Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
  • [03] ΥΠΑΜ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ECA - ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Σημαντικές χαρακτήρισε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για την οικονομική διακυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η κυπριακή οικονομία δεν απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

    Η Κύπρος δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο γιατί, και κρίση να έχουμε, δεν μπορούμε να απειλήσουμε τη ζώνη του ευρώ ή το ίδιο το νόμισμα, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «πρέπει, όμως, κι εμείς να λάβουμε τα μέτρα μας». «Προσπαθούμε να το πράξουμε - αν μας ευλογήσουν τα πολιτικά κόμματα, ελπίζω σύντομα να έχουμε κι εμείς ένα πακέτο μέτρων, το οποίο θα θέσουμε ενώπιον της Βουλής για έγκριση», τόνισε.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στη διάρκεια της διήμερης συνόδου συζητήθηκαν σοβαρότατα θέματα που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και πιθανές επερχόμενες κρίσεις στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ ξεχωριστά. Συζητήθηκε, και εγκρίθηκε, η έκθεση της Ειδικής Ομάδας για την Οικονομική Διακυβέρνηση και λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις που σχετίζονται με αυτή την έκθεση, ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συγκεκριμένες αποφάσεις για τη σύσταση μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και στους όρους εντολής του, τον τρόπο λειτουργίας του και, βεβαίως, τις αρμοδιότητές του.

    Εξουσιοδοτήθηκε, όπως είπε, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει να εργαστεί μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να φέρουν συγκεκριμένη εισήγηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

    Αναφορικά με τις κυρώσεις για τις χώρες που κατά τρόπο παρατεταμένο διέρχονται κρίση και δεν εφαρμόζουν τους όρους που είναι αναγκαίοι για να εξέλθουν από την κρίση αυτή και στη συνέχεια συμβάλλουν στην επέκταση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ αλλά και στο ίδιο το ενιαίο νόμισμα, ανέφερε ότι θα χρειαστεί να γίνει αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας. Επ αυτού διεξήχθη σοβαρή συζήτηση. «Εγινε δική μας παρέμβαση και παρεμβάσεις άλλων Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, και καταλήξαμε σε μια λογική απόφαση», τόνισε, προσθέτοντας ότι φαίνεται να είναι αναγκαία μια περιορισμένη αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην πρόταση για πιθανή αφαίρεση δικαιώματος ψήφου από κράτος μέλος, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεχωριστά με τα κράτη μέλη, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί οτιδήποτε και πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επανέλθουν στο εν λόγω θέμα στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. « Οποια αλλαγή στη Συνθήκη, θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2013, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2011 πρέπει να έχουμε μια κατάληξη κατά πόσο, και εάν, θα αλλάξει τελικά η Συνθήκη της Λισαβόνας» είπε. Αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σύντομα γιατί, όπως ξέρετε, υπάρχουν διεργασίες και διαδικασίες που πρέπει να γίνουν στα διάφορα κράτη μέλη σχετικά με τις αλλαγές στη Συνθήκη, τόνισε.

    Στη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να εγείρει, όπως είπε, ένα θέμα που σχετίζεται με την προσήλωση της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο συζήτησης για τις Συνόδους της ΕΕ με τρίτες χώρες - για παράδειγμα με την Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες χώρες - έγινε λόγος για την ανάγκη εφαρμογής από τις χώρες αυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιπαρέβαλε την κατάσταση στην Κύπρο. «Πρώτα απ όλα, η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει σε κανένα τον από καθέδρας δάσκαλο γιατί έχει και εντός της Ενωσης προβλήματα που σχετίζονται με τα ζητήματα αυτά», είπε, ενώ τόνισε ότι, «εφόσον με τρίτες χώρες θέλουμε να εγείρουμε τέτοια ζητήματα, θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι απέναντι σε χώρες που χτυπούνε την πόρτα της Ενωσης για να γίνουν κράτος μέλος της, όπως η Τουρκία, για παράδειγμα, που καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και 36 χρόνια ολόκληρου του κυπριακού λαού, και παραβιάζει τον διεθνή νόμο, τις αξίες της ΕΕ, καθώς και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκανα αυτή την παρέμβαση και νομίζω ότι πολλοί την άκουσαν με ικανοποίηση, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για το θέμα των αγνοουμένων, και θα συνεχιστεί η στήριξη προς τις οικογένειες των αγνοουμένων και προς το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε δήλωσή του για την Ημέρα των Αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει ότι ``αγωνιζόμαστε ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να ανοίξει τα αρχεία του στρατού και των άλλων υπηρεσιών της που θα βοηθήσουν στην πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων``.

    ``Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα των Αγνοουμένων, αποτίουμε φόρο τιμής στους αγνοούμενούς μας και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων. Γνωρίζουμε και συμμεριζόμαστε τον πόνο των συγγενών, οι οποίοι για 36 χρόνια αγωνίζονται να μάθουν τί απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Συμπαραστεκόμαστε στον πόνο τους και μαζί δίνουμε τον καθημερινό αγώνα για την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων μας``, αναφέρει. Προσθέτει ότι ``το Πρόγραμμα Εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους αναμφίβολα δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία του αγώνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων``.

    ``Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη λειτουργία και το έργο της Επιτροπής. Μόνο με τις εκταφές, όμως, και τις ταυτοποιήσεις δεν μπορούμε να μιλούμε για πλήρη εξιχνίαση. Ακόμη, δυστυχώς, δεν έγινε κατορθωτό να διεξάγεται εξατομικευμένη έρευνα, ένα βασικό στοιχείο που κατοχυρώνεται από τις διεθνώς παραδεκτές αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προβλέπεται σαφώς από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων``, σημειώνει.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσθέτει ότι ``για αυτό αγωνιζόμαστε ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να ανοίξει τα αρχεία του στρατού και των άλλων υπηρεσιών της που θα βοηθήσουν στην πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων``. Επίσης, διαβεβαιώνει ότι ``η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για το θέμα των αγνοουμένων, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις οικογένειές τους``. ``Σημειώνουμε την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για απόδοση τιμών σε όλους τους ήρωες των οποίων η τύχη έχει διακριβωθεί με την ταυτοποίηση γενετικού υλικού. Θα συνεχίσουμε, επίσης, να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στο έργο της``, προσθέτει.

    [03] ΥΠΑΜ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΑΦΕΣ

    Επαφές με τους ομόλογούς του από τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία, πραγματοποίησε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν την Κύπρο και τις διμερείς σχέσεις της με τις εν λόγω χώρες.

    Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Αμυνας είχε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με τον Υπουργό Αμυνας της Σερβίας Dragan Sutanovac, με τον Υφυπουργό Αμυνας της Ρουμανίας Viorel Oancea, με τον Υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας Anyu Angelov και με τον Υπουργό Αμυνας της Πολωνίας Bogdan Klich.

    Στη συνάντηση με τον ομόλογο του της Σερβίας, ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε τις θέσεις της Κύπρου για τα θέματα που αφορούν τη χώρα και διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Είπε ακόμη ότι προσβλέπει στην επιτυχή ολοκλήρωση των ενταξιακών συνομιλιών της Σερβίας και της ένταξης της στην ΕΕ και ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Σερβίας για τη συμμετοχή της στην UNFICYP και για την πρόθεσή της να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στην Κύπρο, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον της χώρας για την ειρήνη και ασφάλεια στο νησί.

    Στη συνέχεια, ο Υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε τα περίπτερα της Διεθνούς Εκθεσης Αμυνας και Ασφάλειας DEFENSYS 2010.

    Στις συναντήσεις, από κυπριακής πλευράς, συμμετείχε και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης.

    [04] ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ECA - ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

    Ο Λάζαρος Σ. Λαζάρου είναι θα είναι ο αντικαταστάτης του Κίκη Καζαμία στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε συνέχεια του διορισμού του από τις κυπριακές αρχές, ο Λάζαρος Σ. Λαζάρου ανακηρύχθηκε Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για εξαετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης.

    Οπως σημειώνεται, θα αντικαταστήσει τον Κίκη Καζαμία, του οποίου η θητεία στο Συνέδριο λήγει την 1η Νοεμβρίου 2010.

    Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο διορισμός πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατόπιν διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 29 October 2010 - 17:29:16 UTC