Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΦΙΞΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΦΙΞΗ

    Εφθασε γύρω στις 9.30 στην Κύπρο με ειδική πτήση ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού και ο Επιτετραμμένος της Συρίας στην Κύπρο.

    Περπάτησε στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί από την κλίμακα του αεροσκάφους μέχρι την είσοδο της αίθουσας επισήμων. Δεξιά και αριστερά του αεροσκάφους παρατάχθηκε άγημα της στρατονομίας, το οποίο απέδωσε τιμές. Της περιοχής υπερίπτατο ελικόπτερο της αστυνομίας.

    Στις 10:45 ο κ. al-Assad θα γίνει δεχτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή και η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

    Στην συνέχεια οι δύο Πρόεδροι θα παρακαθίσουν σε συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών τους.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρασημοφορήσει τον κ. al-Assad με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

    Ο κ. al-Assad θα έχει επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, την Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου και το ΚΕΒΕ - όπου θα παραστεί στην έναρξη του Business Forum.

    Ο Πρόεδρος της Συρίας αναχωρεί την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου στις 16:30.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στο περιουσιακό στους έξι μήνες συζητήσεων, εκτιμά ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, εκφράζοντας ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στις 18 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη. Σε συνέντευξη του στον Ελληνικό Ραδιόφωνο του Λονδίνου (LGR), ο Προεδρικός Επίτροπος είπε ότι την πρώτη περίοδο, που ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήταν ο κ. Ταλάτ, είχαμε κάνει κάποια πρόοδο σε θέματα διακυβέρνησης, θέματα οικονομίας και θέματα ΕΕ, και συνέπεσε απλώς με την άνοδο του κ. Ερογλου ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας, να μπούμε στο αποδεδειγμένα δύσκολο θέμα, του περιουσιακού. Συζητούμε αυτό το θέμα ανέφερε ο κ. Ιακώβου, από τον περασμένο Μάιο. Και για έξι τώρα μήνες, είπε, δεν μπορώ να πω ότι παρατηρείται σημαντική πρόοδος. Διότι υπάρχουν διαφωνίες πάνω σε θέματα αρχών. Εμείς επιμένουμε στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη να αποφασίσει για το μέλλον της περιουσίας του, ενώ οι Τ/κ θέλουν να δώσουν αυτόν το ρόλο της απόφασης για το μέλλον της περιουσίας στο σημερινό χρήστη.

    Η μεγάλη διαφορά για το μέλλον των περιουσιών και ποιός έχει τον τελικό λόγο, αν θέλετε, είναι αυτή η διαφορά θέσεων, ότι οι μεν Τούρκοι λέγουν ότι θα αποφασίσει αυτός που χρησιμοποιεί σήμερα την περιουσία, και η δική μας θέση που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, και που πιστεύουμε ότι, ασπίδα μας είναι το διεθνές δίκαιο, και πρέπει οι θέσεις μας να συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο και αυτό πάντοτε κάνουμε, ότι η θέση μας είναι και σωστή και δίκαιη. Και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους για να βρεθούν συγκλίσεις, τουλάχιστον σε κάποια διαδικαστικά θέματα, αυτό προχωρεί, χωρίς να φτάσουμε σε καμιά ουσιαστική σύγκλιση, πρόσθεσε. Στη συνέχεια της συνέντευξης του, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στη συνάντηση που κάλεσε στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τις 18 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι δεν είναι καθαρό τι θα επιδιώξει ο ΓΓ. Θέλω όμως να διασκεδάσω κάποιες φήμες, είπε, ότι ο ΓΓ δεν καλεί τους δύο ηγέτες για να τους επιπλήξει ή να αλλάξει τη διαδικασία, δεν τίθεται θέμα, ούτε από το ΓΓ και σίγουρα ούτε και από τις δύο πλευρές για να είμαι δίκαιος, αλλά προπαντός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αλλάξει η διαδικασία, αυτή δηλαδή που έχουμε πει αυτούς τους πολλούς μήνες, ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης και ότι δεν είναι δεκτές παλιές πρακτικές και πιο συγκεκριμένα, είτε της επιδιαιτησίας, είτε της διαμεσολάβησης.

    Συνεπώς, συνέχισε, πιστεύω ότι ο ΓΓ θα μετρήσει την πρόοδο μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, και είναι δυνατόν, και του περιουσιακού. Ισως να πάρει θέση πάνω και σε θέματα που εμείς έχουμε ήδη εγείρει, ότι δηλαδή εφόσον δεν υπάρχει πρόοδος στο περιουσιακό, θα πρέπει να μπούμε και σε κάποια άλλα θέματα, τα οποία είναι σχετικά, όπως είναι το εδαφικό και το θέμα των εποίκων. Υποθέτω πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, ότι αυτά τα θέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη, χωρίς αυτή να έχει καθοριστεί ή να έχει συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές. Σε ερώτηση για το θέμα διάνοιξης και άλλων σημείων διέλευσης, δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, όμως εμείς ως κράτος δικαίου, εμείς είμαστε η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ, και μπήκαμε στην ΕΕ με συγκεκριμένους όρους, τους οποίους χρησιμοποιούμε και αυτούς σαν ασπίδα, εναντίον πολλών τουρκικών σχεδιασμών.»


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 4 November 2010 - 10:29:14 UTC