Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ-ΚΙΝΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΙΣΤΕΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Θετική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν έχει κλείσει εντελώς, παρότι με την απόφαση οι εξελίξεις τίθενται πάνω σε ορθή βάση.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο αποτελεί θετική εξέλιξη``.

    ``Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της σκληρής και συντονισμένης προσπάθειας που έχει γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και των αρμόδιων υπηρεσιών της, των πολιτικών κομμάτων και των έξι ευρωβουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η θετική εξέλιξη αποδεικνύει στην πράξη τη σημασία και το όφελος που έχει για τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον αγώνα που διεξάγουμε για λύση του Κυπριακού, η ενότητα, η σύμπνοια και η κοινή προσπάθεια για την επίτευξη στόχων``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``η απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν προσφέρεται, ασφαλώς, για θριαμβολογίες``.

    ``Αλλωστε, το θέμα δεν έχει κλείσει εντελώς, παρότι με την απόφαση, οι εξελίξεις τίθενται πάνω σε ορθή βάση. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια με την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια, μαζί και σε συνεργασία με τα κόμματα και τους ευρωβουλευτές μας, για την προσδοκώμενη κατάληξη του θέματος``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε ότι ``παράλληλα, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει δραστήρια να προωθεί την πρόταση του Προέδρου για την Αμμόχωστο, η οποία παρέχει, ανάμεσα σε άλλα, τη δυνατότητα για ανάπτυξη των σχέσεων της τ/κ κοινότητας με την ΕΕ, χωρίς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διεθνής νομιμότητα``.

    ``Με την υιοθέτηση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, αλλά και ολόκληρου του πακέτου προτάσεων που βρίσκονται στο γνωστό του τρίπτυχο, εξυπηρετείται ο βασικός στόχος της επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979``, είπε.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι ``μόνο με τη συνολική λύση του Κυπριακού μπορούν να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συνέχιση της κατοχής και τη ντε φάκτο διαίρεση της πατρίδας μας``.

    [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ-ΚΙΝΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Κίνας συζήτησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Κινέζος ομόλογός του Yang Jiechi, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους την Τρίτη στο Πεκίνο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Yang επανέλαβε τη στήριξη της Κίνας στη συνέχιση της παρούσας διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών, ενώ οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν και στις σχέσεις Κίνας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στις συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές, έγινε ενημέρωση επί του Κυπριακού και ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν και θέματα Σινο-Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών για τη συνεπή και σταθερή υποστήριξη της Κίνας, καθώς και για τη θέση αρχών που διατηρεί η χώρα του όσον αφορά το Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Yang για την πορεία των απευθείας συνομιλιών και του παρουσίασε το σχετικό τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ανέπτυξε τις θέσεις της Κύπρου όσον αφορά την ουσία και τη διαδικασία των συνομιλιών.

    Ο κ. Yang επανέλαβε τη στήριξη της Κίνας στη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών και σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των προνοιών των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να διασφαλίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κίνας-Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίστηκε ο εποικοδομητικός ρόλος της Κύπρου στην περαιτέρω προώθηση της Σινο-Ευρωπαϊκής συνεργασίας.

    Επί τούτου, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη θετική συμβολή του στην πρόσφατη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο ηπείρων.

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, το 2011, 40 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Κίνας, εξετάστηκε αριθμός εισηγήσεων που κατατέθηκαν και από τις δύο πλευρές για εορτασμό του γεγονότος.

    Παράλληλα, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω προώθησης των σχέσεων των δύο χωρών, με την ολοκλήρωση αριθμού διμερών συμφωνιών, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

    Συζητήθηκαν, τέλος, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Το απόγευμα της Τρίτης, ο Υπουργός Εξωτερικών, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, αναμένεται να συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Αντιπρόεδρο της κινεζικής Κυβέρνησης Li Keqiang.

    [03] ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

    Η αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, με βάση τους σχεδιασμούς του κράτους, απαιτεί την κινητοποίηση και δράση πολλών υπηρεσιών της κρατικής μηχανής, από όλα σχεδόν τα Υπουργεία, υπό το γενικό συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η φύση και η έκταση της έκτακτης κατάστασης θα καθορίσει τις υπηρεσίες που θα κινητοποιηθούν, σημειώνουν.

    Σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, σε σχέση με τους σχεδιασμούς αντιμετώπισης καταστάσεων από φυσικά φαινόμενα και τις αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν, αναφέρουν επίσης ότι σε όλες τις περιπτώσεις των εκτάκτων καταστάσεων που απαιτούν κινητοποίηση της κεντρικής Κυβέρνησης καθοριστικός είναι ο ρόλος της Πολιτικής Αμυνας.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΙΣΤΕΙΑ

    Ιστορικό ορόσημο στην πορεία του θεσμού, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την τελετή απονομής των Αριστείων Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς είπε -είναι αφιερωμένη στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντικατοπτρίζοντας την εξελικτική πορεία του σύγχρονου πολιτισμού του τόπου μας μέσα από υψηλά πνευματικά επιτεύγματα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τιμούμε σήμερα με την ύψιστη διάκριση της πολιτείας τέσσερις εξέχουσες φυσιογνωμίες της Κύπρου: τη Ρήνα Κατσελλή και το Μιχάλη Πιερή για τη συνολική προσφορά τους στον τομέα των Γραμμάτων, τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη για τη συνολική προσφορά της στον τομέα των Τεχνών και τον Κυριάκο Νικολάου για τη συνολική προσφορά του στον τομέα των Επιστημών.

    Για την Κυβέρνηση, συνέχισε, ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα. «Είναι στη διακριτή φιλοσοφία αυτής της Κυβέρνησης η ιδιαίτερη έγνοια για την πνευματική καλλιέργεια ως απαραίτητο κοινωνικό αγαθό για το σύνολο των πολιτών, για τον απλό άνθρωπο». Αποτελεί προτεραιότητα, σημείωσε, γιατί πιστεύουμε ότι η κυπριακή κοινωνία έχει ανάγκη, ίσως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, τη συνεχή αναβάθμιση και ανάπτυξη των αξιών και αρχών που δίνουν περιεχόμενο, όραμα και προοπτική στο λαό μας. Οραμά μας, είπε, η δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία θα κυριαρχούν πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και η απελευθέρωση των πνευματικών τους δυνατοτήτων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της δημιουργίας Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, η λειτουργία της οποίας θα συμβάλει, είπε, τα μέγιστα στο στρατηγικό σχεδιασμό και ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας στον τόπο μας. Ανακοίνωσε ότι η θεσμοθέτηση της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού βρίσκεται πια στο τελευταίο της στάδιο. «Προγραμματίζεται από την αρχή του 2012 να δρομολογηθεί πια η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου, το οποίο θα εξασφαλίσει τα μέσα εκείνα που απαιτούνται για την όλο και πιο αποτελεσματική στήριξη και ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 19 October 2010 - 13:29:58 UTC