Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΛ ΑΣΑΝΤ - ΦΟΡΟΥΜ
  • [02] ΥΠΑΜ ΠΟΛΩΝΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΟΥΡΟΣΥΠΡΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
  • [04] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ZHANG GAOLI

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΛ ΑΣΑΝΤ - ΦΟΡΟΥΜ

    Την κοινή τους πρόθεση για προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Συρίας, εξέφρασαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών Δημήτρης Χριστόφιας και Μπασάρ Αλ Ασαντ.

    Οι Πρόεδροι Χριστόφιας και Ασαντ εγκαινίασαν την Παρασκευή το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ, που διοργανώθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σύρου Προέδρου στην Κύπρο και στην παρουσία επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ``μια ισχυρή και παραγωγική σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας είναι σημαντική για τις οικονομίες των δύο χωρών και θα βοηθήσει στην ενίσχυση ακόμη περισσότερο των διμερών μας σχέσεων σε σχέση με το εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό``.

    ``Η Κυβέρνησή μας έχει πολύ υψηλότερες φιλοδοξίες για την εμβάθυνση της σχέσης μας και η παρουσία σήμερα εδώ τόσων πολλών επιχειρηματιών δείχνει πόσο δεσμευμένες είναι οι χώρες μας στο να καταστήσουν αυτήν τη σχέση πετυχημένη``, είπε.

    Απευθυνόμενος στον κ. Ασαντ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η επίσκεψή του στην Κύπρο επιβεβαιώνει ``τις εξαιρετικές πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις``.

    Συγχαίροντας τους διοργανωτές του επιχειρηματικού φόρουμ, ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα είναι παραγωγικό και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας για την ανάπτυξη της ευημερίας των δύο χωρών μας``.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συρίας είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια πέρσι στην Δαμασκό ήταν ``ένα καίριο σημείο στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών``.

    Αναφερόμενος στο μέλλον των δύο χωρών, ο κ. Ασαντ είπε ``κλειδί σε αυτό το μέλλον είναι ένας νέος και ενεργός συνεταιρισμός, που μπορεί κανείς να χτίσει πάνω στα κοινά μας συμφέροντα και προτεραιότητες``.

    Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη χώρα του σε σχέση με τις μεταφορές και την ενέργεια, προσθέτοντας πως η στρατηγική πρωτοβουλία της χώρας του είναι η μετατροπή της Συρίας σε μια πύλη που θα συνδέει τη χώρα με την Ευρώπη στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού.

    ``Η Κύπρος μοιράζεται αυτή τη στρατηγική τοποθεσία τόσο ως μέλος της ΕΕ και ως ένας άμεσος γείτονας της Συρίας και ως τέτοια θα πρέπει να είναι μέρος αυτής της δυναμικής``, είπε προσθέτοντας ότι ``μέσω διμερών και περιφερειακών συμφωνιών μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η περιοχή μας θα χαρακτηρίζεται από συμμετοχική ανάπτυξη και αειφόρο ανάπτυξη``.

    Καλωσορίζοντας τους δύο Προέδρους, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης είπε ότι η παρουσία τους ``καταδεικνύει τη σημασία αυτού του φόρουμ και τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών``.

    ``Η παρουσία σας εδώ σήμερα``, είπε απευθυνόμενος στους δύο Προέδρους, ``ενισχύει τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της φιλικής χώρας της Συρίας``.

    Οπως είπε, το κυπριακό Επιμελητήριο κατανοεί την ισχυρή προοπτική για οικονομική συνεργασία με τη Συρία και υπόσχεται να υποβοηθήσει, να προωθήσει και να ενισχύσει την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά αυτή την περίοδο, που η σχέση της Συρίας με την ΕΕ προχωρά και νέες επενδυτικές ευκαιρίες προκύπτουν στην κοντινή γειτονική χώρα.

    [02] ΥΠΑΜ ΠΟΛΩΝΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Η λύση του Κυπριακού είναι σημαντική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ΕΕ, επειδή η μη επίλυση του Κυπριακού επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, εκτιμούν αξιωματούχοι του Υπουργείου Αμυνας της Πολωνίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας Κώστας Παπακώστα στην Πολωνία. Κύπρος και Πολωνία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα προωθήσουν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

    Κατά τις επαφές του, ο Υπουργός Αμυνας τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, νοουμένου ότι θα διατηρηθεί η αυτονομία της ΕΕ στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στο σεβασμό από όλους του θεσμικού της πλαισίου.

    Ο κ. Παπακώστας, στη διάρκεια επαφών του στη Βαρσοβία, ενημέρωσε τους συνομιλητές του και για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του και ότι οι Κύπριοι είναι έτοιμοι για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [03] ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΟΥΡΟΣΥΠΡΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

    Στους δρόμους για δεύτερη συνεχή μέρα βγήκαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας Γιουροσύπρια, ζητώντας τη μεταφορά τους στις Κυπριακές Αερογραμμές μετά το κλείσιμο της Γιουροσύπρια. Επίκεντρο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων ήταν σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών, όπου κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας η οποία ξεκίνησε το πρωί από τα κεντρικά γραφεία της ΣΕΚ.

    Με την άφιξη τους στο Υπουργείο Οικονομικών, εργαζόμενοι πέταξαν κόκκινη μπογιά στην κεντρική είσοδο του Υπουργείου, η οποία σφραγίστηκε αμέσως, ενώ ακολούθως σε μια συμβολική κίνηση, οι εργαζόμενοι δημιούργησαν αλυσίδα από τις γραβάτες και τα μαντήλια τους, τα οποία και έδεσαν στις κολώνες μπροστά από την είσοδο του Υπουργείου, πετώντας παράλληλα πουκάμισα και σακάκια μπροστά στην είσοδο και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, όπως «Σταυράκη παραιτήσου, εσύ κι οι σύμβουλοι σου», «θέλουμε απαντήσεις εδώ και τώρα, την παραίτηση σου σε μια ώρα» και «κάποιοι πήραν μίζες και τράβηξαν τις πρίζες».

    Νωρίτερα οι εργαζόμενοι, καθοδόν προς το Υπουργείο Οικονομικών, σταμάτησαν μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο αποκόπτοντας για μερικά λεπτά και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της Λεωφόρου Σεβέρη και στη συνέχεια την Πύλη Εισόδου του Προεδρικού. Επιχείρησαν στη συνέχεια να εισέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς η φρουρά είχε προλάβει να σφραγίσει την πύλη που οδηγεί στο κυρίως κτίριο.

    [04] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ZHANG GAOLI

    Τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν στη συνάντησή του με το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και Γραμματέα της Δημοτικής Επιτροπής Tianjin, Zhang Gaoli, ο οποίος πραγματοποιεί από την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Καρογιάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ανέφερε στον Κινέζο αξιωματούχο ότι η ε/κ πλευρά αναζητεί λύση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Κίνα αποτελεί μόνιμο μέλος, Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου που παρατηρείται, κυρίως λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον Κινέζο αξιωματούχο για τη στήριξη και τη θέση αρχών που διατηρεί η χώρα του στο Κυπριακό και στη συνέχεια τον ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις και την παρούσα φάση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 November 2010 - 14:29:15 UTC