόοδος θα επιταχύνει τη διαδικασία». Επίσης εντυπωσιάστηκε, όπως είπε, από τον ενθουσιασμό και το ανοικτό μυαλό αμφότερων των πλευρών στην Κύπρο και επαναβεβαίωσε ότι η Κομισιόν στηρίζει πλήρως τις τρέχουσες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [03] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΝΕΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ

    Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εξελέγην νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, επικρατώντας κατά τις σημερινές πρυτανικές εκλογές έναντι των ανθυποψηφίων του Χρίστου Σχίζα, Λένου Τριγιώργη και Κωνσταντίνου Χρίστου.

    Από τους 372 συνολικά ψήφους ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης έλαβε 206, ο Κωνσταντίνος Χρίστου 98, ο Λένος Τριγιώργης 37 και ο Χρίστος Σχίζας 27. Τέσσερα ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.

    Σήμερα διεξάγονται επίσης και εκλογές για ανάδειξη των δυο Αντιπρυτάνεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων - Οικονομικής - Διοίκησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 November 2010 - 12:29:14 UTC