Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟI ΒΟΥΛΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - KYΠΡΟΥ
  • [04] ΥΠΟΙΚ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    «Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να πάρει τον κ. Ερογλου και να κλειδωθούν σε ένα δωμάτιο, και να μη βγουν απ εκεί μέχρι να αποφασίσουν ότι η λύση του Κυπριακού είναι αυτή που προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Προεδρίας Εγκεμέν Μπαγίς.

    Ο κ. Μπαγίς είχε δηλώσει ότι στο Κυπριακό πρέπει να εφαρμοστεί η διαδικασία με την οποία εκλέγεται ο Πάπας και συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Ερογλου και ο κ. Χριστόφιας να κλειδωθούν σ ένα δωμάτιο και να μην βγουν απ εκεί μέχρι να βρουν τη λύση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η τουρκική ηγεσία με τον Τ/κ ηγέτη πρέπει να αποφασίσουν ότι λύση είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που προνοεί για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Λύση είναι αυτή που τερματίζει την κατοχή και επανενώνει το έδαφος και το λαό της Κύπρου, πρόσθεσε.

    «Ας αποφασίσει λοιπόν η τουρκική ηγεσία να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα, να τερματιστεί ο εποικισμός, ας αποφασίσει να εναρμονίσει την πολιτική της με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τότε το Κυπριακό μπορεί σύντομα να επιλυθεί», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    «Η ορθή και νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης παρέχει τη δυνατότητα για αντιμετώπιση προβλημάτων που έρχονται από παλιά και για να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας πως για την Κυβέρνηση μιλούν οι πράξεις και η πολιτική της. Σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2011 που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση μέσα από αυτόν τον Προϋπολογισμό «αποδεικνύει ότι είναι η μόνη Κυβέρνηση που μειώνει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Προηγουμένως, η δημόσια υπηρεσία αυξανόταν τουλάχιστον κατά 1000 υπαλλήλους κάθε χρόνο. Αυτή η Κυβέρνηση τους μειώνει κατά 1000 κάθε χρόνο».

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι η παρούσα Κυβέρνηση συγκρατεί τις δαπάνες του κράτους. «Τα προηγούμενα χρόνια οι δαπάνες αυξάνονταν κατά μέσο όρο 7,5-8,5% τουλάχιστον, ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει αύξηση μόνο κατά 1,1%. Η συγκράτηση στην αύξηση των δαπανών οφείλεται στις περικοπές που η Κυβέρνηση έχει προβεί σε αυτές τις δαπάνες», πρόσθεσε. Οσον αφορά τη φιλοσοφία αλλά και την πολιτική της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι μιλάει ακόμα ένα απτό παράδειγμα: «Για δεκαετίες υπήρχε λαϊκή κατακραυγή για το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά την αφυπηρέτηση τους, έπαιρναν για έξι μήνες μαζί με τη σύνταξη τους ανεργιακό επίδομα.``

    ``Η παρούσα Κυβέρνηση είναι αυτή που διόρθωσε αυτή την προφανή στρέβλωση, καταργώντας την παροχή ανεργιακού επιδόματος για έξι μήνες στους δημοσίους υπαλλήλους όταν συνταξιοδοτούνταν», κατέληξε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟI ΒΟΥΛΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - KYΠΡΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας, Hovik Abrahamyan, διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του, Μάριο Καρογιάν ότι η χώρα του θα βοηθήσει ώστε όλα τα προβλήματα που αφορούν την Κύπρο να λυθούν δίκαια. Ο κ. Abrahamyan μιλούσε μετά από συνάντηση στη Βουλή με τον κ. Καρογιάν και αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες. Από την πλευρά του, ο κ. Καρογιάν είπε ότι επιβεβαιώθηκε με τον πλέον απόλυτο τρόπο η αγαστή και άριστη σχέση ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια και δύο λαούς. Στις δηλώσεις του, ο κ. Abrahamyan έμπλεξε το εγκώμιο του κ. Καρογιάν λέγοντας ότι είναι τιμή του να συναντάται με ένα Αρμένιο συμπατριώτη ο οποίος κατέχει πάρα πολύ υψηλή θέση στην Κύπρο. Η Αρμενία, είπε, θεωρεί την Κύπρο πάρα πολύ φιλική χώρα και εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε η Κύπρος να είναι πάρα πολύ ισχυρή στη συγκεκριμένη περιοχή», διαβεβαίωσε ο κ. Abrahamyan.

    Ο κ. Abrahamyan είπε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό όπως η αρμένικη κοινότητα στην Κύπρο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Κύπρος να είναι πάρα πολύ δυνατή και ισχυρή χώρα». Ευχήθηκε στον κυπριακό λαό «ευημερία και τα καλύτερα». Από την πλευρά του, ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε τον Αρμένιο ομόλογό του για την επίσκεψη, προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώθηκε με τον πλέον απόλυτο τρόπο η αγαστή και άριστη σχέση ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια και τους δύο λαούς μας». Διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά, συνέχισε, η πλήρης ταύτισή μας σε όλα τα ζητήματα που συζήτησαν, πλήρης ταύτιση όσον αφορά τους στόχους μας σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι στη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη της Κύπρου σε σχέση με την Αρμενία, και ιδιαίτερα για το ζήτημα του Νακόρνο Καραμπάχ», προσθέτοντας ότι έχουν «κοινές διαπιστώσεις για τον τρόπο τον οποίο πολιτεύεται και για τον τρόπο τον οποίο συμπεριφέρεται η Τουρκία, όχι μόνο εδώ στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και είναι κοινή η διαπίστωση μας ότι νέο-οθωμανική είναι η προσέγγισή της τουρκικής ηγεσίας και ότι για να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδος και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία, θα πρέπει να αλλάξει πολιτικές». Συζήτησαν, συνέχισε, και άλλα διεθνή ζητήματα και υπήρξε πλήρης ταύτιση και βέβαια αφιερώσαμε αρκετό χρόνο για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο κοινοβουλίων.

    [04] ΥΠΟΙΚ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ

    Στα στοιχεία του πρώτου 9μηνου του 2010 που παρουσιάζουν βελτίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 37 εκατομμύρια ευρώ και στις συντηρητικές προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του έτους και με τη δημοσιονομική κατάσταση του 2011, αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι με βάση τις συντηρητικές προβλέψεις του Υπουργείου ``φαίνεται ότι υπάρχει μια οριακή βελτίωση`` του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2010 οριακά κάτω από το 6%. Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα αναθεωρήσει προς τα κάτω σε λίγες ημέρες το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, πιθανώς στο 5,9%, από 6,1% που ήταν η προκαταρτική εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ανέφερε επίσης ότι θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα σε Λονδίνο, Παρίσι και Μόναχο για να παρουσιάσει την κυπριακή οικονομία με στόχο να αντλήσει από 750 εκ. ευρώ μέχρι 1 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων για αποπληρωμή χρέους που λήγει. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ``υπάρχει μια βελτίωση του ελλείμματος στο 9μηνο κατά 37 εκ. ευρώ``, καθώς το έλλειμμα μειώθηκε στα 394,14 εκ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010, από 431,52 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Το αποτέλεσμα αυτό, συνέχισε, βελτιώνει κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ για το πρώτο 9μηνο.

    Επιπλέον, ο κ. Σταυράκης χαρακτήρισε το γ τρίμηνο του έτους ``πάρα πολύ καλό`` όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και σημείωσε ότι με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 0,8% στο γ΄ και δ τρίμηνο του 2010, τότε η ανάπτυξη της οικονομίας για ολόκληρο το 2010 θα ανέλθει στο 0,8%. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η πολύ καλή εικόνα του γ΄ τριμήνου οφείλεται κυρίως στον τομέα του τουρισμού που καταδεικνύει αύξηση στην κίνηση αεροδρομίου κατά 4,9%, σε σχέση με -1% το β΄ τρίμηνο όταν επηρεάστηκε από την ηφαιστειακή τέφρα. Αναφερόμενος στο άλλο σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 0,6% στο 3ο και 4ο τρίμηνο του 2010, όπως ήταν και ο ρυθμός ανάπτυξης του 2ου τριμήνου, ο κ. Σταυράκης είπε ότι εκτιμάται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει στο 0,6% για το 2010, ενώ με πληθωρισμό για το 2010 στο 3% το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5%, στα 17,55 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σχέση με τα έσοδα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι με συντηρητική πρόβλεψη, αυτά θα είναι χειρότερα από πέρσι κατά 40 εκ. ευρώ (άμεσοι φόροι -30 εκ. ευρώ, έμμεσοι φόροι -10 εκ. ευρώ).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 October 2010 - 15:32:28 UTC