Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΙΣΤΕΙΑ
  • [03] ΥΠΕΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΓΑΛΛΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

  • [01] ΕΚ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

    Με 18 ψήφους υπέρ, 5 κατά και μία αποχή, η Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία υποστηρίζεται ότι ο εν εξελίξει Κοινοτικός Κανονισμός για την έναρξη απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα της Κύπρου, στηρίζεται σε λάθος νομική βάση.

    Η Επιτροπή Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου, αφού πρώτα κατά πλειοψηφία τάχθηκε κατά της αναβολής της σχετικής συζήτησης (κάτι που υποστηρίχθηκε ενθέρμως, από τους ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στην Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών), στη συνέχεια, ευθυγραμμίσθηκε με τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου, που διατηρεί αναλλοίωτη τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, θα τεθεί υπόψη της Διάσκεψης των Προέδρων του Σώματος, προκειμένου να αξιολογηθεί, ενόψει των πολιτικών αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν επί του Κοινοτικού Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Υστερα από την εξέλιξη αυτή που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενισχύει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα για την αποτροπή της μονομερούς έναρξης του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, ενδέχεται -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- η απόφαση αυτή, να τεθεί υπόψη και του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

    Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, που έγινε σήμερα κατά πλειοψηφία αποδεκτή και από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Σώματος, απορρίπτει τη νομική βάση που επέλεξε η Κομισιόν για τον επίμαχο Κανονισμό, διά του οποίου εκλαμβάνει την κατεχόμενη Κύπρο ως τρίτο κράτος με το οποίο θα μπορούσε να συνάψει απευθείας εμπορικές σχέσεις.

    Στη γνωμάτευσή της, η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει επίσης τη θέση ότι ορθή νομική βάση θα μπορούσε να είναι, υπό προϋποθέσεις, το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στη γνωμάτευση, μάλιστα, διαπιστώνεται ότι η νομική βάση που επέλεξε η Κομισιόν, επιχειρεί στην πραγματικότητα να επιτύχει μερική άρση της αναστολής του κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Διπλωματικοί κύκλοι στο Στρασβούργο τόνιζαν ότι η οριστικοποίηση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής με τη θετική παρούσα της μορφή, αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα στη μάχη για αποτροπή της έγκρισης του απευθείας εμπορίου με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΙΣΤΕΙΑ

    Ιστορικό ορόσημο στην πορεία του θεσμού, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την τελετή απονομής των Αριστείων Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς είπε - είναι αφιερωμένη στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντικατοπτρίζοντας την εξελικτική πορεία του σύγχρονου πολιτισμού του τόπου μας μέσα από υψηλά πνευματικά επιτεύγματα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τιμούμε σήμερα με την ύψιστη διάκριση της πολιτείας τέσσερις εξέχουσες φυσιογνωμίες της Κύπρου: τη Ρήνα Κατσελλή και το Μιχάλη Πιερή για τη συνολική προσφορά τους στον τομέα των Γραμμάτων, τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη για τη συνολική προσφορά της στον τομέα των Τεχνών και τον Κυριάκο Νικολάου για τη συνολική προσφορά του στον τομέα των Επιστημών.

    Για την Κυβέρνηση, συνέχισε, ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα. «Είναι στη διακριτή φιλοσοφία αυτής της Κυβέρνησης η ιδιαίτερη έγνοια για την πνευματική καλλιέργεια ως απαραίτητο κοινωνικό αγαθό για το σύνολο των πολιτών, για τον απλό άνθρωπο». Αποτελεί προτεραιότητα, σημείωσε, γιατί πιστεύουμε ότι η κυπριακή κοινωνία έχει ανάγκη, ίσως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, τη συνεχή αναβάθμιση και ανάπτυξη των αξιών και αρχών που δίνουν περιεχόμενο, όραμα και προοπτική στο λαό μας. Οραμά μας, είπε, η δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία θα κυριαρχούν πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και η απελευθέρωση των πνευματικών τους δυνατοτήτων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της δημιουργίας Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, η λειτουργία της οποίας θα συμβάλει, είπε, τα μέγιστα στο στρατηγικό σχεδιασμό και ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας στον τόπο μας. Ανακοίνωσε ότι η θεσμοθέτηση της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού βρίσκεται πια στο τελευταίο της στάδιο. «Προγραμματίζεται από την αρχή του 2012 να δρομολογηθεί πια η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου, το οποίο θα εξασφαλίσει τα μέσα εκείνα που απαιτούνται για την όλο και πιο αποτελεσματική στήριξη και ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας».

    Σημαντικά έργα, επίσης, είπε, ήταν η προώθηση της υλοποίησης της δημιουργίας Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα, των διαδικασιών για τη λειτουργία Προγράμματος Μουσικής Ανάπτυξης Νέων Ταλέντων, και η δημιουργία Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα, καθώς και Μουσείου Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης. Επιπρόσθετα, συνέχισε, έχει εγκριθεί το Αναθεωρημένο Σχέδιο Στήριξης των Τοπικών Αρχών για τη Δημιουργία Εργων Πολιτιστικής Υποδομής. Επίσης, συνέχισε, έχει εγκριθεί το νέο Σχέδιο Επιχορήγησης Εκδόσεων, ο Νόμος για τα Μουσεία, ενώ αναθεωρήθηκε η νομοθεσία που αφορά στον εμπλουτισμό των δημόσιων κτηρίων με έργα Τέχνης. Στις 8 Οκτωβρίου, ανέφερε, το Υπουργικό Συμβούλιο απεφάσισε όπως περιληφθεί κονδύλι ύψους 200,000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2011 για την προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών και ενεργειών για ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκωσία. «Αυτά αποτελούν μόνο μικρό δείγμα της συνολικής προσπάθειας που η Κυβέρνηση καταβάλλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του πολιτισμού». Η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τα επιτεύγματα και τον πολιτισμό της, καθώς και να συμβάλει στην πραγμάτωση των πολιτικών και πολιτιστικών στόχων, αξιών και οραμάτων της ευρύτερης γεωγραφικής οικογένειας της Ευρώπης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, κατά το οποίο θα προεδρεύσει του Συμβουλίου της ΕΕ, τόνισε.

    [03] ΥΠΕΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΓΑΛΛΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η Κύπρος λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης και του ασύλου, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Υπουργό Μετανάστευσης, Ενταξης, Εθνικής Ταυτότητας και Εταιρικής Ανάπτυξης της Γαλλίας Eric Besson, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο με την ευκαιρία της διοργάνωσης στην Κύπρο της 3ης Διάσκεψης Εμπειρογνωμόνων, που εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας του ``Μεσογειακού Γραφείου Νεολαίας``. Τη διάσκεψη διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου και το Υπουργείο Μετανάστευσης, Ενταξης, Εθνικής Ταυτότητας και Αλληλεγγύης της Γαλλίας, στη Λεμεσό.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Γαλλίας», προσθέτοντας ότι μετά από εισήγηση του Γάλλου Υπουργού «θα προσπαθήσουμε από κοινού να προωθήσουμε και τα ζητήματα που έχουν να κάμουν με τη στήριξη της ίδρυσης του ``Μεσογειακού Γραφείου Νεολαίας`` και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Οπως είπε, «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πρώτα και κύρια τα ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου». «Χρειαζόμαστε τη στήριξη και την αλληλεγγύη και της ΕΕ και των άλλων κρατών μελών. Η Κύπρος είναι μικρή χώρα, είναι το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ, και γι αυτό χρειάζεται να υπάρξει ισομερής καταμερισμός των βαρών στην ΕΕ και να στηριχθούν οι μικρές χώρες και οι χώρες εκείνες που δέχονται μεγάλες πιέσεις στα δικά τους τα συστήματα», πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός Μετανάστευσης, Ενταξης, Εθνικής Ταυτότητας και Εταιρικής Ανάπτυξης της Γαλλίας Eric Besson, είπε ότι «η Κύπρος, από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισε με θετικό τρόπο την πρωτοβουλία της Γαλλίας για τη δημιουργία του ``Μεσογειακού Γραφείου Νεολαίας`». Οσον αφορά στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, είπε ότι η Κύπρος και η Γαλλία έχουν κοινές αρχές επί αυτών των θεμάτων και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία έχει επίγνωση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Κύπρος». Είπε, επίσης, ότι η χώρα του θαυμάζει την Κύπρο «για τον αποτελεσματικό τρόπο που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα». Οπως είπε, «η Κύπρος είναι στόχος των κυκλωμάτων της παράνομης μετανάστευσης λόγω της γεωγραφικής της θέσης».

    [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συνέχισαν τη Δευτέρα τη συζήτηση για το περιουσιακό, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, και θα συνεχίσουν τη συζήτηση την 1η Νοεμβρίου. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, η σημερινή συνάντηση διήρκεσε δυόμιση ώρες και μέχρι την επόμενη συνάντηση, η συζήτηση θα συνεχιστεί από τους εκπροσώπους των δυο ηγετών την Πέμπτη και την ερχόμενη βδομάδα επίσης.

    Στη συνέχεια, οι ηγέτες θα συναντηθούν την 1η Νοεμβρίου για να «ανασκοπήσουν την εργασία των εκπροσώπων και η διαδικασία θα συνεχιστεί». Σε ερώτηση αν υπάρχει λόγος γιατί οι ηγέτες δίδουν την περισσότερη εργασία στους εκπροσώπους τους, ο κ. Ντάουνερ είπε «δεν θα το έθετα έτσι. Οι εκπρόσωποι επεξεργάζονται τις τεχνικές λεπτομέρειες, οι ηγέτες τους δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές και σίγουρα οι ηγέτες είναι που θα πάρουν τις αποφάσεις, και όχι οι εκπρόσωποι».

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι το περιουσιακό είναι ``αρκετά πολύπλοκο θέμα με πολλές πτυχές και έχοντας όλα αυτά υπόψη, πιστεύω ότι είναι σημαντικό ότι η εργασία γίνεται στο επίπεδο των εκπροσώπων. Οταν κάνουν αναφορά στους ηγέτες, οι ηγέτες τους δίνουν οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές. Ετσι είναι η διαδικασία». Σε παρατήρηση αν θα ήταν καλύτερο η διαδικασία να ήταν παράλληλη, με περισσότερες συναντήσεις των ηγετών ταυτόχρονα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν βλέπω τη λογική σε αυτό».

    Εξέφρασε την άποψη ότι οι ηγέτες δεν χρειάζονται κάθε δύο, τρεις ή τέσσερεις μέρες να ανασκοπούν την εργασία των εκπροσώπων τους. «Ωστόσο σε κάποια σημεία, και κάποιες περιστάσεις, αυτό χρειάζεται. Ετσι πιστεύω ότι είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης», πρόσθεσε. Σε ερώτηση αν επιτεύχθηκε οποιαδήποτε πρόοδος σήμερα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «συνεχίζουν να εργάζονται ασταμάτητα πάνω στο περιουσιακό», προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλο και πολύπλοκο θέμα το περιουσιακό».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 18 October 2010 - 21:30:01 UTC