Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΕΛΓΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΣΣΕ

  • [01] ΒΕΛΓΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Η Κύπρος στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Βελγικής Προεδρίας αναφορικά με τις κοινοτικές πολιτικές για το άσυλο και τη δημιουργία ενός Κοινού Συστήματος Ασύλου έως το 2012, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου Melchior Wathelet, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Η επίσκεψη του Βέλγου Υφυπουργού εντάσσεται στα πλαίσια της άσκησης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το Βέλγιο, ως μέρος ενός τριήμερου ταξιδιού σε Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρο.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη τη Βελγική Προεδρία, η οποία, όπως είπε, έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την αποφασιστική προώθηση των νομοθετημάτων που εκκρεμούν σχετικά με τα θέματα ασύλου, αλλά και τον στόχο για το Κοινό Σύστημα Ασύλου.

    Η ΕΕ είναι ανάγκη να ανταποκριθεί και να διαμορφώσει έναν κοινό χώρο προστασίας και αλληλεγγύης για τα θέματα ασύλου και να προωθήσει το στόχο που καταγράφεται στη Πρόγραμμα της Στοκχόλμης για ένα Κοινό Σύστημα Ασύλου, είπε ο κ. Συλικιώτης

    Ανέφερε εξάλλου ότι η πολιτική της ΕΕ για το άσυλο θα πρέπει να συνοδεύεται από την πρακτική εφαρμογή των αρχών της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής βαρών και ευθυνών αναφορικά με τους αιτητές.

    Ο κ. Συλικιώτης ευχαρίστησε τον Βέλγο Υφυπουργό για τη χρήσιμη και παραγωγική συνάντησή των δύο πλευρών.

    Οπως είπε, είναι μια επίσκεψη που ανταποκρίνεται στα συνεχή διαβήματα που κάνει η Κύπρος σε επίπεδο ΕΕ και κυρίως στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, για περισσότερη πρακτική αλληλεγγύη και ισομερή καταμερισμό των βαρών και των ευθυνών στα θέματα ασύλου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός είπε ότι έγινε μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση των δεδομένων στην Κύπρο που αφορούν τους αναγνωρισμένους αιτητές ασύλου, τους πρόσφυγες και τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

    Συμπλήρωσε ότι παρουσιάστηκε και το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρα η Κυβέρνηση, καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων.

    Οπως είπε ο κ. Συλικιώτης, ο Βέλγος Υφυπουργός ήταν ενημερωμένος για τα στοιχεία που αφορούν την Κύπρο και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

    Ανέφερε εξάλλου πως τόνισε προς τον κ. Wathelet και τη Βελγική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, ότι το πρόβλημα στην Κύπρο δεν εστιάζεται τόσο στο μεγάλο αριθμό αιτητών ασύλου, καθώς οι αιτήσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια με τις βελτιώσεις του συστήματος ασύλου και τις ταχύρυθμες διαδικασίες που ακολουθούνται.

    «Η πρόκληση σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αριθμό είτε αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων, είτε όσων έχουν το καθεστώς της επικουρικής προστασίας, που σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 2.800 αναγνωρισμένους», είπε ο κ. Συλικιώτης

    Ο Υπουργός σημείωσε πως η Κύπρος χρειάζεται τη στήριξη της ΕΕ, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και στην εφαρμογή μιας πολιτικής για την ανακατανομή των βαρών σχετικά με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

    Ανέφερε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια μελέτη από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταδεικνύουν την αυξημένη επιβάρυνση που δέχονται κάποια Κράτη Μέλη της ΕΕ και όπου καταθέτονται για πρώτη φορά εισηγήσεις για το θέμα της ανακατανομής των αναγνωρισμένων προσφύγων.

    «Είναι ένα θέμα που θέτουμε συνεχώς προς την ΕΕ, εμείς και άλλα κράτη που δέχονται πιέσεις» είπε ο κ. Συλικιώτης.

    Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου Melchior Wathelet, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την πρόσκληση και παρατήρησε ότι η Κύπρος διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου σε αναλογία πληθυσμού.

    Για το λόγο αυτό, συνέχισε, θεωρεί πολύ σημαντική την επιτόπια παρουσία του στο νησί, ώστε να δει το πρόβλημα από κοντά.

    Ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος διαθέτει ένα σύστημα ασύλου το οποίο αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις μετά την ένταξή της στην ΕΕ.

    Ο κ. Wathelet ευχαρίστησε την Κύπρο για την υποστήριξη της σε επίπεδο ΕΕ, τόσο προς τη δημιουργία ενός Κοινού Συστήματος Ασύλου μέχρι το 2012, όσο και για την προώθηση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας, συμπληρώνοντας ότι τα θέματα αυτά αποτελούν προτεραιότητα για τη Βελγική Προεδρία.

    Είπε ότι η Κύπρος έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και μέτρα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου για τις διάφορες κατηγορίες αιτητών και πρόσθεσε ότι αναμένει να γίνει αναφορά στο θέμα της αλληλεγγύης των Κρατών Μελών και της ανακατανομής των βαρών κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Ο κ. Συλικιώτης πάντοτε επιμένει στο θέμα αυτό και κάνει αναφορά στο Συμβούλιο των Υπουργών, κατέληξε ο Βέλγος Υφυπουργός.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συζητήσει ζητήματα που αφορούν το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), την εφαρμογή αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΣτΕ, το Κυπριακό, αλλά και θέματα που αφορούν ευρύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.

    «Ας μην ξεχνούμε``, είπε ο κ. Καρογιάν, ``ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι βασικές του αρχές είναι αυτές του Δικαίου, των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην Κύπρο παραβιάζονται αυτά τα δικαιώματα και όλες οι αρχές του Δικαίου``.

    ``Οπως επίσης θα του θίξω και το θέμα των αγνοουμένων``, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι ``υπάρχει σχετικό ψήφισμα και απόφαση της ΚΣΣΕ για τα Βαλκάνια και υπάρχει και η έκθεση του κ. Τσαβούσογλου από το 2004, όπου γίνεται αναφορά για τα θέματα των αγνοουμένων στα Βαλκάνια, που εμείς θέλουμε να κατισχύσουν και στην περίπτωση της Κύπρου``.

    Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι, ``εδώ και πολλές ημέρες``, έχει πει ``, με ξεκάθαρο τρόπο, ότι πρέπει να υπάρξει σκλήρυνση της θέσης και της στάσης μας έναντι της Τουρκίας και αυτή η σκλήρυνση δεν πρέπει να προέλθει μόνον από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά πρέπει να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην ολότητά της``. Ο κ. Μπαγίς, σημείωσε, προσβάλλει και περιφρονεί θεσμούς της ΕΕ, περιφρονεί και καταστρατηγεί αποφάσεις της ΕΕ και, με έναν προκλητικότατο τρόπο, ουσιαστικά δίδει το μήνυμα ότι δεν είναι η Τουρκία που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά η ΕΕ που θέλει να ενταχθεί στην ίδια την Τουρκία``.

    [03] ΥΠΕΞ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΣΣΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού τόνισε ότι με την επίσκεψή του στην Κύπρο, ένα πλήρες και ισότιμο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μεβλούτ Τσαβούσογλου στέλλει έμμεσα το μήνυμα στον επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση Εγκεμέν Μπαγίς ότι υπάρχει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι αναγνωρίζεται διεθνώς και ειδικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    «Δεν ξέρω εάν θα εμπλακεί στα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό ή τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά το γεγονός είναι ότι ο κ. Τσαβούσογλου συμπεριφέρεται όπως πρέπει να συμπεριφερθεί ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ και μ αυτή την ιδιότητα του επισκέπτεται την Κύπρο», είπε ο ΥΠΕΞ.

    Στις δηλώσεις του, στο περιθώριο Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου που πραγματοποιεί σήμερα σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας το Ευρωπαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα και το Ινστιτούτο Ευρωπαίων Δημοκρατών, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος «είναι ένα πλήρες και ισότιμο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και όλοι οι αξιωματούχοι σ οποιαδήποτε όργανα του Συμβουλίου και να βρίσκονται πρέπει να συμπεριφέρονται μ αυτό τον τρόπο. Ομως έμμεσα στέλλει το μήνυμα στον κ. Μπαγίς ότι υπάρχει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι αναγνωρίζεται διεθνώς και ειδικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 30 October 2010 - 13:29:55 UTC