Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ
  • [02] ΟΗΕ - ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΠΑΓΙΣ
  • [04] ΚΥΠΕ - TELAM - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

  • [01] ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

    Με δοξολογίες, παρελάσεις και πανηγυρικούς εορτασμούς ανά το παγκύπριο, ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία θα τελεστεί στις 10:00 η Πανηγυρική Δοξολογία, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της ημέρας.

    Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί στη λεωφόρο Βύρωνος μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, παρουσία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, του Πρέσβη της Ελλάδας Βασίλειου Παπαϊωάννου και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου.

    [02] ΟΗΕ - ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Για την αποκατάσταση και προάσπιση του πιο ψηλού επιπέδου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες της Κύπρου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τερματισμός της κατοχής, είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, μιλώντας ενώπιον της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος επεσήμανε ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού, ιδίως από μια χώρα που σήμερα παρακάθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών. Αυτό, σημείωσε, είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την αξιοπιστία και ηθική υπόσταση του ίδιου του ΟΗΕ, όπως και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

    Η Τρίτη Επιτροπή έχει ως αντικείμενο της θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και εξετάζει την τρέχουσα περίοδο, στα πλαίσια των εργασιών της, την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι από το 1974, ο κυπριακός λαός όλα αυτά τα χρόνια στερείται συλλογικά το βασικό δικαίωμα στην ειρηνική συνύπαρξη.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΠΑΓΙΣ

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας και Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές αναδεικνύουν για μιαν ακόμα φορά την έλλειψη καλής θέλησης από μέρους της Τουρκίας.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Μπαγίς είναι απαράδεκτες``, προσθέτοντας ότι ``είτε γνωρίζει είτε όχι ο κ. Μπαγίς την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή υπάρχει και αναγνωρίζεται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και από όλα τα κράτη του πλανήτη, εκτός της Τουρκίας``.

    Πρόσθεσε ότι ``η Κυπριακή Δημοκρατία, που γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια της ίδρυσής της, είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, από το 2004, στην οποία η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος``.

    ``Στην Κύπρο ένα είναι το κράτος και ένας είναι ο λαός, που αποτελείται από δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή. Η αποσχιστική ενέργεια δε της Τουρκίας να ανακηρύξει κράτος στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ, που με ψηφίσματά του θεωρεί παράνομη, άκυρη και ως μη γενόμενη αυτήν την πράξη και καλεί όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το αποσχιστικό μόρφωμα. Μόρφωμα, το οποίο αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία που έχει προβεί σε αυτήν την αποσχιστική ενέργεια``, σημείωσε.

    [04] ΚΥΠΕ - TELAM - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Πρακτορείο Ειδήσεων της Αργεντινής TELAM.

    Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Κωστάκη Κωνσταντίνου και τον Πρόεδρο του TELAM Σέργιο Φερναντέζ Νοβόα, στην πόλη Μπαριλότσε της Αργεντινής, όπου συνήλθε το 3ο Παγκόσμιο Κογκρέσο Πρακτορείων Ειδήσεων. Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Διευθυντής και Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ.

    Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή ειδήσεων, φωτογραφιών και άλλου υλικού παραγωγής των δύο πρακτορείων ειδήσεων.

    Τόσο ο κ. Κωνσταντίνου όσο και ο κ. Νοβόα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή της συμφωνίας, λέγοντας ότι αυτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο πρακτορείων και κατ΄ επέκταση μεταξύ των δύο χωρών. Η Αργεντινή έχει και ένα ιδιαίτερο λόγο να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Κύπρο, λόγω της συμμετοχής στρατευμάτων της λατινοαμερικάνικης αυτής χώρας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 29 October 2010 - 12:35:40 UTC